„Traktor, kes tahab magama jääda“ aitab lastel uinuda

Marko Tiidelepp

„Traktor, kes tahab magama jääda” on kolmas raamat psühholoogihariduse saanud rootsi kirjaniku Carl-Johan Forssén Ehrlini rahvusvaheliselt menukast sarjast, mis aitab lastel üle terve ilma hõlpsalt uinuda. Seekordses uneraamatus võtab traktor Allan lapsed kaasa uinutavale ringreisile enda talu vahetusse ümbrusesse. Teel kohatakse Haigutavat Porgandit, Väsinud Puud, Poolunes Leod ja teisi, kes kõik jagavad oma kogemusi, kuidas nemad õhtuti magama jäävad.
Loo eesmärk on aidata lapsel lõõgastuda, et ta muutuks uniseks ja saaks rahulikult uinuda. Koos Onu Haigutajaga loetakse taevatähti, kiigutatakse end uniste lilledega kerge tuule käes ja pannakse kõik rahutuks tegevad mõtted puukoorest paadikesse, et see kaugele järvele saata.

Autor on lisanud juhtnöörid, kuidas lugu võiks ette lugeda, et see oleks võimalikult mõjus. Igaõhtune magamaminek ei pea tingimata olema ebameeldiv võitlus, vaid hoopis mõnusalt lõõgastav rituaal.

Nii öeldakse kirjastuse Varrak kodulehel. 

Tõepoolest on see juba kolmas raamat rootsi kirjaniku sarjast, mis aitab lastel paremini magama jääda. Seekord on teejuhiks unemaailma traktor, eelmistes raamatutes olid abiks jänes ja väike elevant.

Raamat algab juhtnööridega lugejale ehk lapsevanemale, kes peaks raamatut oma lapsele/lastele ette lugema. Siin on kirjas, et rasvane tekst tähendab seda, et neid sõnu tuleb rõhutada, kaldkirjas tekst tähendab seda, et neid sõnu tuleb proovida lugeda mahedamal toonil. Kui kirjas on /nimi/, siis tuleb ütelda oma lapse nimi. Kui kirjas on /haigutus/, oleks parem seda teha. 

Ma proovisin sedasi raamatut iseendale ette lugeda ja tuleb tunnistada, et tuleb uni peale küll. Raamatu alguses on kirjas ka hoiatus, et seda raamatut ei tohi mitte kunagi lugeda ette inimese kuuldes, kes juhib parasjagu autot või muud sõidukit, sest lugu on mõeldud kuulajat uninutama! Selline värk.

Ma püüan siinkohal veidi sisust ka rääkida, enne kui ma magama jään. Äkki õnnestub.

Selle raamatu peategelane on väike punane traktor Allan, kes elab maal talus ning talle meeldib mängida ja lõbutseda nii üksi kui ka sõpradega. Õhtul tahab traktor Allan sügavasse unne vajuda, aga alati see ei õnnestu.

Traktori parimal sõbral talunik Minemagamal on väga lihtne uinuda. Ta on praegugi voodisse pugenud ning magab sügavalt oma pehmes ja mõnusas voodis.

Noh, kas Sul juba hakkab uni tulema? Kui ma siin oma mõtteid kirja panen, siis hakkab vaikselt uni tulema küll.

Traktor Allan ostsutab minna oma sõprade juurde, et küsida nõu, mida nemad teevad selleks, et magama jääda.

Asume teele. Esimeseks läheb Allan uniseks tegeva köögiviljapeenra juurde, kus talunik kasvatab igasugu uneköögivilju. Laisk Salat tõdeb, kui tema hakkab magama minema, siis ta üritab rohkem ärkvel püsida, mida rohkem ta üritab ärkvel püsida, seda rohkem ta väsib, mistõttu jääb ta alati magama.

Haigutav Porgand kinnitab, et kui tema üritab õhtul midagi muud teha, selle asemel et kohe magama jääda, seda suuremat väsimust ta tunneb ja mida väsinum ta on, seda kiiremini magama jääb.

Köögiviljad jäävad ka sel õhtul ilusasti magama.

Allan läheb üle niidu ja jõuab Onu Haigutuse majani. Tema annab alti head nõu ning ta on aidanud paljudel lastel magama jääda. Onu Haigutus vaatab teleskoobiga ilusat öist taevast. Ta räägib, kui temal tuleb väsimus peale, siis vaatab ta teleskoobist uniseid tähti ja hakkab neid üles lugema. Iga loetud tähe juures tunneb ta aina suuremat väsimust, ikka suuremat ja suuremat.

Oma uneteel kohtub traktor Allan veel elevant Elleniga, kes soovitab panna kõik mõtted ja tunded väikesesse puukoorest paadikesse, seejärel pilgutada mõned korrad silmi, mis juba õige varsti kinni vajuvad. Vikerkaarevärvides lilled soovitavad Allanil pikali heita ja kogu kega pehmeks lasta, seejärel hoolitseb tuul sinu eest aegamisi ja uniselt. 

Nõu annavad traktor Allanile veel ka väike poiss, kellel on vahva nimi – Poolunes Leo ja tema emme, Väsinud Puu ja unised õunad, Suikuv Mutt, jänes Jalmar.

Väike punane traktor Allan sõidab taluõuele ja jõuab õige pea aita tagasi. Aida ees ootab teda talu kõige väsinum elanik – kana Hilda.

Lõpuks on ka Allan aidas, oma voodis, ta on väsinud ja jääb ilusasti magama.

Selline vahva ja armas lugu. Mõnus ja rahustav lugemine, mis peaks tõepoolest uinumise kergemaks tegema.

Raamatu lõpus on veel mitmel leheküljel autori nõuandeid, kuidas raamatut kasutada. Ta vastab ka mitmele küsimusele, mis on lastevanematel tekkinud, no näiteks sellele, et kas lapsevanem peab loo lõpuni lugema, kui laps on juba teise lehekülje juures uinunud, mida teha siis, kui raamat on lapsele igav ega käivita lapse kujutlusvõimet. Mida teha siis, kui laps ei nõustu raamatut kuulama.

Lõpuks on kirjas ka edu valem – ole järjekindel, kujunda harjumus, tee magama minekuks ettevalmistusi, keskendu lõdvestumisele ja õpi tegelastelt.

Väga ilusad ja armsad pildid on raamatusse joonistanud Sydney Hanson.


Raamatu autor: Carl-Johan Forssen Ehrlin (Varrak)

 

Kommentaarid puuduvad