Kultuuri-ja meelelahutussektor on kaotanud oma turust üle kolmandiku 

uudised.ee

Eesti suurima piletimüügiplatvormi Piletilevi statistika näitab, et meelelahutusturg kannatab endiselt pandeemia mõju all: kui 2019. aastal müüdi Eestis 2 141 047 piletit kultuurisündmustele, siis mullu ulatusid müüginumbrid vaid 885 501 pääsmeni. See tähendab seda, et eelmise aasta kultuuri- ja meelelahutusürituste turu maht küündis Piletilevi andmetel vaid 42%-ni 2019. aasta mahust.  

Rahvusvahelise ja kohaliku pandeemiaolukorraga seotud piirangute tõttu kannatas rahaliselt enim just muusikaürituste kategooria, mille maht oli 2021. aastal vaid kolmandik sellest, mis ta oli pandeemia eelsel ajal. Muusika valdkond pidi 2021. aastal Piletilevi andmetel hakkama saama 17 miljonit eurot väiksema piletimüügituluga. Teatri kategooria maht küündis mullu 2019. aasta võrdluses 46%ini, spordi kategooria 52%ni. Mullu toimunud kultuuriürituste arv kukkus ühe kolmandiku võrra.  

“Ürituste korraldajate jaoks on pandeemial laastav mõju olnud. Samas oleme eesoleva aasta osas positiivselt meelestatud, sest näeme, et 2022. aastaks on Eestisse plaanitud rekordarv välisartistide esinemisi. Ka teatriasutused on hästi aktiivsed etenduste kavade koostamisel. Inimeste suurt ootust meelelahutusturu avanemisele näitab detsembris müüdud Piletilevi Kinkepiletite arv, mis kasvas võrreldes 2020 aastaga võrreldes kaks korda,” avaldas Piletilevi juhatuse liige Jaanus Beilmann ja lisas: “Kasvav konkurents lisab kindlasti omajagu pinget ürituste korraldajatele. Tänu oma pikaajalisele kogemusele näeme, et kõige paremini õnnestuvad need, kes lähenevad oma üritusele avara vaatega, mõtlevad väga konkreetselt sihtrühmast lähtuvalt ja loovad sündmuseid mitte pelgalt üritusi.” 

Kokku külastati 2021. aastal Piletilevi piletiostukeskkonda 5,1 miljonit korda. Beilmanni sõnul algas mullu piletituru elavnemine juunis, kultuuritarbijad olid aktiivsed kuni augustikuuni, mil hakkasid levima sõnumid kolmanda laine tulekust. Mõningat leevendust tõi ka hilissügis ning seda 2022. aastal toimuvate ürituste eelmüükide näol. “Kui pandeemia alguses töötas barjäärina ka see, et inimesed kartsid, et jäävad ostetud piletitest ilma, siis koostöös If P&C Insurance’iga tõime esimesena Eesti turule ka Piletikindlustuse teenuse. Täna näeme oma statistikast, et seoses mitmete ürituste ärajäämisega aitas Piletilevi 2020. aastal korraldajatel tagasi osta kahe miljoni euro eest 86 000 piletit ja 2021. aastal 1,2 miljoni euro eest 40 000 piletit.” 

Kommentaarid puuduvad