Rationale avaldas mõnusalt soulilikku R&B’d täis albumi

Marko Tiidelepp

Rationale (õige nimega Tinashe Fazakerley) on briti laulja-laulukirjutaja, kes sündis 4. aprillil 1984 Zimbabwes. Teda on varem tuntud ka artistinime Tinashe all, kuid nüüd siis Rationale. Mees esitab suurepärast soulilikku R&B’d, mida on tuunitud veidi ka indie popi ning elektrilise muusika sugemetega. Lisaks suurepärasele muusikale on mehel ka väga omanäoline hääl, milles on tunda seda midagi, mis tuletab meelde, et see suurepärane artist on sündinud Aafrikas.

Tinashe Fazakerley pere kolis Inglismaale, kui poiss oli 9-aastane, tema üksikhooldajast ema töötas medõena. 11-aastane Tinashe kolis emaga Londonisse, kus ta hakkas kitarrimängu õppima (kitarrimäng hakkas meeldima poisile siis, kui ta nägi ja kuulis koolis ühte õpetajat, kes mängis akustilist kitarri, Tinashe meenutab, et see meeldis sedavõrd palju, et oleks tahtnud koheselt õpetajalt pilli haarata ja seda mängima hakata) ja muusika muutus üsna ruttu väga oluliseks. 

Tema esimesed eeskujud olid Jimi Hendrix, Prince, Pat Metheny, Al Green, Michael Jackson, Morrissey jpt. Tinashe meenutab, et Londonisse tulek oli tõeline kultuurišokk, kuid samas ka meeldiv kogemus, sest oli võimalus kohtuda väga erinevate inimestega ja kultuuridega.

2010 avaldas Tinashe kaks EP’d, kolm singlit ja albumi „Saved“, kuid edu ei saabunud. Pärast seda tegeles ta hoopis laulude kirjutamisega ja töötas koos produtsent Mark Crew’ga. Üks kuulsamaid artiste, kellele Tinashe lugusid on kirjutanud, on kindlasti bluusitäht Rag’n’Bone Man. Tinashe lugusid sai kuulda ka telesaate The Voice Šveitsi versioonis.

2015 otsutas mees, et alustab lauljakarjääri uuesti, seekord Rationale artistinime all. Ta avaldas kaks laulu „Fast Lane“ ja „Something for Nothing“, mida sai kuulda Soundcloudis ja Spotifys ning teda märgati. Teda märkas ja märkis oma saates ära isegi Pharrell Williams, kes kinnitas, et Rationale hääles on ilu. Siinkohal noogutan härra Williamsile kaasa, sest Rationale’i hääles on tõepoolest mingit salapärast ilu, mis paneb ennast kuulama. Ilu kõrvale võiks öelda teise märgusõnana ka igatsuse. Vägagi kiitvaid hinnanguid on andnud Rationale’i esitusele ja muusikale ka Justin Timberlake, Katy Perry ning Elton John. Ja need nimed räägivad juba iseenda eest.

Selle aasta oktoobris ilmus Rationale sooloalbum „Rationale“ ja pean tunnistama, et see on kindlasti selle aasta üks huvitavamaid plaate, mida mul on õnnestunud kuulata. Mitmedki muusikakriitikud (kelleks mina ennast kindlasti ei pea ) on tõdenud, et Rationale on tänapäevase popmuusika üks põnevamaid lauljaid pärast Sam Smithi. Muutus Tinashe’st Rationale’iks on olnud märgatav, sest mehe muusika on muutunud sügavamaks, veidi tunmedamaks ja jõulisemaks, kuigi samas on plaadil laule, kus mees võtab väga puhtalt ka vägagi kõrgeid noote.

Põnev on seegi, kuidas Rationale on suutnud siduda soulmuusika, kaunid meloodiad ja tänapäevase elektroonilise muusika, sest lugudes on väga palju väga põnevaid harmooniaid ning meloodiaid, kuid lisaks ka väga huvitavaid saunde. Kõik see kokku väga suurepärane kuulamine.

Juba plaadi avalugu „Re.Up“ on selline kosmiline lend, mis paneb kuulaja kuulama, ja kaasa unistama. Midagi, mis meenutab 80ndaid aastate elektroonilist poppi, kuid see hääl – see on tõepoolest võrratu.

Teises loos „Oil and Water“ jätkab Rationale suurepärase soulmuusikaga, milles eelpool mainitud põnevaid elektroonilisi saunde ja laulus seda miskit, mis paneb kuulaja kuulama. Selles loos on tunda laulja hääles ka sellist Aafrika hõngu. Lugu liigub vaikselt, kuid laulja toob piano ja forte oma häälega suurepäraselt esile.

Kolmas lugu algab unistavate saundidega, mis justkui teistpoolsusest tuleksid ja ka laulja alustab hoopis teisest dimensioonist, ja millised ägedad kõrged noodid! Super!

Unistavad ja hõljuvad on ka järgmised lood „Fast Lane“, „Prodigal Son“ ja „Losing Sleep“.

Tempokamad (kuid mitte väga) on „Into The Blue“ ja „Fuel To The Fire“.

Plaadi lõpetavad kaks väga ilusat lugu – „Tumbling Down“ ja „Somewhere To Belong“, mida kindlasti tasub kuulata, mida soovitan teha terve selle plaadiga  Kuulake ja nautige, sest on selline muusika, mis kõnetab, paneb kuulama ja kaasa mõtlema, väga põnevad harmooniad ja see väga põnev ning omanäoline hääl.

Albumit saad kuulata SIIT!

Kommentaarid puuduvad