„Kuidas loomalapsed magama jäävad“ ehk vahvad unejutud pere pisematele!

Marko Tiidelepp

Toredad salmid ja uinumisrituaalid üheskoos lugemiseks ja matkimiseks. Niimoodi saab pere kõige pisemaid südamlikult magamajäämisele häälestada.

Tegelikult on hiiglama vahva, et meil ilmub igal aastal mitmeid pappraamatuid, mis mõeldud pere väiksematele. Ma olen üsna kindel, et pappraamat on lastele vahva teejuht raamatute maailma, et nad ka edaspidi tahaksid raamatuid kätte võtta ja lugeda ning uurida. Enamus väikelastele mõeldud pappraamatud on kaunilt illustreeritud, mistõttu arendavad need ju lastes ka ilumeelt ja aitavad mõista erinevaid asju. Pappraamatuid saavad väikesed lapsed ise kätte võtta, ilma et need katki läheksid, mistõttu on juures ju ka käeline tegevus.

“Kuidas loomalapsed magama jäävad” on samuti väga ilus ja vahva lugemine. Raamatu tagakaanel on vahva luuletus:

Kuupaistes õrnas näha saad,
kuis loomakesed uinuvad.
Üksteise kaisus nõnda hea,
silm kinni vajub õige pea.

Raamatus tegutsevad loomad, kes aitavad oma pojakestele magama jääda.

Esimene loom on lõvi, kes paitab käpaga lõvilapse kasukat ja tõdeb, et tuleb panna silm kinni, siis jääb pojake ka tudule. Lõvile järgnevad hiired. Vanem hiir laulab unelaulu ja sügab väikese hire kõrva, nii jääb magama ka väike hiireke.

Seejärel on raamatus ahvid. Ahvivanem otseb pojakeselt kirpe ja annab talle musumopsu. Järgmisena on meie ees öökullipoju, kes oma emale või isale kaissu poeb. Raamatukeses on ka siilid, siilimamma kannab lehevaiba pojakese peale ning lükkab veel ka ninaga.

Nii jäävad loomalapsed magama. Kuid selles raamatus on veel ka emme ja tütreke. Kuidas jääb tütreke magama? Emme teeb kõike seda, mida tegid eelnevalt loomalaste vanemad ja lõpuks antakse veel ka kussu-kalli-unemusi.

Ja ei jää ka mul muud üle, kui öelda – head ööd!


Raamatu autor: Marina Rachner, Anne-Kristin zur Brügge (Pegasus)

 

 

 

 

 

Kommentaarid puuduvad