SUVILAOMANIKU MEELESPEA: kuidas suvekodu talveperioodiks ette valmistada?

uudised.ee

Paljud suvilaomanikud suunduvad suve lõppedes tagasi oma linnakodudesse ja jätavad suvekodud selja taha. Pika sügise- ja talveperioodi jooksul võib pererahvast ootama jäänud suvekodudes ette tulla aga ootamatusi ning õnnetusi, mida omanik esmapilgul karta ei oskakski. 

ERGO kindlustuse kahjukäsitleja Tuuli Kalbergi sõnul on aastate jooksul kogunenud väga palju näiteid suvilates aset leidnud juhtumitest, millest mõned esmapilgul lausa uskumatud võivad tunduda. „Suvilaomaniku jaoks on aga iga selline olukord tõsine, sest tihti avastatakse õnnetuste tagajärjed alles hiljem ja selleks hetkeks on kahju ulatus juba oluliselt suuremaks kasvanud, kui ta oleks olnud kohesel avastamisel,” ütles Kalberg.

Tuuli Kalberg jagab meelespead suvilaomanikule, mida enne suvekodust lahkumist teha tuleks:

Sademed

Puhasta vihmaveerennid sinna kogunenud sodist ja vaata üle kinnitused. Vaata üle katus, kui mõni nael katuseplaadis on üles kerkinud, korrasta kinnitus. Kui harjaplekk on lahti, korralda selle parandus.

Tuuled-tormid

Sulge ja lukusta uksed-aknad kindlalt. Vii siseruumi suvel õue viidud vara – aiamööbel, grill, mõned lambid, aiakaunistused. Isegi batuut, sest talvel ei kasuta seda keegi ja viimase aja armutud tormid ei jäta isegi maasse kinnitatud batuuti alles.

Pakane

Vaata üle kõik torud ja kraanid. Kontrolli, et küttekaabel töötaks. Õhksoojuspump hoiab õnneks temperatuuri plussis, sõltuvalt pakasest tuleb seadistust vajadusel muuta. Tühjenda sauna torustik ja jäta see tühjaks, sest seal läheb paraku liiga külmaks. Õhksoojuspump pole ka kõikvõimas ja maja soojustusest ei piisa. Las ootab rahus kevadet, vettinud põrandat korrastama hakata pole mingi lust!

Elekter

Jäta vooluvõrku minimaalselt vajaliku. Kui seda vaja pole, lülita kilbist üldse voolu välja. Olekski muretum, ei kahju elektrikatkestusest ega ka võimalikku tulekahju elektriseadmest. Suitsuandur jääb lakke. Kui mingil põhjusel rakendub, siis naaber loodetavasti kuuleb ja ehk on abi kahju kiiremal avastamisel.

Kutsumata külalised

Jäta maha võimalikult vähe väärtuslikke asju ja needki tõsta silma alt ära. Kõik uksed pane küll lukku, aga pakse kardinaid ette ei tõmba. See justkui pigem meelitaks, et mine tea, mida väärtuslikku nende taga küll peidetakse.

Valvesignalisatsioon

Abi on ka valvesignalisatsioonist, välisvalgustusest, korralikust aiast ja väravast – kõik sõltub võimalustest ja vajadustest. Paljudel juhtudel on abi olnud isegi valvekaamera mulaažist, mis jätab mulje, et kohta jälgitakse.

Asukoht

Palju sõltub ka asukohast. Majake küla keskel on kenasti silma all ja kogukonna poolt hoitud. Seevastu inimtühjas piirkonnas võivad kutsumata külalised kasvõi sisse kolida ja oma elutegevuse käigus hoone sootuks laastada või maha põletada. Kui suvila asub sellises kõrvalises kohas, külasta seda kindlasti regulaarselt ka talveperioodil!

Kommentaarid puuduvad