Mida on seni teada Hiina uuest koroonaviirusest?

Seitsmesed

Hiinas on uus SARS-i-laadne viirus tapnud kuus inimest ning sellesse on nakatunud veel pea 300 inimest, kirjutab BNS.

Kasvab hirm, et viirus levib Hiina tohutu uusaastarände ajal üle riigi ja kaugemale. Hulk Aasia riike ja USA asusid puhangu arvatavast epitsentrist Wuhanist tulevaid reisijaid tähelepanelikumalt kontrollima.

Järgnevalt anname ülevaate sellest, mida me viiruse kohta praegu teame.

See on täiesti uus!

Viirus näib olevat koroonaviiruse seninägematu tüvi. Koroonaviirused on suur viiruste perekond, mis võib põhjustada tavalisest külmetusest surmava raskekujulise ägeda respiratoorse sündroomi ehk SARS-ini ulatuvaid haigusi. SARS laastas 2002.–2003. aastal Mandri-Hiinat ja Hongkongi, kus viirus põhjustas 349 inimese surma.

Arnaud Fontanet, kes juhib Pariisis asuva Pasteuri instituudi epidemioloogiaosakonda, ütles AFP-le, et uus viirus on SARS-iga geneetiliselt identne 80 protsendi ulatuses.

Hiina on uue viiruse genoomi juba selgeks teinud ning jagab seda rahvusvahelise teaduskogukonnaga.

Esialgu kannab viirus nime 2019-nCov.

See levib inimeselt inimesele!

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas esmaspäeval, et tema hinnangul on puhangu põhiallikas loomne. Wuhani võimud peavad puhangu epitsentriks ühte mereandide turgu.

Hiina on nüüdseks kinnitanud, et tõendite järgi suudab viirus kanduda inimeselt inimesele väljaspool turgu.

Londoni King's College'i doktori Nathalie MacDermotti sõnul näib tõenäoline, et viirus levib õhutsi köhimise või aevastamise järel lendu paiskuvate piiskadega.

Hongkongi ülikooli arstid avaldasid teisipäeval uuringu, milles modelleeritakse viiruse levikut. Mudeli järgi on Wuhanis nakatunuid olnud umbes 1343. See sarnaneb Londoni Imperial College'i eelmise nädala sarnasele ennustusele, mille järgi on nakatunuid 1700.

Mõlemad on Hiina riiklikest andmetest kordades suuremad.

See on leebem kui SARS!

SARS-iga võrreldes näivad uue viiruse sümptomid olema vähem agressiivsed ning eksperdid ütlevad, et hukkunute arv on jätkuvalt üsna väike.

Wuhani võimude sõnul on linnas üle 200 nakatanust juba vabastatud 25.

"Seda haigust on raske SARS-iga võrrelda," ütles Hiina riikliku tervishoiukomisjoni tuntud arst Zhong Nanshan sel nädalal pressikonverentsil. "See on leebe. Kopsu seisund pole nagu SARS-i puhul."

Samas võib viiruse leebem iseloom ikkagi ärevust tekitada.

Puhang toimub ajal, mil Hiina valmistub uusaastaks ning sajad miljonid sõidavad selleks üle riigi koju pere vaatama.

See, et viirus on enamikes inimestes SARS-ist leebem, on paradoksaalselt veelgi murettekitavam, sest see lubab inimestel reisida kaugemale enne sümptomite ilmnemist, ütles professor Antoine Flahault Genfi üleilmse tervise instituudist.

"Wuhan on suur sõlmpunkt ja kuna reisimine on kiirelt läheneva Hiina uusaasta tohutult tähtis osa, siis muretase peab püsima kõrgel," ütles doktor Jeremy Farrar, kes juhib Wellcome Trusti.

Rahvusvaheline avaliku tervise hädaolukord? 

WHO arutab kolmapäeval kohtumisel, kas puhang on rahvusvaheline avaliku tervise hädaolukord, ja kui on, siis mida tuleb selle vastu teha.

Ühendus on seda silti kasutanud vaid käputäiel korral, näiteks 2009. aasta seakatku ehk H1N1-e pandeemia ajal ning 2014.–2016. aastani Lääne-Aafrikat laastanud ebolaepideemias.

Hiina valitsus teatas teisipäeval kavatsusest liigitada puhang samasse kategooriasse SARS-i omaga. See tähendab, et uue viirusega diagnoositud inimene tuleb sundkorras teistest eraldada ning reisi ajal peab olema võimalus inimene karantiini panna.

Kuid kui WHO otsustab hädaolukorra välja kuulutada, siis pannakse Wuhani viirus samasse patta väga väheste, aga äärmiselt tõsiste epideemiatega.

Kommentaarid puuduvad