„Sport on lahe“: raamat, mis tutvustab vahvaid spordialasid

Marko Tiidelepp

Ole Könnecke tutvustab vahvaid spordialasid, sageli napisõnaliselt, vahel õpetlikult, aga alati vaimukalt.  

Spordialasid on palju ja igal neist on oma eelised: jalgpall on mõnus, välja arvatud muidugi siis, kui oma meeskond lööb väravast mööda ja kaotab. Ratsutamine on võluv, kuniks hobune teeb seda, mida ratsanik tahab. Tennis on suurepärane, sest oma väljakupoolel võib hoogsalt vehkida. Ka jooksmise, rattasõidu ja ujumise juures on vaja liikuvust ja püsivust. Seevastu iluvõimlemises ei ole asi mitte kiiruses, vaid hoiakus ja väljendusrikkuses. Ja golfis? Seal üritatakse pall elegantselt iga raja lõpus asuvasse auku tüürida. Kui see ei õnnestu, tehakse hoopiski tutvust veesilmade ja liivaküngastega. Igal juhul võib öelda: SPORT ON LAHE!  

Vahva ja vaimukas raamat süstib spordivaimustust nii suurtesse kui ka väikestesse lugejatesse.

Ole Könnecke on kirjutanud ja joonistanud ühe hiiglama laheda raamatu spordist, mis sobib lugemiseks lastele, kuid miks mitte ka suurematele. Sel aastal on sport taaskord igati tähelepanu all, sest alles lõppesid taliolümpiamängud ja suvel ootab ees jalgpalli MM. Kusjuures ka selles raamatus on juttu nii talispordist kui ka jalgpallist.

Raamatut võiks nimetada ka pildiraamatuks, sest vahvad pildid on suured ja värviküllased.

Raamat algab huvitava mõttekäiguga: „Vanasti olid inimesed liiga hõivatud, neil oli alati midagi teha. Elu oli üks pidev edasi-tagasi tormamine. Aga aja jooksul see muutus, ja lõpuks ometi jäi inimestele spordi jaoks mahti.“

Spordialasid selles raamatus on üsna palju. Autor on teinud oma valiku ja piltidel spordivad igasugu vahvad loomad: koerad, notsud, pingviinid, tiigrid, põdrad, hundid, konnad, karud, krokodillid, lõvid, jänesed, lehmad, flamingod, lambad, kitsed jt.

Esimeseks alaks on jalgpall, mis tegelikult ju ongi üks maailma populaarsemaid spordialasid. Jalgpallis on vastamisi kaks meeskonda, kumbki püüab palli võimalikult palju kordi vastase väravasse lüüa. Selleks, et mängijad üksteist segi ei ajaks, kannavad nad erinevat värvi särke. Kohtunik kannab vilet. Selles raamatus on selles mängus kohtunikuks jõehobu, ühes meeskonnas mängivad notsud, teises koerad. Juttu on parasjagu ja see on sedavõrd lihtne, et ka väike lugeja saaks aru, kuidas see mäng tegelikult käib. Saame teada sedagi, kuidas tohib jalgpalli mängida, et käega tohib jalgpallis mängida vaid väravavaht.

Jalgpallile järgneb iluuisutamine. Iluuisutajatel on kaunid kostüümid, jalas on uisud. Väljaku ääres on kohtunikud, kes otsustavad, kes võidab.

Edasi hakkame suusatama. Sõidame suusaliftiga üles mäkke ja sõidame suuskadel mäest alla. Kiirlaskuja võib mäest alla tuhiseda kiiremini kui 150 kilomeetrit tunnis! Juttu on ka suusaslaalomist, murdmasuusatamisest ja suusahüpetest.

Suusarajalt liigume tagasi jäähalli, kus on algamas jäähokimäng. Jäähoki on lahe, kuigi üsna karm spordiala. Mängijad kannavad kaitsevarustust, et mitte viga saada, peas peab olema ka kiiver. Nüüd võib mäng alata.

Seejärel teeb Ole Könnecke juttu hobustest ja ratsutamisest, mis on samuti väga lahe spordiala. Väike lugeja saab teada, mis on takistussõit, hobuste võidujooks, koolisõit ja rodeo.

Hobuste juurest liigume edasi korvpalli juurde. Teineteise vastu mängivad ka korvpallis kaks võistkonda. Kumbki võistkond püüab palli võimalikult palju kordi vastase korvi visata. Ei maksa unustada, et korv asub üsna kõrgel, rohkem kui kolme meetri kõrgusel. Seetõttu on korvpallurid enamasti üsna pikad. Selles raamatus mängivad korvpalli väikesed hiired ja kilpkonnad ning üsna pikad toonekured ning üsna suur elevant.

Korvpallile järgneb poks, käime ka ronimas – ronime suurtel kividel, kõrgel mäel ja veel kõrgematel mägedel, seda nimetatakse alpinismiks. Juttu on ka kalastamisest, kergejõustikust (kuulitõuge, vasaraheide, odavise, kaugushüpe ja kõrgushüpe), pikemalt tehakse juttu teivashüppest – selles raamatus hüppab kaelkirjak uue teivashüppe maailmarekordi – 6 meetrit ja 50 sentimeetrit. Kergejõustikus saame kaasa lüüa ka põnevas ja kiires 100 meetri jooksus, mille võidab lõvi.

Vahvaid, põnevaid ja kaasahaaravaid spordialasid on selles raamatus veel: motokross, mootorpaatide võidusõit, kärestikuaerutamine, sõudmine, purjelauasõitm surfamine, ragbi (see on spordiala tugevatele ja kartmatutele), Ameerika jalgpall, piljardimäng, petank, ballett, breiktants, iluvõimlemine, jalgrattasport, golf, slackline, akrobaatika, tennis, lauatennis jm.

Igal juhul on see üks lahe lasteraamat, milles lihtsalt ja lühidalt räägitakse spordist, ja loomulikult need suurepärased illustratsioonid.


Raamatu autor: Ole Könnecke (Hea Lugu)

 

Kommentaarid puuduvad