Tartuffi avab verivärske Eesti animafilm

uudised.ee

Esimest korda ajaloos avab PÖFFi armastusfilmide festivali Tartuff uhiuus kodumaine animafilm. Rao ja Pauline Heidmetsa 8-minutiline eksperimentaalne animatsioon „Kood” esilinastub Tartu Raekoja platsi suurel väliekraanil 2. augusti õhtul, kui festival pidulikult avatakse.

Tartuffi juhi Kristiina Reidolvi sõnul viib efektne film intrigeerivalt kokku geneetika ja rahvuskultuuri. „Meil on väga hea meel sellega alustada, sest teadus on tänavu festivali fookuses,” ütles ta.

Üllatava vaatenurgaga film viib vaataja maailma, mida juhivad geeniahelad. „Esimene inimene oli mugav ja laisk. Tema geeniahel oli roostes. Alles surmahirm pani ta liikuma ja rooste geeniahelalt hakkas pudenema. Sinna salvestatud kood läks tööle. Seesama kood juhib meid ikka ja jälle tantsusammul mustreid moodustama, ikka ilusamaid ja keerukamaid, ikka suuremate ja suuremate rühmadena, kuni jõuame välja ideaalse mustrini – mõistagi on see geeniahela muster. Siit edasi on vaid üks tee: tagasi algosaks geeniahelas,” on kirjas sünopsises.

Filmi idee sai üks meie nimekamaid animafilmiautoreid Rao Heidmets tantsupeolt. „Mulje oli nii võimas, et tõi pisara silma. Tabasin end veidralt mõttelt. Seda kõike tehakse vabast tahtest, ilma tasuta, tohutu entusiasmiga. Miks? Sellel ei saa olla muud põhjust kui see, et kõik on meie geeniahelasse sisse kodeeritud. Me lihtsalt peame muusika saatel mustreid tegema. Hilisemad vestlused parimate geeniteadlastega ainult kinnitasid seda. Jäi üle valada see kunstilisse vormi ja näidata tervele maailmale, millised me seestpoolt (geenitasandil) oleme,” rääkis ta.

Rao Heidmetsa filmistuudios valminud linateose stsenaariumi on kirjutanud Heidmets ise koos Valter Uusbergiga, samuti on temalt kunstnikutöö. Filmi operaator on Urmas Jõemees ja helilooja Sven Grünberg.

Avatseremooniale ja esilinastusele järgneb USA režissööri Chad Hartigani romantiline ulmefilm „Väike kala” (Little Fish), milles viirus ründab inimeste aju, kustutades mälestused. Kuid mis on armastus, kui puuduvad mälestused armastatud inimesest – neid üritab iga hinna eest elus hoida värske abielupaar, kes meenutab, jutustab ümber, puudutab, haistab ja elab uuesti läbi kõike seda, mis on olnud.

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff leiab tänavu aset 2.–7. augustini. Eesti suurima vabaõhukino ekraanile jõuab 12 filmi, lisaks näitab Athena keskus dokumentaal- ja lastefilme. Kõik seansid on publikule tasuta. Filmiseansse täiendab seminaridest, töötubadest, esitlustest, näitustest, kontsertidest ja muudest üritustest koosnev rikkalik kõrvalprogramm. Esimest korda leiab aset Tartuffi suveakadeemia.

Kogu programmi avalikustab Tartuff juuli keskel.

Baltikumi suurim vabaõhufilmifestival toimub 16. korda ja seda korraldab Pimedate Ööde filmifestival koostöös Tartu filmifondi ja Tartu loomemajanduskeskusega.

Festivali peatoetajad on Tartu linn ja Eesti Teadusagentuur.

Kommentaarid puuduvad