„Kake Make entsüklopeedia. Tunne ennast ja maailma“: küsimustele aitab vastused leida professor Tarkpea

Marko Tiidelepp

„Kake Make” raamatusarjast tuttavat väikest tüdrukut Kake Maket ootab sel korral ees tõeliselt erakordne seiklus!

Kake Make oli juba ammu aru saanud, et maailm on täis igasuguseid huvitavaid asju ja saladusi. Tüdruku peas kihab pidevalt miljoneid suuri ja väikesi küsimusi, aga kahjuks ei tea kõigile vastuseid isegi mitte isa, ema või vanaema. Kuid selles raamatus tuleb appi kõiketeadja professor Tarkpea ning Kake Make suundub julgelt lustakale teadasaamise teekonnale!

Iga raamatu lehekülg on uus, värvikas, huvitav ja ootamatu avastus. Nii näeb maailma Kake Make ja kutsub kõiki väikeseid sõpru koos endaga seda uurima!

Raamatust leiate järgmised teemad: inimese keha, tervis, perekond, elukutsed, vaba aeg, kunst, muusika, tants, teater, sport, sõidukid, riided, ehitised, taimed, loomad, Maa ja teised taevakehad.

Väikese leedu türduku Kornelia, kes ise kutsub ennast Kake Makeks, lugusid oleme eesti keeles lugenud juba üsna mitmest raamatust, lisaks veel mõned põnevad ja sisukad töövihikud. Nüüd on ilmunud väga vahva, huvitav, lastesõbralik ja paljude lahedate pilitidega entsüklopeedia, milles Kake Make õpib tundma ennast ja maailma. See ei ole selline tavapärane entsüklopeedia, aga ikka pere väiksematele mõeldud raamat.

Entsüklopeedias on mitu osa. Esimene neist on saladustest sinu sees. See algab sellega, kust väike lugeja ja Kake Make siia ilma ilmusid ehk lapse sündimisest, milles öeldakse, et beebi sünd on eriline sündmus.

Seejärel on juttu lapse kasvamisest ja sellest, millest koosneb keha. Siin saad lugeda sellest, et inimese keha koosneb eri suurusega luudest. Kõik need kokku on luustik. Kõige suurem luu on reieluu. Kas oled kuulnud, et luustiku moodustab 206 luud. Luid katavad lihased.

Edasi on juttu, kuidas keha töötab. Vaatluse all on süda, kopsud, magu, soolestik. Seejärel loeme, mis katab inimese keha, mida keha tunneb, juttu on ka tunnetest (vihastamine, kurvastamine, kartmine, imestamine ja vastutuse tundmine). 

Teine osa on „Tahan olla terve“. Selles osas on sul võimalik lugeda, miks inimesed haiged on, mida süüa, et oleksid terve, kuidas olla terve. Siin on juttu sellestki, miks inimesed magavad.

Kolmas osa on „Inimesed meie kõrval“. Selle osa esimene peatükk jutustab sellest, keda nimetatakse pereks. Perekonna moodustavad vanemad ja lapsed. Peres on hea, rahulik ja turvaline elada. Pereliikmed hoolitsevad üksteise eest, jagavad, aitavad, kuulevad ära või annavad nõu. Selles osas on juttu ka sõprusest ja abivajajatest.

Neljas osa on „Inimeste tegevused“. Selles osas räägitakse, kellena inimesed töötavad. Öeldakse, et inimesed teevad tööd. Tõõtades õpime uusi asju. Muutume täiuslikumaks ja saame olla kasulikud. Edasi on juttu, mida vabal ajal tehakse, mis on kunst (maalikunst, skulptuur, kirjandus, arhitektuur), mis on muusika (muusikariistad, puhkpillid, löökriistad, keelpillid, klahvpillid, orkester, noodid), mis on tants (rahvatantsud, ballett, võistlustantsud, flamenko, stepptants), mis on teater, miks inimesed spordivad, millega saab reisida (transport, auto, lennuk, rong, buss, jalgratas).

Viies osa on „Meid ümbritsev keskkond“. Selles osas on juttu asjadest, mis meid ümbritsevad, mida me kasutame (mööbel, nõud, söögiriistad, mänguasjad, seadmed, masinad), kuidas me riietume, kus me elame, milliseid hooneid inimesed ehitavad.

Kuues osa on „Taimeriik“. See osa algab peatükiga maakeral leiduvatest taimedest. Taimi on igal pool – jõgedes ja meredes, metsades ja aasadel, kõrbetes ja mäetippudes. Siin on juttu vetikatest, samblatest, seentest, kaktustest, bambusest, ronitaimedest ja puudest. Kas tead, kuidas taimed kasvavad, kellel on õied, millised taimed on söödavad (köögi- ja puuviljad, marjad, teraviljad), millised taimed on kõige suuremad, mille poolest on taimed kasulikud.

Seitsmes osa on „Loomariik“. Kas tead, kes oskab lennata? Loomulikult on need linnud, kes on sündinud lendama. Nad kooruvad munadest, on kaetud sulgedega, neil on tiivad ja nokk. Raamatus on juttu koolibrist, paabulinnust, flamingost, pelikanist, pistrikust, öökullist, luigest, jaanalinnust ja pingviinist.

Kas sa tead, kes elavad vees? Kalad elavad jõgedes, järvedes ja meredes. Kaladel on uimed ja lõpused, millega nad vees hingavad. Raamatus on säga, lendkalad, hai, kerakala, merihobuke, purikala jt.

Kuid, kas sa tead, kes toidab oma poegi piimaga? Piimaga toidavad oma poegi imetajad. Pojad arenevad alguses ema kehas ja alles seejärel sünnivad siia maailma. Raamatus on kaelkirjak, jääkaru, känguru, sinivaal, gepard, sebra, kaamel, nahkhiir, elevant, delfiin. Edasi saab väike lugeja teada sellest, milliseid loomi on kõige rohkem – putukaid on kõige rohkem. Kellele meeldib päikese käes peesitada – loomulikult on need roomajad ja kahepaiksed. Milliseid loomi kasvatavad inimesed – lehm, härg, siga, hobune, lammas, kits, kana, hani, part, koer, kass.

Kaheksas osa on „Maa“. Väike lugeja saab teada, mis peitub maapõues, missugused mandrid ja ookeanid Maal on, milline on Maa pealispind, miks on Maal nii palju vett, mis on õhk, miks aastaajad vahelduvad, kuidas peab Maad hoidma.

Viimane osa on „Taevakehad“. Siit saad lugeda, millised planeedid tiirlevad ümber Päikese, mis öösel taevas sirab.

Selline väga vahva ja sisukas ning lastesõbralik on see „Kake Make entsüklopeedia“. Sobilik pere väiksematele, kes hakkavad iseennast ja maailma avastama. Selle raamatu abil saavad nad teada palju põnevaid fakte ja olen kindel, et see tekitab neis huvi ka tulevikus entsüklopeediaid avama ning teadmisi edasi ammutama.

Entsüklopeedia on koostanud Egle Cebatoriene ja Vaida Dubickiene. Vahvad pildid on joonistanud Kake Make raamatute autor Lina Zutaute.

Kommentaarid puuduvad