Suur intervjuu! Staarisaate finalist Märten: kõigil peaks olema veidi lapsemeelsust, et raske elu paistaks ka lõbusam

Kerli Kivistu

Superstaarisaate finalisti Märten Männistet mäletab Eesti rahvas juba pisipoisina. Aastaid tagasi laitmatu enesekindlusega silma jäänud noormees on tänaseks sirgunud tõeliselt hurmavaks lembelaulikuks, kellel on selge siht silme ees. Ta tahaks olla omanäoline artist ja lubab, et ei vea neid inimesi alt, kes temasse usuvad.

Märten (20) on oma noore ea kohta väga kiire edu saavutanud. Nimelt, ta on Laulukarusselli 2015. aasta vanema vanusegrupi võitja ja grand prix'i pälvija, teinud olulise rolli teatrimaailmas ning perepoeg televaatajatele tuntud Männiste perebändist. Märteni teekond muusikasse sai alguse juba lasteaias, kui isa teda erinevatele lavadele kaasa võttis. Seega on noormehel tugev muusikaline taust ja kõik eeldused, et tõugata troonilt kas või Uku Suviste.

Kuidas sinu varasemad kogemused sind superstaarisaates aitavad?

Ma ei ole ma publiku ees nii kartlik, tunnen ka telesaate tootmise protsessi. Tunnen ennast laval vabalt ja suurepäraselt.

Millal ja kuidas said aru, et laulmine ning näitlemine võiks olla just sinu kutsumus?

Kuna olen õppinud muusikat terve oma elu ja mul on olnud õnn sattuda olulistele teatri- ja muusikalavadele juba väga noorena, siis sain ka ruttu aru, et see just ongi minu kutsumus.

Märten Männiste Laulukarussellis. Kuvatõmmis

Räägi endast, kus sa oled sündinud ja kasvanud ning kuidas su lähedased sind iseloomustaksid?

Olin kahe aastane, kui kolisime perega Tallinnast elama Kohila kanti. Õppinud olen Tallinna Muusikakeskkoolis, seega minu koolitamine on mu vanematele olnud päris suur logistiline väljakutse. Iseloomustada ennast on ikka päris keeruline, kuid teised on pidanud mind humoorikaks, heasüdamlikuks, hoolivaks. Ma üritan olla tõesti hea inimene. Mind on peetud kõige suuremaks laste- ja loomasõbraks, nendega on mul tõepoolest kuidagi hea klapp. Ma arvan, et kõigil peaks olema natukenegi lapsemeelsust, et igavalt hall ja raske elu paistaks ka lõbusamates toonides.

Kas sa oled varasemaid superstaarisaate hooaegasid jälginud? Millal sul tekkis mõte saates osaleda ja kas oled varem ka saatesse kandideerinud?

Superstaarisaateid olen varem ikka jälginud ja kindlasti on hakanud erinevate hooaegade jooksul silma mitmeid huvitavaid ning andekaid artiste. Pingeritta ma ei oska neid paigutada. Ise ma varem saatesse kandideerinud pole. Kui tänavu kuulutati välja, et toimuma saab 8. hooaeg, siis peale mõningast kaalumist otsustasin end seal proovile panna. Kaotada ei olnud ju midagi, ainult võita.

Kuidas sa lavanärviga toime tuled? Tundub, et sa esined väga enesekindlalt.

Paanilist lavanärvi mul tõesti õnneks pole, mõnus närvikõdi aga ikka. Ilma selleta ei saakski. Eks mõningane kogemus aitab mul laval ennast paremini valitseda. Kuna ma laval tegelen ikkagi sellega, mida ma südamest armastan, siis pole põhjust liigseks pingeks. Tuleb lihtsalt anda endast 100% ja nautida iga hetke.

Mis on olnud saate jooksul siiani kõige suurem väljakutse?

Saates on seni olnud suuremaks väljakutseks saate formaadiga sobivate laulude valik. Korra tõsiselt vääratades võibki teekond otsa saada. Ning lisaks on meil kogu aeg tempo peal, pidevalt tuleb tööd teha, lugusid valida ja ennast harjutades arendada.

