Pilk peale! Tartu gümnasistid lõid kuulsa Eesti helilooja teosele muusikavideo

uudised.ee

Selle aasta märtsi algul, vaid paar nädalat tagasi, valmis abiturientide Joonatan Ristmäe ja Markus Jõeveere lindistus koos täispika muusikavideoga Eesti andeka helilooja Pärt Uusbergi teosest “Prelüüd-meditatsioon a-moll”.

Ristmäe sõnul oli kokkupuude täiesti juhuslik: “Ühel päeval Tartu I muusikakoolis õppides kuulsin juhuslikult, kuidas lennukaaslane seda pala mängis. Tekkis kerge uudishimu, mis päris kiiresti arenes välja juba teose õppimiseni. Paari aasta möödudes esitasin seda teost klassiga õhtusöögil olles ja kohe peale esituse lõppu tuli Markus minuga rääkima ning pakkus välja idee teha sellest muusikavideo.”

“Joonatan ei olnud ainuke, kes tol õhtul pilli mängis. Küll aga, just selle teose ajal olin ma täielikus vaimustuses, rohkem kui ühegi teise klassikalise palaga kunagi varem. Kogu esituse vältel olid minu silmad suletud ning kujutasin ette seda sama videot, mis nüüd reaalsuseks on saanud. Kuna minus tekkinud emotsioon tundus niivõrd tähenduslik, tõusis minus kohe tahtmine see video ka ellu viia,” meenutab Jõeveer.

Muusikavideo autorite sõnul ei valminud käesolev projekt siiski kaugeltki ainult tänu neile kahele. Suurt rolli mängisid ka Kaarel Kuusk, ilma kelle lahkuseta poleks see teos kuidagi lindistuseni jõudnud ning Martin Vool, tänu kelle oskustele ja varustusele saavad meie kõigi silmad nüüd niivõrd kvaliteetset videot nautida.

Noored toonitavad ka, et selle projekti kunstnikuks ja staariks on siiski teose helilooja, mitte selle esitaja: “Uusberg on oma loomingu osas väga tagasihoidlik ning mitmed tema lood on sahtlisse kirjutatud. Leian, et tegu on aga väga tähelepanuväärse teosega ning mul on hea meel, et saime selle ilu ka rohkemate inimesteni tuua.” sõnas Ristmäe.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lDPJNaT2z_8[/embed]

Kommentaarid puuduvad