Uus aasta, uued kombed! Nipid, kuidas 2022. aastal säästlikumalt ja loodussōbralikumalt elada

uudised.ee

Paljud inimesed alustavad 1. jaanuaril uut aastat lubadustega. Kes lubab olla tervslikum toituja, kes lubab rohkem liikuda või enam vett tarbida. Kasulik oleks mõelda ka selle peale, kuidas olla uuel aastal loodussõbralikum kodanik, et anda midagi tagasi oma planeedile ja mōelda ka järgmistele põlvkondadele. 

Siin on lihtsad nippi, kuidas uuel aastal keskkonnasõbralikuma elustiiliga algust teha:

Osta tooteid, mis on biolagunevad

Ei ole võimalik kontrollida, kas utiliseeritud tooted jõuavad taaskasutusse või prügilasse, kuid selle asemel saab osta biolagunevatest materjalidest tooteid. Sellest hoolimata lahustuvad biolagunevad tooted õigeaegselt ega kahjusta keskkonda.

Planeeri ette

Enne ostma minekut koostage nimekiri, mis aitab teil end organiseerituna hoida ja osta täpselt seda, mida vajate. Ületarbimine pole kasulik ei rahakotile ega ka planeedile. Kas pead alati soodusmüügi ajal poodlema minema?

Söö vähem liha

Liha tarbimine aitab kaasa kliimasoojenemisele ja sellel on märkimisväärne keskkonnamõju. Kaaluge liha vahetamist lihavabade aseainete ja taimsete roogade vastu vähemalt kolmel korral nädalas. Põnevaid lihavabasid retsepte saab leida näiteks kampaania Taimne Teisipäev kodulehelt. 

Anneta riideid

Kasutage uut aastat oma garderoobi korrastamiseks ja annetage ära kõik riided, mida te enam ei kanna - sõpradele, perele ja kohalikele heategevusorganisatsioonidele. Kellegi teise riidekapp võib anda uue hingamise asjale, mida sa pole tükk aega kandnud! 

Kasuta ära toidujäägid

On häbiväärne visata ära toitu. Aastal visatakse maailmas ära üle 900 miljoni tonni toitu, seega on hädavajalik, et me kõik annaksime oma panuse toidujääkide taaskasutamiseks. Ülejäänud kanafileest võib teha maitsva kanapiruka või kanasupi, pooliku toorjuustu paki saab panna näiteks püreesupi sisse. 

Alusta kompostimist

Kompostimine on lihtne viis tavaliselt prügilasse mineva toidu vähendamiseks. See kasutab ära kõik toidujäägid, mida me ei saa süüa, näiteks köögiviljakoored ja munakoored. Kompostimisel üllatate, kui vähe teie musta prügikasti satub ja kogu selle toitva kompostiga on teie taimed ja aed väga õnnelikud!

Kommentaarid puuduvad