Räägi, millega sa muidu tegeled? Kas sul on ka õpingud kuskil pooleli või mis on su hobid veel peale laulmise?

Õpin Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias interpretatsioonipedagoogikat. Kooli kõrvalt õpetan kitarrimängu muusikakoolis Guitarium. Ja muidugi on mu elus oluline koht spordil, mängin jalgpalli esiliigas Nõmme United võistkonnas. Kui võimalus on, siis ikka õhtuti üritan jõuda jalgpallimurule, see tuleb ka vaimsele tervisele suureks kasuks.

Mida on su vanemad sulle andnud ja õpetanud?

Vanemad on mulle andnud tohutult palju armastust, õpetanud olema väärikas, hooliv ning teiste suhtes lugupidav.

Oled oma perega väga lähedane ja paljud teavad ka sinu õde - lauljat ja näitlejat Merit Männistet. Millega on sinu õde sulle eeskujuks ja mida oled temalt kõige rohkem õppinud?

Õega olen väga lähedane. Temaga olen koos musitseerinud juba pisikesest saati. Ta on suurepärane laulja ja oma musikaalsusega, säraga ja kohusetundlikkusega on ta olnud mulle suureks eeskujuks.

Kas on mingi lugu, mida soovid veel superstaarisaates kindlasti esitada?

Kaalumisel on mitmed laulud, lõpliku valiku teen saate kulgu arvestades. Eks peamine eesmärk oleks ennast võimalikult erinevatest külgedest näidata. Toetavaid fännikirju olen saanud tohutult palju, mis on nii tore ja südamlik. Vastan ja suhtlen inimestega suurima hea meelega, nad annavad väga palju positiivsust ja head energiat. Olen neile väga tänulik!

Millised tüdrukud su tähelepanu köidavad ja kas sinu süda on hõivatud?

Mina pean tüdrukute puhul välimusest tähtsamaks sisemist ilu. Sümpaatsed on minu jaoks väärikad, arukad ja heasüdamlikud neiud. :)

Mis on üks asi, mida sa maailmas koheselt muudaksid?

Maailmas muudaksin seda, et keelaksin ära kurjuse ja kadeduse.

Ennustamine on tänamatu töö, aga mis sa arvad, kui kaugele sa superstaarisaates jõuad? 

Prognoosimine on tõesti tänamatu töö, olen ääretult tänulik senise edu üle. Kui kaugele jõuan, seda otsustavad hääletades need televaatajad, kellele ma artistina korda lähen, keda mu muusika puudutab ja kes näevad minul ka tulevikus kohta muusikamaastikul. Mina luban, et ei vea neid inimesi alt, kes minusse usuvad.

Kes on muusikamaailmas sinu jaoks kõige suurem iidol? Milline muusikaline elamus on muutnud sinu maailma ja kelle kontserdile sa iga kell läheksid?

Tunnistan, et mul pole konkreetseid iidoleid. Olen muusikuna kujunemisjärgus, staarisaade aitab kindlasti eneseotsingutele kaasa. Ma tahaksin olla omanäoline artist, mitte kedagi matkida. Sõltumata stiilist jälgin artiste, kes oma asja meisterlikult ajavad, nende kontsertidele olen alati valmis ka minema. Paari aasta eest käis näiteks Queen esinemas Tallinna Lauluväljakul, see kontsert oli muidugi elamus.

Kui peaksid valima, kas oleksid tipplaulja või tippjalgpallur?

Tuleb teha seda, mis paremini välja tuleb. Kaldun arvama, et rahvas loodab mind näha pigem muusikuna. See aga ei välista, et ma jõudumööda muusika kõrvalt end jalgpalli mängides vormis hoian.

Millised on sinu tulevikuplaanid?

Öeldakse, et inimene plaanib, Jumal naerab. Kokkuvõttes läheb kõik täpselt nii nagu minema peab, minu ülesanne on vaid julgeda proovida, eksida ning endast anda maksimumi.

Vaata Märten Männiste Superstaari ankeeti lähemalt siit:

Kommentaarid puuduvad