Tuntud staarid hakkavad noorte parema tuleviku nimel higistama

Päikeseautot ehitav haridusprojekt Solaride annab täna kuuma avapaugu uuele õppeaastale. Eesti esimesest kuiva T-särgi võistlusest võtavad kümne tunni jooksul osa lauljad, sportlased, näitlejad, sisuloojad ja ettevõtjad, kes väljakutse ajal jagavad enda mõtteid ja kogemusi, kuidas maandada stressi igapäevamurede ning tuleviku suhtes. Ürituse eesmärk on juhtida tähelepanu noorte vaimse tervise hoidmisele ning julgustada neid unistuste poole pürgima.

Täna keskpäeval avapaugu saav Eesti esimene kuiva T-särgi võistlus toob kokku staaride plejaadi, kes heategevuse nimel hakkavad võidu saunas higistama. Iga higistatud grammi pealt annetab Swedbank 1€ MTÜ Peaasjad toetuseks, et võidelda ühiskonnas noorte vaimse tervise probleemidega. 

Saunas hakkavad 46 inspireeriva eestlase seas võidu higistama iduettevõtja Kristel Kruustük, kettaheitja Gerd Kanter, spordientusiast ja sisulooja Liis Velsker, EASi tegevjuht ja Rohetiigri eestvedaja Mihkel Tammo ning paljud teised (osalejate nimekiri lisatud manusena). 

Üritust korraldab Eesti esimest päikeseautot ehitav haridusprojekt Solaride, eesmärgiga juhtida tähelepanu noorte vaimsele tervisele ning julgustada endasse uskuma ja unistuste poole pürgima.

Solaride’i tegevjuhi Kristel Leifi sõnul on esimene aasta Solaride tudengimeeskonnaga näidanud, et paljud noored kannatavad meeletu vaimse pinge all ning 20ndate alguses läbipõlemine pole midagi erakordset.

“Soovime noori julgustada ja inspireerida oma vaimse tervise eest hoolitsema ning ennast rohkem väärtustama. Tihti on probleemid tingitud ühiskonna ja sotsiaalmeedia survest ning kõrgetest ootustest, mis panevad noori “higistama” ja endas kahtlema. Meil ei ole suva noortest ning seetõttu oleme kutsunud silmapaistvad eestlased jagama oma kogemuslugusid ebakindlusest, näitamaks avalikkusele, et ka meie suurimad eeskujud kahtlevad endas ning ei tea alati, mida eluga peale hakata. Ent oluline on mitte liialt põdeda, vaid tegutseda,” rääkis Leif.

Peaasi.ee tegevjuhi Anna-Kaisa Oidermaa sõnul on eriti oluline, et oskaksime noorte inimeste muresid õigel ajal märgata ning neile tuge pakkuda.

“Viimastel aastatel on näha, et noored inimesed kohtavad vaimse tervise väljakutseid oluliselt enam kui täiskasvanud, näiteks tavalisemate vaimse tervise raskuste tunnuseid on täiskasvanutest ligikaudu kolmandikul, noorte seas suisa pooltel. Meil on väga hea meel, et Solaride noored on haaranud initsiatiivi ning suutnud kaasata muljetavaldava seltskonna, aitamaks sellele olulisele teemale tähelepanu juhtida. Ürituse sõnum ning Swedbanki toel kogutavad annetused aitavad kaasa vaimse tervise esmaabi koolituse arendamisele,” selgitas Oidermaa.

Kuiva T-särgi võistlusel osaleva spordientusiasti ja sisulooja Liis Velskeri sõnul on oluline noortele ausalt rääkida nii vaimsest tervisest kui enesearmastusest.

“Tundsin noorena puudust inimesest, kes oleks aus. Kellestki, kes ütleks, et tegelikult pole vaja higistada nii palju teiste inimeste arvamuse pärast, sest oluline on ainult see, mida sina tunned, soovid ja milline on suhe iseendaga. Sotsiaalmeedia annab meile nii palju valesid väärtusi ja kuna mul on hääl, siis kasutan seda neil teemadel, mis on minu jaoks olulised,” rääkis Velsker põhjusest, miks ta otsustas võistlustulle astuda.

Kuiva T-särgi võistlusel osalejad lähevad ca 60-70 kraadisesse sauna, et simuleerida Austraalia päikeseautode võistluse (BWSC) karme tingimusi, mis Solaride´i 2023. aastal ees ootab. Pärast 10 minutit tullakse saunast välja, särgid kaalutakse ning kõige vähem higistanud tiim kuulutatakse päeva lõpuks võitjaks.

Solaride teeb ettevõtmisest otseülekande oma Facebooki lehele, kus saab võistlusel silma peal hoida ning kaasa elada. Võistluse otseülekanne on kättesaadav ka ürituse lehel ning toetajate Facebookis. 10-tunnise otseülekande ajal on oodata ka põnevaid üllatusi. Otseülekannet juhivad Sandra Raju ja Tim Vaino.

Üritust toetavad Swedbank, Adgorilla, Iglupark, Sportland, Tanker ja Foodproff Catering.

Kommentaarid puuduvad