Rokkmuusika bänd Weezer tuli välja uue albumiga „Pacific Daydream“

Marko Tiidelepp

Weezer on USA rokkmuusika bänd, mis tuli kokku 1992. aastal Los Angeleses, mistõttu on igati tore näha, et bänd tegutseb ja teeb uut muusikat ka 25 aastat pärast tegutsemise algust. 

Täna mängib Weezer koosseisus Rivers Cuomo (laul, kitarr), Patrick Wilson (trummid), Brian Bell (rütmikitarr, klahvpillid, taustalaul) ja Scott Shriner (bass, taustalaul). Varem on basskitarri mänginud ka Matt Sharp, kes lahkus bändist 90ndate aastate teises pooles ja ka Mikey Welsh.

1994 ilmus Weezer debüütalbum „Weezer“, mida tuntakse ka kui „ The Blue Album“, millel olid ka Weezeri hittlood: „Buddy Holly“, „Undone – The Sweeater Song“ ja „Say It Ain’t So“. Debüütalbum oli edukas terves maailmas. 1996 ilmus kvarteri teine stuudioplaat „Pinkerton“, mis ei olnud sedavõrd edukas, kuid muusikakriitikutele see meeldis. Paljude muusikasõprade arvates on just need kaks plaati 90ndate aastate muusikamaailma ühed parimad albumid.

2001 ilmus Weezeri kolmas album, mil nimeks samuti „Weezer“ (seda tuntakse ka kui „The Green Album“). See oli juba oluliselt popilikuma saundiga album, millel ka hittlood „Hash Pipe“ ja „Island in the Sun“. Ka seda albumit saatis müügiedu ja ka kriitikud olid igati sõbralikud.

Edasi tulid albumid „Maladroit“ (2004) ja „Make Believe“ (2005), sellel oli ka lugu „Beverly Hills“, millest sai Weezeri esimene laul, mis tõusis USA kaasaegse rokkmuusika edetabeli esikohale! Uskumatu lugu, et sellega sedavõrd kaua aega läks, aga ju siis polnud varasem Weezer veel sedavõrd karm kraam, et sellesse tabelisse pääseda.

2008 jätkas Weezer plaadi-traditsiooni ja ilmus nende kolmas omanimeline album, mida tuntakse ka kui „The Red Album“. See oli üsna üllatav plaat, sest kasutati trummimasinaid, süntesaatoreid, räppi jpm. Sellel oli ka üsnagi edukas lugu „Pork and Beans“.

Weezeri muusikat on kirjeldatud kui alternatiivset rokki, power poppi, pop punki, indie rokki. Bändiliikmed ise on ütelnud, et neile meeldivad Kiss, Nirvana, Pixies, The Cars (selle bändi juhtfiguur Ric Ocasek on produtseerinud ka mitu Weezeri albumit), Pavement, Oasis ja Wax. Ka Beach Boysi on Weezer maininud, ja olgem ausad, ka uuel plaadil on midagi, mis kangesti meenutab Beach Boysi.

2009 ilmus Weezeri 7 stuudioplaat „Raditude“, 2010 album „Hurley“, 2014 „Everything Will Be Alright in the End“ ja 2016 „Weezer“ ehk „The White Album“.

Nüüd järjekorras juba 12 stuudioplaat! „Pacific Daydream“ ja taaskord võib öelda, et see ongi ju Weezer – rokkmuusika kohtub popmuusikaga. On ju ka Weezer äratuntavalt Weezer, nii oma saundilt kui ka esituselt. Nende lugudes on sellist mõnusat weezerlikku kergust ja lahedaid harmooniaid, mis tuletavad meelde nii 60ndaid kui ka 70ndaid aastaid.

Plaadi avalöök on rokilik „Mexican Fender“, kuid laulu refrään tunnistab seda, et bändile meeldivad ka popilumad meloodiad. 

Plaadi teine lugu on „Beach Boys“ – no millest ma siin hetk tagasi rääkisin. Kunagi laulis Weezer Buddy Hollyst nüüd siis Beach Boysist. Ja see on tegelikult ai kui hea lugu! Ka mitmehäälset laulu on alati väga hea kuulda.

Kolmas lugu liigub juba üsna tugevalt popilikumasse maailma – „Feels Like Summer“ ongi üks lahe suvine lugu, vahvate meloodiate ja vokaliisidega.

Neljas lugu „Happy Hour“ viib meid hoopis kusagile 90ndate aastate algusaegadesse. Mulle meenub, et brittidel oli selline vahva näitleja-laulja, kel nimeks Jimmy Nail. Just tema sellist popi-roki-bluusi segu tuletab see lugu meelde.

Viies lugu „Weekend Woman“ algab üsna reggae’likult, kuigi reggae’ks see välja ei arene, kuid jällegi väga hea lugu. Rivers Cuomo tämber on selles loos hämmastavalt lahe, mõnus värin on sees. Väga hää lugu!

Seejärel tõmbab Weezer tempot alla – kuues lugu on „QB Blitz“. Kuulake kindlasti. Väga hea lugu taaskord. Kõik olemas – hea meloodia, meeldejääv refrään, vahvad sõnad, tõeline hitt!

Plaadi lõpetavad samuti igati sümpaatsed popilikud-rokilikud lood.

23 aastat suurel muusikaareenil on vägagi pikk aeg, kuid mulle tundub, et Weezer väsinud veel ei ole. Uus album kinnitab seda, siin on mitmeid hittlugusid, lahedaid meloodiaid, meeldejäävaid refrääne, suurepärast laulu ja vahvat pillimängu. Olen kindel, et kõik need lood on valminud muie suunurgas, sest samasuguse tunde tekitavad nad ka kuulajas, ja see ongi hiiglama lahe!

Weezeri uut albumit saad kuulata SIIT!

Kommentaarid puuduvad