Kelly Clarkson avaldas uue albumi “Meaning of Life”

Marko Tiidelepp

USA poproki lauljatar Kelly Clarkson kerkis esile juba 2002aastal, kui ta oli vaid 20-aastane – toona võitis Kelly esimese “American Idol” telesaate hooaja - temast sai esimene Ameerika iidol. Järgmisel aastal osales ta ka ülemaailmsel talendishow’l ”World Idol”, kus saavutas teise koha. Esikoha näpsas Norra laulja Kurt Nielsen.

Kelly on oma karjääri jooksul teinud kaasa ka mitmes filmis ja telesarjas, kuid eelkõige tuntakse teda ikkagi lauljatarina. Tänaseks on tema plaate müüdud üle 25 miljoni, lisaks veel 36 miljonit singlit ja mitmed muusikaauhinnad (sh. kolm Grammyt, neli Ameerika Muusikaauhinda, kolm MTV Video muusikaauhinda jpt).

Kelly Clarksoni esimene singel ilmus aastal 2002. ”Before Your Love”/”A Moment Like This” oli samal aastal USA enimmüüdud singel. Aasta hiljem ilmus debüütalbum ”Thankful”, millel oli nii poppi kui ka R&B sugemeid ning mida saatis müügiedu.
2004 ilmus album ”Breakaway”, mis oli oluliselt rokilikum, kui debüütalbum. See on tänaseni Kelly Clarksoni edukaim plaat, mida on müüdud üle 12 miljoni eksemplari. Plaadil leiab ka mitmeid hittlugusid nagu ”Breakaway”, ”Since U Been Gone”, “Because of You” ja “Behind The Hazel Eyes”.
2007. aastal avaldas ta kolmanda albumi “My December”. Ta oli ise ka selle albumi produtsendiks. Plaat erines eelnevatest ja oli tunda uusi muusikalisi otsinguid. Seegi võeti USAs väga hästi vastu. Plaadilt leiab menuloo ”Never Again”.
Siinkohal pean tunnistama, et olen oma elus kuulanud nelja Kelly Clarksoni albumit ja neist veidi ka kirjutanud. 

Esimene neist neljast oli 2009. aastal ilmunud “All I Ever Wanted” (lauljatari neljas stuudioalbum), millel ka hittlugu “My Life Would Suck Without You” – selline hea, rokiliku minekuga popplugu, mis vaikselt-vaikselt kuulaja kõrva kummitama hakkas. Selliseid hitilugusid oli plaadil teisigi, nt “I Do Not Hook Up”, “Long Shot”, kuid loomulikult oli albumil ka paar rahulikku rokiballaadi, nt “Cry”, “Save You”.
Plaadil olid ka ülikõvad produtsendid ja heliloojad - Ryan Tedder (tema on muideks ju ka ansambli OneRepublic ninamees), Dr. Luke (tema on varem koostööd teinud Britney Spearsi, Kelise, Avril Lavigne’i, Leona Lewise, Pinki, Missy Ellioti jpt), Max Martin (legendaarne Rootsi muusikageenius ja produtsent, kes seisnud Backstreet Boysi, NSYNCi, Britney Spearsi ja Pinki edu taga) ning Howard Benson (selle mehe artistide “portfellist” leiab Adema, Crazy Towni, Daughtry, Flyleafi, Hoobastanki, P.O.D., Sepultura, Third Day jpt). 

Järgmisena on õnnestunud mul kuulata albumit “Stronger” (2011), mis oli lauljatari viies stuudioplaat, millel ta tegi koostööd enda jaoks uute partneritega, erinevate produtsentide ja muusikutega - Greg Kurstin, Steve Jordan, Rodney Jerkins, Toby Gad, Brian Kennedy, Ester Dean). Plaadil oli uut hingamist ning palju põnevaid saunde, mis muusika huvitavaks tegid. Plaadil olid ka üliedukad singlid ”Mr. Know It All” ja ”Stronger (What Doesn’t Kill You)”. Viimane neist on edukaim telesaates ”American Idol” osalenud laulja/esineja singel, sest ainuüksi USAs on seda müüdud 3,8 miljonit eksemplari.
Clarkson jätkas ka Howard Bensoniga, kellega lauljatar oli juba toona üsna pikka aega koostööd teinud. Teada on sedagi, et Clarkson oli selle albumi jaoks inspiratsiooni ammutanud Tina Turnerilt, Prince’ilt, Radioheadilt ja Sheryl Crow’lt, mistõttu oli muusikas mitte ainult poprokki vaid ka muid mõjutusi nagu R&B, kantri, urban, dance-pop ja soul.
Plaadi esiksingel oli hittlugu “Mr. Know It All”, mis jõudis USA ja Suurbritannia TOP 10 singli hulka. 

