Soome suurim ajaleht Helsingin Sanomat: valitsus valmistub ette eriolukorra kehtestamist

uudised.ee

Mitmed sõltumatud allikad kinnitasid neljapäeval Soome ajalehele Helsingin Sanomat, et valitsus valmistab ette eriolukorra kehtestamist.

Otsust eriolukorra kehtestamise ja valmidusseaduse kasutuse osas pole veel tehtud. Helsingin Sanomate (HS) andmeil arutab valitsuse ministeeriumideülene koroonaviiruse töörühm küsimust kas selle nädala lõpul, või järgmisel nädalal.

Valmidusseaduse kasutuselevõtu mõte oleks esialgu sotsiaal- ja tervishoiuteenuste pakkumise tagamine, mitte uute piirangute kehtestamine.

HS-i andmeil on valitsus valmis vajadusel võtma kasutusele seaduse paragrahvid 86 ja 88. Paragrahvi 86 põhjal on sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumil ja kohalikel omavalitsusel õigus käskida piirkondlikel ja eraomanduses sotsiaal- ja tervishoiuteenuste pakkujatel oluliselt oma tegevust ümber korraldada.

Paragrahvi 88 kohaselt on kohalikel omavalitsusel õigus teha erandeid korralise ravi pakkumisel, juhul kui see on vajalik erakorralise ravi korraldamiseks.

Paragrahve 86 ja 88 kasutati esimest korda 2020. aasta kevadel ja teist korda 2021. aasta kevadel.

Valitsus saab eriolukorra kuulutada välja koos presidendiga, pärast mida võib parlamendiga kooskõlastatult rakendada valmisolekuseaduses sisalduvaid volitusi.

Kommentaarid puuduvad