Juhe koos? Urmas Sõõrumaa soovitab: üks võimalus on õppida midagi uut, näiteks kiirlugemist

uudised.ee

Ärimees ja vaimsetesse praktikatesse uskuja Urmas Sõõrumaa endale üldiselt mingeid tiitleid andma ei kipu, aga kui peab midagi ütlema, siis eelistab ta olla elukunstnik. Star FM-ile antud intervjuus selgitab Urmas Sõõrumaa lähemalt, kuidas olla kohal ja oma vaimse tervise eest hoolt kanda.

"Mul on nii tõsised äripäevad olnud viimasel ajal," põrutab Sõõrumaa, et on nagu orav rattas ja tuleb iga päev millegi uuega lagedale. Ärimehe sõnul kehtib elus üks tõde, mis laieneb kõikidele asjadele. "Kui inimene leiab ühe kuldmündi, siis ta räägib sellest kõigile. Aga kui inimene leiab terve kotitäie kuldmünte, siis ta ei räägi sellest kellelegi," jutustab Sõõrumaa, et iga inimene leiab sellest mündiloost enda jaoks oma. Mees lisab, et on otsustanud kõikidele oma lastelastele kinkida igaks sünnipäevaks ühe kuldmündi.

Teadagi on Sõõrumaal mitmeid ärisid, kuid materiaalsele poolele lisaks hindab ta kõrgelt ka vaimseid praktikaid. Lõõgastumiseks pöördub Sõõrumaa alati spordi poole. "Sport ja liikumine on üks kindel asi," ütleb ta ja sellest saab iga loll aru. "Väike võimlemine, 1,5h igal hommikul," sõnab mees ja lisab, et 1,5 tunniga saab organismi kenasti tööle koputada, painutada ja venitada. Kuigi sport on Sõõrumaa jaoks au sees, siis läheneb ta treeningutele mõistusega ja passi vaadates. "Me peame kõik arvastama, et 40-60aastaselt, et põhiveresooned on peaaegu ummistunud," hoiatab ta, et selles eas tuleb trenni mõistlikult teha mitte rapsida.

Ülekaal on tõusev probleem ka laste seas, kes õues mängimise asemel kipuvad toas koos nutiseadmega aega veetma. Sõõrumaa hinnangul kampaaniad suurt ei aita ja lapsevanemate asemel tuleks hoopis selle teemaga koolide poole pöörduda. Ärimehe sõnul tuleb kujundada harjumused ja seda peaks tegema koolis. "Mind häirib see eriti, kui näpuga kodu peale näidatakse," räägib ta, et kõikides kodudes pole võrdseid võimalusi, rääkimata teadmistest liikumise ja tervisliku toitumise osas, mistõttu ongi teadlikkuse tõstmine koolide ülesanne. "Kool on meie riigis see, mis näitab kuidas teha. Tervis on kõige alus," jääb Sõõrumaa kindlaks ja lisab, et teadmistest matemaatikas pole kasu kui tervist ei ole.

Milliseid lahendusi näeb Urmas Sõõrumaa aga siis kui nö juhe on täiesti kokku jooksnud? "Üks võimalus on õppida midagi uut, näiteks kiirlugemist," soovitab ta. "Kiire lugemine ei ole mitte tähtede koguse läbitöötamine, vaid info omandamine. Seda saad teha aga siis, kui sa oled kohal."

"Kohaloleku kõige suurem vaenlane on regressioon. Inimene müttab 95% minevikus ehk heietab kuskil taga pool. Teine asi on inimese pilguväli, kus inimene keskendub ühele sõnale, aga edasi tahtis anda hoopis midagi muud. Vaimse tervise põhja loovadki kolm asja: "ei oleks regressiooni, pilguväli oleks võimalikult lai ja me ei kobiseks sisemiselt," ütleb Urmas ja lisab, et meie ajumaht on tegelikult suur. "Inimese ajumaht on nii suur, et sinna võiks talletada kuue korraliku ülikooli kõik õppeprogrammid."

Kuula täispika intervjuud Star FM-i hommikuprogrammist!

Kommentaarid puuduvad