Levinumad vead, mida kaalust alla võtmise nimel tehakse

uudised.ee

Meedias on lugematul hulgal erinevaid soovitusi, kuidas oma kaalu vähendada. Paljud inimesed proovivad erinevaid dieete, kuid pole tulemusega rahul ja muutuvad lausa stressi. Seitsmestel uudistel on käimas dieedinädal, seega toome selle valguses välja mõned vead, mida on väga lihtne vältida, kuid mida kaalust alla võtmise või üldse elustiili muutmise juures ikkagi väga tihti tehakse.

Pead kaalu ainukeseks edu näitajaks

Kaalu jälgimine võib saada mõnel inimesel kinnisideeks ja lausa nii, et võimatu on teda ümber veenda, et ära jää ainult numbrisse kinni. See, et kaal ei alane, ei pruugi tähendada, et arengut ei toimu. Kaal ei pea iga päev vähenema! Isegi mitte iga nädal. Võib-olla on rasvaprotsent vähenenud, kuid lihaseid juurde tulnud (kaalutõus!)? Võib-olla suudad sa teha rohkem kätekõverdusi või kükke? Võib-olla on üldine jõudlus suurenenud. Kaal on lihtsalt üks paljudest näitajatest ja sugugi mitte see kõige olulisem.

Eeldad, et tulemused tulevad koheselt

Iga protsess vajab aega! Kaalus juurde võtmine käib aeglaselt ja kaalust alla võtmine käib veel aeglasemalt. Lihtsaks näiteks, maksimaalne reaalne kiirus kaalu langetamiseks on 1 kg/nädalas. Seega esimesed tulemused võivad tulla ka alles kolm kuud pärast tegevuse alustamist. Peab varuma kannatlikkust ja olema oma eesmärgi püüdmisel järjepidev.

Teed asju, mis sulle tegelikult ei meeldi

Mida ebameeldivamaks sa oma tegevust enda jaoks teed, seda tõenäolisem on, et sa sellest loobud. Vali trenn, mis sulle meeldib ja toidud, mis on tervislikumad, aga ka maitsvad. Mitte kunagi ei tohiks ennast piitsutada (nii, et pärast on halb). Samuti ei tohiks nälgida ega tühja kõhtu kannatada. Variant on liikumine väga liikuvaks ja lõbusaks muuta, sest ka füüsilises aktiivsuses peitub edu võti. Suvel võid proovida tavapärase kepikõnni või aeroobika asemel näiteks rulluisutamist, batuudihüppeid, purjelauasõitu, sõudmist/aerutamist. Talvel lumelauda, orienteerumist, lohesõitu, metsas matkamist.

Hakkad rangelt dieeti pidama

Öeldakse lausa, et see on kaalust alla võtmise viga number üks. Hea nipp, kuidas hinnata, kas su dieet on katsetamist väärt - vasta (ausalt ja realistlikult) ühele küsimusele: kas sa suudad niimoodi toituda järgmised 10 aastat? Kui vastus on "jah" – siis on kõik väga hästi! Tõenäoliselt sa saavutad oma eesmärgi. Kui vastus on "ei" – siis lihtsalt petad iseennast ja suure tõenäosusega ei ole see midagi sulle.

Dieet ei ole ega tohi olla nälgimine

Toituda tuleb teadlikult ja vältida suuremal määral ebatervislike asjade söömist. Kuid teadlik toitumine ongi iga inimese sobiv dieet, ehk tema elustiili osa. Teadlik toitumine hoiab meie kehakaalu normis, annab piisavalt energiat ja loomulikult hoiab meid tervena. On vale ettekujutus, et dieet on ainult juurikate söömine ja enda näljutamine. Ei ole! Tervislik toit sisaldab ka magusat ja rasva, sest seda vajab meie organism. Ainult tuleb vaadata millist magusta süüa ja millist rasva ning millistes kogustes.

Lõunaks ainult salati söömisest ei piisa

Paljud teevad selle vea, et vahetavad dieedi ajal ühe söögikorra hunniku rohelise salati vastu. Kui sa ei lisa salatisse just kehale vajalikke toitaineid, siis jääb sellest eineks väheseks. Nälg tekitab isusid, mida hiljem rahuldades sööd palju rohkem. Tõenäoliselt teed siis ka halbu valiku.

Sisendad ja rõhutad igal hetkel, et oled dieedil

Kui korrastad oma toitumist sooviga kaalu vähendada, sisendad endale pidevalt, et oled dieedil. See on aga suur viga. Kui sisendad endale seda, tähendab see ka, et sisendad endale, et soovkaaluni jõudes saab su dieet läbi. Nii unustad tervisliku toitumise peagi, sest dieet sai läbi ja eesmärk saavutatud. Tegelikult peaks muutma oma elustiili igaveseks, et kilod enam ei lisanduks.

Kommentaarid puuduvad