Staarisaatest tuntud Lambandaz teeks koostööd Mihkel Rauaga: tema mängib ukulelet ja mina räpin!

''Eesti otsib superstaari'' kaheksanda hooaja eelvoorus astus kohtunike ette muusik Lambandaz. Tegu on 23-aastase Randoga, kes tegeleb igapäevaselt muusika loomisega ja saatesse kandideeris ta oma sõnul pigem nalja pärast. Rääkisime temaga lähemalt muusika tegemisest ja ühtlasi avaldas ta meile, mil moel ta Mihkel Rauaga koostööd teeks.

Miks sa kandideerisid superstaari saatesse?

Rohkem oli see nagu pulli pärast ka. Ma nägin kuulutust ja pooleldi naljaga regasin ennast ära ja ma ei mõelnudki edasi, et mis saab ja mis ei saa. Ma lihtsalt tegin seda ja ma mõtlesin, et ma suure tõenäosusega edasi ei saa.

Mida sa sellest kogemusest õppisid?

Võin öelda, et sain saatest hea kogemuse. Mul ei ole midagi paha öelda. Ma saan aru, et saadet lõigatakse kokku vastavalt, et oleks ka televaatajatele huvitav. Mind häiris see, et mingil hetkel öeldi, et ma ei täitnud oma lubadust, aga sellist asja tegelikult polnud. Mulle anti korraldus saate produtsendi poolt esitada laule just omas võtmes. Teiseks, millest ma ise sain valesti aru, oli see, et pidime tegema a capella ja dueti, mille põhjal tegid kohtunikud otsuse. Esitasin a capella ja siis otsustati. Ehk ma kukkusin välja sellepärast, et valmistusin duetivooruks, kuhu me teatrivoorule eelnev päev öö läbi biiti tegime. A capella mõtlesin, et panen lihtsalt puusalt.

Miks sa kirjutasid enne saatesse minekut öö läbi muusikat?

Ma üks päev enne helistasin produtsendile ja ütlesin, et ma niimoodi ei viitsi tulla. See on ikkagi ''Eesti otsib superstaari'', mitte mingi luuleõhtu kuskil kohvikus. Ma luuletust lugema ei tule ja siis ütlesin, et ma teen biidi etteantud loole ja esitan seda lugu päriselt räpiversioonina. Istun kas või öö läbi stuudios ja teen seda ning nii ta läkski. Magasin vähe, tegin muusikat ja läksime sinna ning tegelikult seda esitada ei saanudki. Mul on see kõik salvestatud ja kui õige hetk tuleb, siis inimesed saavad seda kuulda.

Mis sa arvad, millist superstaari Eesti vajab?

Sealt saatest võiks tegelikult superstaariks saada keegi, kes on ka tegelikult superstaar. Võib-olla ei peaks otsima seda, kes on ainult hea laulja. Ma arvan, et seal võiks otsida isiksust, kes tulebki toime igas olukorras.

Mis tunne see oli, kui nublu ütles sulle, et sa pääsesid edasi?

Ei olnud mingit tunnet. Ma ei mõelnud väga midagi. Ainult seda, et siis tuleb ühe korra veel kohale tulla.

Kes on olnud sulle eeskujuks?

Ma olen iseendale eeskujuks. See on väga imelik, ma olen mõelnud, et kõigil on keegi, aga mul justkui pole.

Millega sa igapäevaselt tegeled?

Ma tegelen igapäevaselt muusikaga, aga ennast ainult sellega ära ei elata, seega teen ka muid asju, aga sellest rääkida pole piisavalt huvitav.

Kui kaua sa oled muusikaga tegelenud ja kuidas sa selleni jõudsid?

Olen aktiivselt muusikaga tegelenud neli aastat. Lisaks olen õppinud ka klaverit. Tegelikult ma olen selline püsimatu inimene, et rutiin mulle ka väga ei meeldi. Kogu aeg on vaja midagi uut proovida ja nii see muusika tegemine minuni jooksis, ma katsetasin pidevalt uusi asju, nii ma ka räpi juurde jõudsin. Ma pidevalt katsetan midagi uut ja liigun edasi. Muusika juurde ma jäin, kuna ma väga naudin sellega tegelemist.

Kuidas sinu muusikaline stiil välja arenes? Kas nublu on ka seda kuidagi mõjutanud?

Keegi pole mind otseselt stiili kujundamisel mõjutanud. Youtube on biite sarnases stiilis täis. Arvan, et igaüks kes on kuhugi juba jõudnud teeb siiski oma asja.
Kuigi kui nublu sai tuntuks, siis tõesti hakkas neid nublusi palju välja tulema soundcloudist jne.. Arvan, et nublu-t oligi vaja siia Eesti muusikamaastikule,
sest ta on selle lati ikka suhteliselt kõrgeks tõstnud. Üleüldine Eesti muusika kvaliteet on ka pigem tõusnud, aga kas ta tõusis lihtsalt ajaga loomulikult nagu ikka ajaga asjad arenevad või on selles mingi muu mõjutus, ei oska mina öelda. Mina teen lihtsalt sellist muusikat nagu mulle meeldib teha. Liigun äärmusest äärmusesse ja otsin erinevaid stiile. Mu arvutisse tekib sadu demosi aastas igasuguses stiilis. Laen üles seda, mis meeldib ja mis sisetunne ütleb.

Kuidas sünnib sinu lugudele lüürika?

Ma kirjutan iga päev midagi. Kõik, mis pähe tuleb, selle kirjutan üles. Vahepeal sõidan poodi, mõtlen millelegi ja kirjutan selle kohe üles. Olen poes, hakkan maksma ja tekib idee, siis kirjutan selle ka kohe üles. Sealt hakkavad asjad hargnema.

Millised on sinu tulevikuplaanid?

Muusikat teha hästi palju ja võin öelda, et igast huvitavat kraami hakkab välja tulema. Kindlasti tuleb muusikat ka koostöös tuntud artistidega, kuid ma nendest ei saa praegu lähemalt rääkida, et kellega täpsemalt.

Kellega sa teeksid hea meelega koostööd? Kas sa tead, et Mihkel Raual tuleb sellel nädalal välja uus lugu. Kas sa teeksid ka võimalusel näiteks temaga koostööd?

Pulli pärast ütleks, et teeks küll. Sellepärast teeksin, et kui ma kohtunike ette läksin, siis ma nägin juba Mihkel Raua näost, et ta sellist räpistiili üldse ei kannata. Ta oli juba sellise näoga, et mida sa tahad siit. Ta vist räppmuusikaga tegelevaid inimesi üldse ei kannata. Seda oli juba kaugelt näha. Aga jah, ma võin Rauaga koostööd teha niimoodi, et Mihkel Raud mängib ukulelet ja mina räpin, selline koostöö oleks täiesti reaalne meie vahel.

Kuula ka Lambandaze lugu ''Kell kolm'':

Kommentaarid puuduvad