„Tundekaardid. Emotsioonid“: ole julge oma emotsioone jagama!

Marko Tiidelepp

Tundekaardid on mõeldud selleks, et julgustada last oma emotsioone jagama. Kahepoolsetel kaartidel on kujutatud igapäevaseid olukordi, emotsioone ja reaktsioone, mis võivad sellistes olukordades tekkida. Kaartidel on 10 olukorda, 10 emotsiooni ning 10 võimalikku tegevust. Siin puuduvad valed ja õiged vastused, laps teeb ise temale õigena tunduva valiku.

„Tundekaardid. Emotsioonid“ on vägagi huvitav kaardikomplekt, omamoodi pusle. See on kaardikomplekt, mis mõeldud lastele ja lastevanematele, sest kaardikomplekti eesmärgiks on julgustada lapsi oma emotsioone jagama, tundeid kirjeldama. Kaartidel on 10 olukorda, 10 emotsiooni ning 10 võimalikku tegevust. Puuduvad valed ja õiged vastused, laps teeb ise temale õigena tunduva valiku. „Tundekaardid“ on sobilikud 3-7 aastastele lastele.

Kaartidest lähemalt. Kaardid on värviküllased ja lapsesõbralikud. Siin on 10 olukorda: kui sa oled peol, kui sa oled milleski edukas, kui sul on igav, kui sind on kiidetud, kui sa oled saanud toredaid kingitusi, kui keegi ei taha sinuga mängida, kui lapsed heidavad sinu üle nalja, kui sa ei taha kellegagi rääkida, kui sul on olnud kiire päev, kui miski hirmutab sind.

Seejärel 10 emotsioonikaarti: sa kardad, oled õnnelik, tunned uhkust, tunned end üksikuna, oled üllatunud, oled häbelik, oled kurb, oled vihane, oled heas tujus, oled väsinud.

Ja 10 võimalikku tegevust: jaga seda oma isaga, kuula muusikat ja tantsi, mine ja leia endale uusi sõpru, räägi täiskasvanule, mis juhtus, vaata lõbusat filmi, loe huvitavat raamatut, ütle aitäh, saa oma hirmust üle, mine ja kallista emmet, tee üks väike uinak.

Kuidas kaardid toimivad? Lapsevanem võtab olukorraga kaardi ja palub lapsel öelda, kuidas ta end selles olukorras tunneks. Laps valib emotsiooni. Arutlege võimalike reaktsioonide ja emotsioonide üle, mida see olukord võib esile kutsuda. Seejärel valib laps ka võimaliku tegevuse.

Sellised vahvad kaardid. Vahva, et nendega saavad tegeleda nii laps kui ka lapsevanem. Laps saab oma tunnete üle arutleda ja rääkida ning leida ka sobilik lahendus mõnedele olukordadele.


Autor: (Dada AD)

Kommentaarid puuduvad