Popmuusika taeva särav täht Betsy tuli välja oma debüütalbumiga

Marko Tiidelepp

Ma olen üsna kindel, et selle aasta popmuusikamaailma üks suurimaid üllatajaid on Betsy (pärisnimega Elizabeth Humfrey). Kaunis, moeka välimusega, blond lauljatar, kes on pärit Walesist, kellel on suurepäraselt võimas hääl, keda juba praegu võrreldakse legendaarse Cheriga. See võrdlus on vägagi õiglane, sest debüütalbumi mõnes loos tabad ennast mõtlemast, et see ongi ju Cher, kuid ei, see on Betsy.

Betsyl on võimas hääl, tal on lahe uelsi aktsent ja võrratult omanäoline välimus. Ta on sündinud Pembrokeshire’is, kus tema vanemad pidasid hanefarmi, ta õppis Londonis moodi prestiižikas Central Saint Martinsis ja sai tööle disainerina Balenciagasse, Pariisis asuvasse kõrgmoemajja. Betsy töötas seal aasta ja on selle võimaluse eest tänulik Balenciagale, kuid Betsy kirg oli ja on muusika ja laulmine.

Betsy kinnitab, et ta mäletab seda aega, kui ka tema isa ja onu muusikat tegid. Koduaias tehti lõke üles, istuti selle ümber ja kuulati, kuidas isa ja onu laulavad ja mängivad. Isa kuulas kodus Jimi Henrdixit, Fleetwood Maci, Bob Dylanit, Stan Getzi, Vivaldit jpm. Betsy kinnitab, et see oli huvitav ja põnev valik.

Betsy meenutab: „Ma ei rääkinud seni, kuni sai 8-aastaseks. Ma lõikasin maha oma juuksed kui olin 12-13 ning peitsin end pidevalt raamatukogus. Olin veidi düsleksik, mistõttu oli koolis väga raske. Kui sain 15, siis asjad muutusid – ma sain aru, et asjad võivad minna paremaks, kui näed välja nagu Barbie nukk. Äkki olin ma julgem ja mu elu muutus.“

Juba Pariisis olles, sõitis Besty nädalavahetustel Londonisse, et laulda seal, kus oli avatud mikrofon. 24-aastane Betsy otsustas, et lahkub Pariisist, tuleb koju ja hakkab tegema muusikat. Abiks arvuti ja võrratu hääl.

„Tegin kolm lugu, kuid ma ei ole ju muusik. Ma ei suutnud seletada inimestele, mida ma teha sooviksin. Leidsin software’i, mis võimaldas mul endal oma muusikat teha.“

Ta tegi mõned plaadid, pani iseenda plaadi esikaanele ja saatis laiali – tagasiside oli null.

Iga algus on raske, kuid Betsy võimalus tuli siis, kui ta sõbra vend soovitas teda, kui lauljatari ühele laulule ja lauljatar kohtus ühe oma praeguse mänedžeriga.

Pärast seda sai Betsy veidi raha ja alustas uuesti tööd oma lugudega. Selleks oli tal autokaravan venna tagaaias. Seal Betsy lood valmis kirjutaski. Seal valmis ka hittlugu „Lost and Found“, milles on tunda 90ndate popmuusika hõngu, veidi Cheri ja suur annus head souli.

Betsy ise kinnitab, et tema suurteks mõjutajateks on olnud Annie Lennox, Grace Jones, Aretha Franklin, Billie Holiday, Amy Winehouse, Tina Turner, Shirley Bassey ja Candi Staton. Betsy kinnitab, et need kõik on lauljad, kellel on unikaalne, äratuntav hääl ja nad suudavad muusika kaudu edasi anda puhtaid tundeid.

„Mulle meeldib veidi kurb ja melanhoolne laul, millele on lisatud suur annus head tümpsu. Midagi sellist, mis kõlab eufooriliselt, kuid milles on siiski ka südant,“ kinnitab Betsy, ja lisab: „Minu muusika on väga isiklik. Saan inspiratsiooni asjadest, mis on minu elu mõjutanud, on see siis kaotatud armastus, kaotatud sõbrad või lootused. Paljud minu laulud on seetõttu veidi kurvad.“ Siinkohal ei vaidle ma vastu, sest paljudes debüütplaadi lugudes on melanhooliat ja nukrameelsust, mis tegelikult on ka lihtsalt ilus.

Näiteks lugu „Wanted More“ on Betsy endisest poiss-sõbrast, kes oli kuulus meesmodell. Nad olid veidi aega koos, kuni selgus, et mees on abielus! Ja kirjuta sellest rõõmus laul…

Plaadil on rahulikumaid lugusid („Little White Lies“ (võrratult võimas hääl), „Fair“, fantastiliselt kaunis ja soulilik „You Won’t Love Me“, kaunis lõppakord plaadile „Body Burn“), on tantsulikumat poppi („Last Time We Danced“ (selles loos on mul mõnel hetkel tunne, justkui oleks Cher plaadil häält tegemas), „Heavy Head“, „Wanted More“, „Waiting“).

Betsy uut albumit saad kuulata SIIT!

 

 

 

 

 

Kommentaarid puuduvad