Kas teadsid? 10 üllatavat fakti “Üksinda kodus” kohta, mida paljud ei tea

uudised.ee

Neljapäeval kell 20.00 on eetris legendaarne jõulufilmi "Üksinda kodus" esimene osa. Siin on 10 üllatavat fakti filmi kohta, mille abil saab oma sõpradele ja perele sel pühadehooajal filmi vaadates muljet avaldada.

1. Buzzi tüdruksõber oli tegelikult maskeeritud poiss

Kui Kevin on jäetud üksinda koju, otsutab ta oma vanema venna Buzzi asjades tuhnnida. Buzzi asju läbi otsides avastab ta venna tüdruksõbrast raamitud foto. Kevinile aga pilt väga muljet ei avalda. "Buzz, su tüdruksõber... vuhh," ütles Kevin. Selgub, et kõnealune tüdruksõber oli tegelikult kostüümis poiss. 

Filmiprodutsendid arvasid, et tüdrukule rolli andmine oleks julm olnud, sest tema ülesanne oleks olnud olla lihtsalt naljakas. Seetõttu otsutasid nad toona hoopis poisi kasuks. Rolli said endale filmi kunstilise juhi poeg, kes täitis rolli vabatahtlikult.

2. Filmi stsenaarium valmis vähem kui kümne päevaga

Head asjad ei võta tingimata kaua aega. Filmis stsenaristi John Hughesi poja James Hughesi sõnul kirjutas tema isa filmi "Üksinda kodus" stsenaariumi vähem kui 10 päevaga. Mehe sõnul on film saanud inspiratsiooni elust enesest.

Nad olid ise oma perega suundunud 1989. aastal Euroopasse reisile. Enne reisile minekut oli John mõelnud kõikide asjade peale, mis võiksid valesti minna ja kirjutas need üles. Pärast reisi vaatas stsenarist oma märkmed üle ning mõtiskles asjaolu üle, et mis oleks saanud, kui üks laps oleks kogemata maha jäänud. "Järgmise üheksa päeva jooksul valmis tal filmi "Üksinda kodus" esimese mustandi," rääkis tema poeg James. James lisas, et John lõi stsenaariumi viimased 44 lehekülge  vaid 8 tunniga. Poja sõnul oli isa isegi veel mures, et äkki ta kirjutab liiga aeglaselt. 


"Üksinda kodus" stsenarist John Hughes

3. Jah, see tarantel oli päris! 

Röövlitega juhtub filmi jooksul palju kohutavaid asju, kui nad üritavad McCallisteri koju tungida. Üks lõks, mis kutsub esile kõige kõhedama reaktsiooni, on see, kui Kevin paneb oma vanema venna Buzzi (Devin Ratray) lemmikloomana peedutud ämbliku röövli Marvi näole. Sellega saab ta röövli tähelepanu piisavalt kauaks eemale juhtida, et  ise põgeneda. 

Paljud võisid arvata, et tegemist on mängu ämblikuga. Tegelikult nõustus näitleja Daniel Stern tõelisel tarantlil üle oma näo roomata. Õnneks ei pidanud nad seda stseeni mitu korda läbi tegema, sest suurepärase ja tõetruu stseeni sai režissöör kätte ühe võttega. Kas vaatad 

4. Robert De Niro oleks pidanud mängima üht röövlit 

Enne kui Joe Pesci võttis filmis "Üksinda kodus" Harry rolli, oli produktsioonimeeskonnal pilk Robert De Nirol. Kuid Columbuse sõnul ei kaalunud De Niro kunagi tõsiselt rolli võtmist. Tegelikult ei olnud Pesci isegi järjekorras teine. Pärast seda, kui De Niro osast keeldus, pakuti rolli ka Jon Lovitzile. Õnneks oli Pesci selle töö jaoks ideaalne mees. 

5. Peaostäitja noorem vend osales samuti filmis

Peaosatäitja Macaulay Culkini noorem vend Kieran esines oma esimeses näitlejatöös filmis "Üksinda kodus" Kevini nõbu Fullerina. Vennad ilmusid taas koos ekraanile filmis "Üksinda kodus 2: Lost in New York".

6. Filmi "Üksinda kodus" ikoonilise maja väärtus on ühe 1,5 miljoni dollari 

 

Chris Columbus valis McCallisteri (Kevini) koduks maja Chicago eeslinnas Winnetkas. 1920. aastatel ehitatud maja müüdi 2015. aastal 1,585 miljoni dollari eest. Algsed omanikud ootasid aga ikooniks muutunud kinnisvaralt enamat - maja esialgne müügihind oli 2,4 miljonit dollarit.

7. Vanamees Marley ei olnud algselt filmis

Filmi stsenaristi John Hughes'i idee kohaselt ei sisaldanud stsenaarium algselt vanameest Marleyt (Roberts Blossom) - naabrimeest, keda Kevin esialgu sarimõrvariks pidass, kuid osutus lahkeks vanameheks, kes päästab ta röövlite käest. Hughes lisas tegelaskuju loosse pärast seda, kui Columbus pakkus, et lugu võiks teha rohkem südamega.

8. "Üksinda kodus" hoidis kinorekordit pea 30 aastat 

"Üksinda kodus" vallutas 1990. aasta pühadehooajal kodumaised kassad ja jätkas domineerimist kogu järgmise aasta esimese poole. Ta säilitas kinodes oma esikoha 12 nädalat ja püsis esikümnes kuni 1991. aasta juunini. Protsessi käigus teenis film 285 761 343 dollarit ja sellest sai 1990. aasta kõige tulusam film ning läbi aegade kõige tulusamalt kodumaine live-action komöödia. Seda maailmarekordit hoidis see kuni 2017. aastani – 27 aastat pärast ilmumist –, mil Hiina kassahitt "Never Say Die "selle esikohalt välja kukutas.

9. Peaosatäitja sõnul on tal probleeme filmi vaatamisega

2018. aastal Ellen DeGeneresega antud intervjuus ütles Culkin, et ta ei saa filmi "Üksinda kodus" vaadata, sest talle meenub kõik võttepäevilt ning see segab filmielamust. "Kui ma seda vaatan, siis ma näen nagu - ma mäletan seda päeva võtteplatsil. Ma ei saa seda vaadata samamoodi nagu teised inimesed."

10. Culkin ingoreeris režissööri ja improviseeris ühe ikoonilisema filmi hetke.

Kevini reaktsioon habemeajamisjärgsele pesule on vaieldamatult üks filmi tuntumaid stseene – sellest ajast on saanud filmiajaloo üks ikoonilisemaid hetki.

Kuid režissöör oli seda hetke hoopis teistmoodi ette kujutanud. "Kui paned näkku midagi, mis põleb, siis enamik inimesi võtab oma käed näost ära. Nii suunasin ka mina Macaulayd, et liigutad käsi näos ja karjud. Ja ma arvan, et see oli esimese võtte ajal, kui peaosatätitja otsustas hoopis käsi paigal hoida," on režissöör meenutanud.

 

 

 

 

Kommentaarid puuduvad