Minu kolmas kogemus Kelly Clarksoni kuulamisega oli kogumikplaat “Greates Hits – Chapter One” (2012)

Seda, kui suurepärane lauljatar on Kelly Clarkson, tõestas ka tema esimene parimate lugude kogumik ehk ”Greatest Hits – Chapter One”. Tal on suurepärane, võimas ning laia haardega hääl, ta on suurepärane esineja nii plaatidel kui ka laval. Ta on tõeline täht. Muusikaliselt oli kogumikplaadil nii popilikumat kui ka rokilikumat kraami, veidi R&B’d, veidi tantsulikumat muusikat ja kübe kantrit – kõike, mida laulja aastate jooksul esitanud on.
Kogumiksplaadil oli ka kolm uut lugu. Näiteks singlina ilmunud ”Catch My Breath” ja mulle eriti sümpaatne duett kantritäht Vince Gilliga. Nad esitasid seda lugu ("Don’t Rush") ka kuulsal USA kantrimuusika auhindade galal ja publik oli uuest loost vaimustuses!

Neljas plaat, mida on mul õnnestunud kuulata oli plaat “Piece by Piece” (2015). See oli juba seitsmes USA lauljatari Kelly Clarksoni stuudioalbum. Enne seda oli ilmunud jõuluplaat “Wrapped in Red” (2013).

Selle plaadi valmimise ajal ootas Kelly Clarkson ka last, mistõttu oli ta enda kirjutatud lugusid plaadil vaid viis. Laule kirjutasid plaadile teised tuntud nimed: Sia, Matthew Koma, MoZella, Bonnie McLee, David Jost jt.

Kelly Clarksonil oli uue plaadiga veel üks huvitav idee – ta soovis, et plaat oleks nagu soundtrack. Soundtrack temast endast.

“Mulle meeldivad soundtrackid,” kinnitas lauljatar, “ja mulle meeldib, kui loo kohta öeldakse, et see oleks võinud mõnel soundtrackil olla. Seepärast kasutan uuel plaadil palju ka orkestrilikke seadeid.”

Plaat jutustas justkui ühe loo, milles oli juttu südamete murdumisest, isiklikest kannatustest, rahust jpm. Muusikat oli plaadil nii electropoppi, orkestripoppi, power poppi kui ka elektroonilist tantsumuusikat, veidi ka pop rokki nagu Kelly Clarksoni varasematel albumitel.. Plaadil lõi kaasa ka John Legend.

Album ise tõusis ilmumisnädalal USA plaadimüügitabelis kohale nr 3 ja seda müüdi esimese nädalaga 97 000 eksemplari.

2016 ja 2017 otsustas Kelly Clarkson ennast ka kirjanikuna proovile panna ja avaldas kaks lasteraamatut! “River Rose and  the Magical Lullaby” ja “River Rose and the Magical Christmas”, mis olid samuti igati edukad. Sellel aastal liitus Kelly Clarkson ka populaarse teleshow’ga “The Voice” – tema on nüüd üks kohtunikest, kes lauljaid hindavad.

Ja nüüd, uus album „Meaning of Life“. See on järjekorras juba kaheksas lauljatari stuudioplaat. Plaadi ilmumisele eelnesid kaks singlit: “Love So Soft” ja “Move You”. Kui uus album USAs selle aasta septembris ilmus, siis tõusis see koheselt plaadimüügitabeli teisele kohale. Muusikaliselt on see plaat R&B, popi, souli ja gospeli plaat. Nii leiabki Kelly Clarksoni plaadilt igale maitsele midagi ja tegelikult ei häiri see sugugi, sest uus album on igati kvaliteetn, suurepäraselt produtseeritud. R&B’d kuuled lugudes “Love So Soft” ja “Didn’t I”, head popilood on “Heat”, “Meaning Of Life”, soulilik ja veidi gospellik on “Move You” (suurepärane ja võimas esitus Kelly Clarksoni poolt, väga hea seade ja kaunid harmooniad), soulilik ja veidi isegi funkilik on “Whole Lotta Woman”, võrratud souli-lugu on ka “I Don’t Think About You” (Kelly Clarksonil on tõepoolest väga võimas hääl, ja suurepärane hääleulatus, väga uhke lugu) ja “Slow Dance” (selles loos mängib suurepärase kitarrisoolo Jeff “Gitty” Gitelman).

Mulle endale meeldib Kelly Clarksoni uuelt albumilt lugu, mil pealkirjaks “Cruel”, see on oma hinguselt ülihea souli-pala, väga põneva helimaailmaga on ka lugu “Would You Call That Love” ning kaunite harmooniatega on lugu “Don’t You Pretend”.


Kuula, Kelly Clarksoni uut albumit SIIT!

 

 

Kommentaarid puuduvad