Hiina kutsus USA-d ja Põhja-Koread head tahet üles näitama

Seitsmesed

Hiina kutsus reedel, kui USA president Donald Trump oli otsustanud jätta ära kohtumise Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, kaht riiki kannatlikkusele ja soovitas neil näidata üles head tahet.

"Poolsaare olukorra hiljutine leevendus ei ole tulnud kergelt, poliitiline protsess seisab silmitsi harukordse ajaloolise võimalusega," ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang ajakirjanikele.

"Me loodame, et Korea Rahvademokraatlik Vabariik (KRDV - Põhja-Korea) ja USA suudavad praeguses olukorras hiljutisi edusamme hinnata, jääda rahulikuks, näidata üles head tahet, liikuda samas suunas edasi ning jääda truuks poolsaare tuumadesarmeerimise edendamisele," sõnas ta.

Trump teatas neljapäeval, et jätab Pyongyangi vaenulikkuse tõttu ära 12. juunile kavandatud tippkohtumise Kimiga.

USA ja Põhja-Korea tippkohtumine pidi kinnistama Lõuna- ja Põhja-Korea 27. aprilli tippkohtumisel saavutatud edu.

Korea poolsaare tuumakriis on Pyongyangi suhteid traditsioonilise liitlase Pekingiga tõsiselt pingestanud. Hiina on toetanud mitut ÜRO Julgeolekunõukogus vastuvõetud sanktsioonipaketti Põhja-Korea vastu.

Hiina president Xi Jinping on võõrustanud kahe kuu jooksul Kimi kaks korda. Trump vihjas nädala algul enne tippkohtumise tühistamist, et Hiina presidendil võis olla mõju Põhja-Korea liidrile, kelle seisukohad Xi´ga kohtumise järel märgatavalt karmistusid.

Kommentaarid puuduvad