Euroopa Liit seab 5G arendamisele piiranguid, kuid ei keela Huaweid 

Seitsmesed

Euroopa Liit teatas kolmapäeval karmidest reeglitest 5G sidevõrkude rajamisele ja ärgitas liikmesriike kontrollima võimalikke julgeolekuohte, kuid ei keelanud võrkude arendamisest Hiina Huaweid, vahendab BNS.

Plaan on sarnane reeglitele, millega tuli teisipäeval Ühendkuningriik ja milles lubatakse Huaweile järgmise põlvkonna võrkude arendamisel piiratud rolli.

Euroopa Komisjoni niinimetatud tööriistakastis ei nimetata Huaweid otsesõnu ja selles ei keelata ühegi konkreetse firma osalust võrkude rajamisel.

Vastutus tagada 5G võrkude turvalisus jäetakse liikmesriikidele, kes peavad varustajaid hoolikalt kontrollima.

Liikmesriike ärgitati hindama varustajate riskiprofiili ja seadma asjakohaseid piiranguid varustajatele, keda peetakse julgeolekuohuks, sealhulgas hoidma neid eemale taristust, mida peetakse oluliseks ja tundlikuks.

Samuti soovitatakse liikmesriikidel vältida sõltuvust ühest varustajast ja sõltuvust varustajatest, keda peetakse ohtlikeks.

Juhised on kuid kestnud töö vili, kus Euroopa Liit üritas leida tasakaalu Washingtoni tõstatatud julgeolekumurede ja Huawei turuliidri positsiooni vahel.

Huawei keelamise küsimus jäetakse liikmesriikide otsustada, kuid komisjoni soovitused annavad Euroopa pealinnadele võimaluse Washingtoni survet tõrjuda.

Londoni teisipäevane otsus Huaweile piiratud rolli lubada vihastas USA-d, kelle sõnul ei saa Huaweid usaldada tema lähedate sidemete tõttu Hiina valitsusega.

USA on Huawei enda 5G võrkudest julgeolekukaalutlustel keelanud ja ähvardanud piirata luureinfo jagamist Londoniga, kui viimane peaks Huaweile olulise rolli jätma.

Ühendkuningriik, nagu ka Euroopa Liit, plaanib Huawei kõrvale jätta tundlikust taristust nagu tuumajaamad või sõjaväebaasid. Washingtoni teatel ei saa ebausaldusväärsetele firmadele usaldada juppigi 5G võrgust.

Huaweid peetakse 5G tehnoloogia vallas liidriks ning Nokia ja Ericssoni kõrval on see üks väheseid firmasid, millel on 5G võrkude rajamise võimekus.

Euroopa Komisjon hoiatas, et 5G võib luua uusi võimalusi küberrünnakuteks, mis on andmevõrgustike kasvava tähtsuse tõttu aina suurem oht.

"5G on murranguline tehnoloogia, ent selle hinnaks ei tohi olla meie siseturu turvalisus," ütles komisjoni asepresident Margaritis Schinas.

"Tööriistakast on oluline samm liidu elutähtsa taristu kaitseks tehtavas ühistöös, mida tuleb ilmtingimata jätkata," lisas ta.

Kommentaarid puuduvad