Sõidad tõuksiga? Vaata siit, kuidas kergliikuriga ohutult punktist A punkti B jõuda

uudised.ee

Transpordiameti esindaja sõnul on kergliikurid tulnud selleks, et jääda. Tegemist on keskkonnasõbraliku liiklusvahendiga, mille eelistamine autole on vägagi tervitatav, kuid paraku ei oska inimesed kergliikuriga piisavalt ohutult liigelda. Transpordiameti esindaja jagas Star FMi hommikuprogrammis soovitusi, kuidas kergliikuriga korrapäraselt käsitseda nii, et juht ja kaasliiklejad terveks jääksid.

Transpordiameti esindaja sõnul peavad jalgrattur ja kergliikur enne sõidutee ületamist veenduma ohutuses ning sõidutee ületamiseks tulema liikuri pealt maha. Vastasel juhul ei ole autojuht kohustatud neile teed andma. Ratta pealt peab maha tulema isegi siis, kui autojuht on juba seisma jäänud ehk autojuht on kohustatud teed andma ainult jalakäijale.

Elektritõukerattad on tulnud, et jääda. "Pigem kasutage elektritõukerattaid kui autosid," soovitab Darja. Küll aga ei tohiks ei ennast ega teisi ohtu panna. Jalakäijate vahel sõites tuleb sõita 5-7km/h, mitte rohkem. Teiseks tuleb sõita tee paremas ääres ja kui on soov mööduda, siis tuleb sellest selgelt märku anda. "Kogu aeg peab olema teistega arvestav ja viisakas!". Darja sõnul kehti tegelikult nõue, et kergliikuriga sõitmiseks peab olema vähemalt 10 aastat vana ja omama jalgratta juhiluba, sest ainult siis on juht teadlik liikluseeskirjadest. Vastasel juhul pole kergliikuri peale asja kuni 16. eluaastani. Paraku praktikasse need soovitused ei jõua ja näpuga vibutamist tuleb politseil palju ette.

Võib öelda, et täna on kergliikurid linnapildis probleem. Esiteks sõidetakse kahekesi, mis on väga ohtlik. Kui näiteks laps hoiab tõukeratta juhtrauast kinni, siis kaob juhtraual võimendi ära ehk pidurdamisel kontroll kaob ja õnnetus on kiire tulema. 

Teiseks ei tohi kergliikuriga sõita joobes olekus. "Üks kolmandik õnnetustest juhtub joobes kergliikurite juhtidega."

Kolmandaks on oluline kanda kiivrit. "Tark liikleja mõtleb oma teekonna läbi," soovitab Darja, et nii saab igaüks endale kiivri kaasa võtta.

Kuula täispikka intervjuud Star FMi hommikuprogrammist SIIT!

Kommentaarid puuduvad