Ärevad kaadrid! Valgevenes liikus Poola piirile suur migrantide mass koos relvastatud meestega

uudised.ee

Poola tugevdas julgeolekut piiril Valgevenega, kuna on teateid suurest migrantide rühmast, kes liigub Valgevenes piiripunkti poole, teatasid ametiisikud esmaspäeval.

Poola piirivalveameti kõneisik Ewelina Szczepanska ütles, et internetis postitatud videote kohaselt liiguvad migrandid Poola kirdeosas asuva Kuznica piiripunkti suunas. Kõneisik lisas, et piiril on suurendatud piirivalvurite, politseinike ja sõjaväelaste arvu. 

Poola julgeolekuteenistuse kõneisik Stanislaw Zaryn postitas Twitteris video mööda maanteed kõndivatest sadadest inimestest.

"Piirilt tuleb väga murettekitavat infot," lisas Zaryn. 

"Uus info näitab, et rühm on relvastatud valgevenelaste range kontrolli all. Nemad otsustavad, millise suuna rühm võtab," kirjutas kõneisik.

Uudisteagentuuri AFP faktikontrolliteenistus tuvastas, et üks videotest oli salvestatud Valgevenes Bruzgis, 1,2 kilomeetri kaugusel Poola Kuznica piiripunktist. 

Siseminister Mariusz Kaminski märkis, et riik on valmis igasuguseks stsenaariumiks.

Valgevene piirivalve kinnitas oma avalduses, et suur rühm põgenikke liigub maanteel Poola piiri suunas. 

Teadaolevalt on Valgevene võimud korduvalt sundinud migrante ületama Poola piiri, kus nad siis Valgevene poolele tagasi tõrjutakse. 

Piirkonnas on seni surnud kümme migranti, kirjutas Poola ajaleht Gazeta Wyborcza, neist seitse piiri Poola poolel.

Poola on alates suvest kasvava rändesurve all. Varssavi ja Euroopa Liit näevad selles Valgevene valitsuse korraldatud tegevust, mille eesmärk on EL-i kättemaksuks lääne sanktsioonide eest destabiliseerida.

Poola võimud on piiriregioonis kehtestanud eriolukorra ja rajanud okastraataia. 

Kommentaarid puuduvad