Ateena ümbruses hukkus metsa- ja maastikupõlengutes 49 inimest

Seitsmesed

Kreeka pealinna Ateena ümbruses lõõmavad metsa- ja maastikupõlengud on kinnitatud andmetel nõudnud vähemalt 49 inimese elu ja vigastatuid on 170, teatas tuletõrje teisipäeval.

Haiglasse on vigastustega toimetatud 156 täiskasvanut ja 16 last, ütles tuletõrje pressiesindaja Stavroula Malliri. Täiskasvanutest 11 seisund on raske, lisas ta.

Kreeka ametnike varasemal teatel oli hukkunuid 24 ja suurem osa neist suri Mati kuurortlinnas, mis asub Ateenast 40 kilomeetrit kirdes. Punase Risti ametnik teatas hiljem, et samas linnas leiti ühest rannasuvilast veel 26 surnukeha.

"Ateenas algas üheaegselt 15 tulekahju kolmel rindel," ütles valitsuse pressiesindaja Dimitris Tzanakopoulos. Tema sõnul küsis Kreeka seetõttu abi USA-lt, kes saatis piirkonna kohale droonid, "et jälgida ja tuvastada mis tahes kahtlast tegevust".

Visiidi Bosniasse katkestanud Kreeka peaministri Alexis Tsiprase sõnul on ta väga mures "nende tulekahjude üheaegse puhkemise pärast". Ametnikud arutavad võimalust, et tulekahjud läitsid kurjategijad, kes tahtsid rüüstada mahajäetud kodusid.

Tsiprase sõnul mobiliseeriti kustutustöödeks kõik jõud.

Tulekahjud põletasid maha hulgaliselt autosid, farme ja metsi. Sajad inimesed põgenesid randa, kust neid asusid evakueerima mereväe laevad, jahid ja kalalaevad.

Teisipäeva hommikul hoiatas kiirabiameti asejuht Miltiadis Mylonas, et hukkunute arv tõenäoliselt tõuseb, sest päästjad pole jõudnud üle vaadata paljusid hävinud autosid ja hooneid.

Leekide levikule aitavad kaasa kuni 28 meetrit sekundis puhuvad tuuled. Kreeka pani tööle kogu oma kustutuslennukite ja -kopterite laevastiku, et anda inimestele aega põgeneda. Lisaks püsivad õhus sõjaväe droonid, mis aitavad ametnikel juhtida rohkem kui 600 tuletõrjujat.

Tulekahjud esialgu ei ohusta Kreeka kuulsaid antiikmonumente, kuid leegid liiguvad sisemaale, kus inimesed asusid kiiresti suvelaagritest ära tooma oma lapsi ja jätsid puhkuse pooleli. Pagevate inimeste tõttu on Ateenasse viivad maanteed umbes ja see takistab tuletõrjujate liikumist.

Suurimad tulekahjud lõõmavad Rafina ja Kineta rannikulinnade lähedal. Esimene asub Ateenast 30 kilomeetrit idas, teine 55 kilomeetrit läänes.

Esmaspäeval sadas Kreekas küll vihma, kuid need läksid Rafinast ja Kinetast mööda. Ilmaolud püsivad teisipäeval rasked, aga Ateenas peaks sadama vihma ja temperatuur langema, ütlevad meteoroloogid. Kolmapäeval on oodata Lõuna-Kreekas suuremat vihmasadu, lisasid nad.

Esialgseil andmeil sai Rafina kõvasti kannatada. Rafina meeri Evangelos Bournouse hinnangul põles piirkonnas maha vähemalt sada elamut, kuid tuletõrje seda arvu ei kinnitanud.

Valitsus palus Euroopa Liidult abi metsa- ja maastikupõlengute kustutamiseks. Küpros saatis appi sõjaväe transportlennuki 60 tuletõrjujaga pardal ning Hispaaniast oodatakse appi kahte kustutuslennukit.

Kreeka metsa- ja maastikupõlengute hooaeg oli viimati nii ohvriterohke üle aastakümne eest. Eelmine ohvriterohke põlenguhooaeg jääb 2007. aastasse, kui ainuüksi riigi lõunaosas asuval Evia saarel hukkus tulekahjudes 77 inimest.

Kommentaarid puuduvad