„Kake Make ja Hambahaldja pidu“: peole pääsevad ainult need, kes pesevad hambaid

Marko Tiidelepp

„Hambaid pesta on – I-GAV!” Nii arvas Kake Make. „Ja kes sellise rumaluse välja mõtles?” „Hambaid on vaja pesta selleks, et need oleksid TERVED JA ILUSAD,” selgitas ema. „Pesemata hammastesse tekivad väga sageli AUGUD,” manitses isa.
Kui emal, isal ja vanaemal ei õnnestu Kake Maket veenda, et hambaid peab pesema, pomiseb Segaduse Päkapikk kõige mõnusama põhjuse, miks seda lihtsalt on vaja teha. Need, kes ei pese hambaid, ei saa kutset Hambahaldja peole!
Kake Maket, kes kavatseb ilma kutseta peole minna, ootab ees palju ootamatusi ja ülesandeid. Kuid ammu unustatud sõbra, hambaharja abil saab ta igast takistusest üle. Aga kas on võimalik õigeks ajaks peole jõuda, kui hambad on nii ammu pesemata? Minge koos Kake Makega ja saate teada, kas ta ikka veel mõtleb, et hammaste pesemine on rumal tegevus.  

Väikse ja vahva tüdruku Kornelia, kes ise kutsub ennast Kake Makeks, lood jätkuvad. See on juba neljas Kake Make raamat leedu lastekirjaniku sulest, mis eesti keeles ilmub. Lisaks on ilmunud Kake Make töövihikud ja isegi entsüklopeedia.

Selles vahvas raamatus on juttu hammaste pesemisest, mis on Kake Make arvates hiiglama igav. Tüdruku ema selgitab, et hambaid tuleb pesta selleks, et need oleksid terved ja ilusad. Isa kinnitab, et pesemata hammastesse tekivad sageli augud. Kake Make leiab, et augud pole pahad, vahel on need isegi väga kasulikud. Vanaema lisab, et pesemata hambad võivad välja kukkuda ja tuleb hakata kunsthambaid kandma, kuid Kake Make unistab juba ammu äravõetavatest hammastest. No on naljatilk see Kake Make, Ka Kake Make koer Muki nõustub, et hammaste pesemine on hädavajalik.

Kake Make arvab, et pereliikmed on tema vastu vandenõu sepitsenud ja ta otsustab minna välja, et veel kellegi käest küsida, kas hammaste pesemine on ikka vajalik.

Nii kohtub väike tüdruk Segaduse Päkapikuga, kollide Volli ja Vallega, kamba mereröövlitega ja Muinasjutuprintsiga. Kõik nad räägivad vahvast Hambahaldja peost, mis toimub suures lossis, kus pakutakse torti ja jäätist. Sellele peole ei pääse need, kes hambaid ei pese, sest neil pole isegi kutset sellele ägedale peole.

Loomulikult ei ole ka Kake Makel kutset. Tema ju hambaid ei pese. Kas ta siiski pääseb Hambahaldja lossi? Kas keegi aitab teda? Keegi, kes teab salateed. Kes see keegi on? Milline see salatee on?

Nii palju saan veel paljastada, et salatee on ohtlik ja sellele jäävad Unustatud Hambaharjade soo, kuuma hambapastat sülitav tulemägi, suuloputusvedelikku täis kraav, Hambaldja loss, kuhu saab ronida hambaniidist punutud köit mööda.

Kas Kake Make jõuab kohale? Ja mida ta enda jaoks selgeks õpib? Sellest pead juba ise edasi lugema.

Kake Make lood on õpetlikud, kergesti arusaadavad, lastesõbralikud ja väga-väga vahvate illustratsioonidega, mis on pärit raamatu autori enda sulest.


Raamatu autor: Lina Zutaute (Pegasus)

 

Kommentaarid puuduvad