„Vanalinna detektiivid. Mustpeade maalid“ ehk kuidas kaovad Mustpeade majast maalid

Marko Tiidelepp

Rebeka ja Gregor kohtuvad juhuslikult Tallinna vanalinnas asuvas Mustpeade majas. Pea sama juhulikult satub nende teele salapärane naine, kes teeb neile ülesandeks välja uurida, kuidas kaovad Mustpeade majast maalid. Ülesanne pole aga sugugi kergete killast, kuna vastust küsida tuleb kummitustelt.  

Reeli Reinaus (snd 1977) on kirjutanud üle kahekümne raamatu lastele ja noortele. Käesolev raamat on uue sarja esimene seiklus.

Reeli Reinuas on kirjutanud taaskord ühe väga põneva lasteraamatu. On ju neid põnevaid ja kaasahaaravaid laste- ja noorteraamatuid Reeli Reinausi sulest ilmunud juba mitmeid. Meenutame: „Must vares“, „Vaevatud“, „Pärdik Päär ja hauaröövlid“, „Kuidas mu isa endale uue naise sai“, „Detektiiv Triibik loomaaias“ jpt.

Selles, uues raamatus, on vahvad, nutikad ja julged peategelased (Rebeka ja Gregor), põnevad sündmused (maalide vargus, vargale lõksu seadmine), palju huvitavat ajalugu (Mustpeade maja, Tallinna vanalinn), isegi vaimud on mängus ja palju muud põnevat. Vahva on seegi, et raamat on uue sarja esimene seiklus. Mujal maailmas ilmub ju palju põnevaid lasteraamatute sarju, mille peategelased satuvad põnevatesse sündmustesse, mistõttu on vahva, et nüüd ka üks kodumaine lasteraamatute sari alguse saab.

Selle raamatu sündmused algavad jõulupeol, mis toimub Tallinnas Mustpeade majas. Rebeka on läinud isaga kaasa jõulupeole, kuid pidu pole veel isegi poole peal, kui tüdrukul hakkab igav. Mis neist kõnedest ikka kuulata. Rebeka otsustab minna ja Mustpeade majas veidi ringi vaadata, on ju see igati ajalooline koht. Äkki kuuleb Rebeka trepil samme, kuid kedagi ei tule. Hetke pärast kuuleb ta samme uuesti. Veel üks hetk edasi ja Rebeka näeb, kuidas üks kapuutsiga mees tema selja taga läbi ruumi… hõljus? Uskumatu lugu! Kummitus? Vaim?

Rebeka ei suuda mõista, mis see oli, kuid juba kuuleb ta uusi samme! Nüüd on tulijaks poiss, kes tundub olevat Rebeka vanune või pisut vanem. Peamine on see, et poiss ei hõlju.

Poiss tulebki Rebeka juurde ja kinnitab, et just Rebekat ta otsiski. Rebeka on hämmelduses, kuidas sai poiss teda otsida, kui ta ei tunnegi ju tüdrukut. Poiss selgitab, et ta tahtis tüdrukuga tuttavaks saada ja tema nimi on Gregor. Ta lisab, et tema ema tunneb Rebeka isa, mistõttu poiss teadis, et Rebeka on olemas ja peaks olema ka jõulupeol.

Rebeka räägib Gregorile, kuidas ta kuulis trepil samme, aga mitte kedagi ei tulnud. Gregor kinnitab, et selle üle ei tasu imestada, sest Mustpeade maja on üks kuulsamaid Tallinna kummitusmaju. Gregori tädi on poisile rääkinud, et selles majas pidi olema täitsa tavaline, et inimesed kuulevad samme või trepi nagisemist või muid seletamatuid helisid. Ja teinekord nähakse veel ka, kuidas kapuutsiga mehed läbi ruumide hõljuvad.

Veidi hiljem lähevad Rebeka ja Gregor veelkord maja peale ja näevad ka hõljuvaid kapuutsidega kujusid!

