Green Day uus album „Greatest Hits: God’s Favorite Band“ võtab kokku terve bändi loomingu

Marko Tiidelepp

Ameerika rokktrio Green Day muusikat on lahterdatud nii punkrokiks, pop-pungiks, kui ka alternatiivses rokiks ja nad on peaaegu samas koosseisus mänginud kogu oma tegutsemisaja. 

Bändile annab näo ja võlu laulja ning bändi ninamees ja kitarrist Billie Joe Armstrong, kes on algusest peale (alates aastast 1986) bändis olnud koos Mike Dirntiga – tema mängib basskitarri ja laulab taustavokaali. Vaid trummar Tre Cool liitus aastal 1990, enne seda istus löökriistade taga John Kiffmeyer. Ah jaa, Tre Cool laulab ka taustavokaali. Kontsertturneedel on Green Dayga kaasas käinud ka kitarrist Jason White, kes oli ka bändi ametlik liige 2012-2016.

Green Day alustas punkbändina Californias, kuni nende läbimurre suures muusikamaailmas toimus 1994, kui ilmus nende album „Dookie“, mida müüdi ainuüksi USAs üle 10 miljoni plaadi. 

Tänu sellele võib öelda, et Green Day on aidanud kaasa ka punkroki edule laiemates rahvamassides. Nii nagu seda on teinud ka Sublime, Bad Religion, Offspring jt.

Üsna edukad olid ka järgmised plaadid „Insomniac“ (1995), „Nimrod“ (1997) ja „Warning“ (2000), kuni ilmus album „American Idiot“ (2004), tõeline rokkooper, mida ainuüksi USAs müüdi kuus miljonit plaati. Tänaseks on seda müüdud juba 12 miljonit!

Üsna  edukad on olnud ka albumid „21st Centrury Breakdown“ (2009), 2012 ilmus koguni kolm plaati „!Uno!“, „!Dos!“ ja „!Tre!“. Meeste 12 ja seni viimane stuudioalbum „Revolution Radio“ ilmus 2016. aastal, sellest sai nende kolmas esikoha plaat USA plaadimüügitabelis.

Tänaseks on Green Day plaate müüdud maailmas üle 85 miljoni eksemplari! Neil on ette näidata 5 Grammy-auhinda!

2015 aastal pääses bänd ka Rock and Rolli kuulsuste halli.

Uus kogumikplaat on igati sisukas ja põnev ülevaade Gren Day loomingust, mis on kindlasti huvitav kokkuvõte nii bändi fännidele kui ka kuulajatele, kes varem ei ole meeste loominguga nii palju kokku puutunud.

Kogumikule on valitud Green Day teiselt stuudioplaadilt „Kerplunk!“ 1 lugu, kolmandalt plaadilt „Dookie“ 5 lugu, neljandalt plaadilt „Insomniac“ 1 lugu, viiendalt plaadilt „Nimrod“ 2 lugu, kuuendalt plaadilt „Warning“ 2 lugu, seitsmendalt plaadilt „American Idiot“ 4 lugu, kaheksandalt plaadilt „21st Century Breakdown“ 2 lugu, üheksandalt plaadilt „!Uno!“ 1 lugu

ja kaheteistkümnendalt  plaadilt „Revolution Radio“ 3 lugu.

Loomulikult leiab siit ansambli kõik edukamad ja kuulsamad lood, nagu näiteks „Basket Case“, „American Idiot“, „Boulevard of Broken Dreams“ ja ka USA alternatiivse muusika edetabeli esikohalood „Longview“, „When I Come Around“, „Minority“, „Holiday“, „Know Your Enemy“, „Bang Bang“ ja „Still Breathing“.

Üks huvitav asi on Green Day’ga selles, et brittide singlimüügitabelis neil sedavõrd hästi läinud ei ole, parimaks kohaks on number kaks lauluga „The Saints Are Coming“, mis esitatud koos U2’ga ja kolmas koht lauluga „American Idiot“.

Kogumikul on head ja kaasahaaravat ning jalga tatsuma panevat müdistamist ja müristamist („Welcome To Paradise“, „Brain Stew“, „Minority“, „American Idiot“, „Know Your Enemy“, „Oh Love“, „Bang Bang“), kübe mõtlikumaid rokipalasid („When I Come Around“, „She“, „Good Riddance (Time Of Your Life)“ (see on üks minu Green Day lemmiklugudest), „Boulevard of Broken Dreams“, „Wake Me Up When September Ends“ (see kindlasti üks Green Day ilusamaid lugusid), „21 Guns“), sest on ju ka Green Day läbi aastate olnud kord pungilikum, kord rokilikum, kord hoopis rahulikum, täiskasvanulikum.

Ja kaks uut laulu on ka. „Ordinary World“ ilmus albumil „Revolution Radio“ (2016), kuid kogumikul on sellest uus versioon, igati mõnusa kantriliku hingamisega lugu, milles teeb kaasa ka USA kantrimuusika supertäht Miranda Lambert.

Plaadi lõpetab täiesti uus lugu „Black In The USA“, ja see on igati hea minekuga rokilik lugu, millest võib saada veel üsna kõva hitt ja kui arvestada sellega, et Green Day hakkas mängima juba 1986. Aastal ja Billy Joe Armstrong ja Mike Dirnt on 45-aastased, Tre Cool on 44-aastane, siis tegelikult rokib Green Day väga hästi ka täna. Igal juhul on albumi viimane lugu väga hea!   

Kuula Green Day albumit SIIT!

 

 

Kommentaarid puuduvad