Gregor arvab, et need on kahtlasse surma surnud vennaskonna liikmed. 

Millel annab kinnitust laste juurde tulnud hallipäine mees, kes lisab, et Mustpeade vennaskonda kuulusid keskaegses Tallinnas ainult vallalised kaupmehed ja laevaomanikud. Hallipäine mees on samuti maja peale jalutama tulnud. Ta räägib lastele veel Mustpeade vennaskonnast ja ulatab neile oma visiitkaardi ja ütleb, kui lapsed tahavad veel vanalinna ajaloost teada saada, siis tulgu nad talle külle. Visiitkaardil seisab nimi – Kaarel Kirsipuu.

Järgmisel päeval saavad Rebeka ja Gregor vanalinnas uuesti kokku. Nad mõlemad olid leidnud eelmisel õhtul oma taskutest anonüümkirja, kus neid kutsuti südaööseks Raekoja karistussamba juurde, kusjuures nad ei tohtinud sellest kellelegi rääkida.

Südaöösel ongi lapsed õiges kohas ja nende juurde tuleb naine, kellel on seljas must mantel, mille kapuuts on tõmmatud silmini ning varjab naise nägu. Naine palub lastelet abi. Lapsed peavad jälgima juhtnööre. Naine jätab lastele kaardi, kuhu on märgitud koht, kuhu ta jätab neile sõnumeid. Lisaks kaardile annab naine lastele ka võtme.

Rebeka uurib, miks naine just nende abi vajab? Naine kinnitab, et põhjus on selles, et Rebeka ja Gregor suudavad näha vaime!

Seejärel algavad igasugu põnevad ja kaasahaaravad sündmused, mida ma ei saa Sulle ju ära rääkida. No natuke räägi siiski veel -  Rebeka ja Gregor käivad külas härra Kirsipuul, kes jutustab neile ja lugejale huvitavaid Tallinna lugusid. Lapsed saavad härra Kirsipuu juures tuttavaks ka Lota-nimelise tüdrukuga.

Rebeka ja Gregor saavad kokkulepitud kohast ka ümbriku, milles on Mustpeade maja plaan, kontserdipiletid laupäeva õhtuks Mustpeade majja ja juhend, milles on ülesanne välja uurida, kuhu kaovad maalid Mustpeade majas Vennaste saalis. Lisaks veel telefoninumber ja kiri: „Helistage ainult siis, kui te tõisesse hätta satute.“

Lapsed käivad korra ka Tallinna Ülikoolis, kus töötab folkloristina Gregori tädi. Naljaks on see, kuidas Rebeka esialgu saab aru, et tädi olevat florist, kuid ei, tädi on folklorist, kes räägib lastele ka vaimudest ja sellest, miks mõned inimesed peale surma vaimudena maa peale jäävad.

Mustpeade maja lähevad sündmused eriti põnevaks, sest lastele tuleb appi üks vaim, kes kirjeldab neile arvatavat maalivarast ja Gregoril tuleb mõte, et selleks võiks olla keegi turvafirmast.

Miks tal selline mõte tuleb? Kas süüdi ongi turvafirma töötaja või hoopis mõni vaim? Millise plaani lapsed valmis nuputavad, et kurikael kinni võtta? Kas see plaan ka toimib? Kui raamatu läbi loed, siis saad kõikidele küsimustele vastused. Saad teada sedagi, kes on Rebeka uus sõbranna, kellega üheksoos shoppama minnakse.

Selline väga põnev ja kaasahaarav raamat on „Vanalinna detektiivid“. Väga põneval ja huvitavalt kirjutatud. Põnevatesse sündmustesse on pikitud palju ajalugu, argipäevaga seguneb minevik.

Raamatu on vahvate piltidega illustreerinud Marko Pikkat.


Raamatu autor: Reeli Reinaus (Tänapäev)

 

 

Kommentaarid puuduvad