„Timm Thaler ehk Müüdud naer“: võime naerda on väärt rohkem kui kõik maailma rikkused

Marko Tiidelepp

Timm Thaler müüb oma nakatava naeru võime eest võita kõik kihlveod. Peagi mõistab ta aga, et võime naerda on palju rohkem väärt kui kõik maailma rikkused. Kuidas oma naer tagasi saada? See tundub olevat üsna võimatu ettevõtmine ...
Populaarselt saksa lastekirjanikult James Krüssilt (1926–1997) on eesti keeles ilmunud ka "Timm Thaleri nukuteater", "Majakas vähimadalal" ning "Minu vaarisa ja mina ehk Suur ja väike Boy".


James Krüss on üks minu suurtest lemmikutest lastekirjanduses. Lugesin juba lapsepõlves raamatuid “Minu vaarisa ja mina ehk Suur ja väike Boy”, “Timm Thaler ehk Müüdud naer” ja “Timm Thaleri nukuteater”. Timm Thaleri lood jäid päris pikaks ajaks meelde, sest need olid sedavõrd toredad.
Nüüd on rõõm avastada, et “Timm Thaler ehk Müüdud naer” on lühikese aja jooksul juba kolmandat korda raamatulettidel – äkki ilmub ka “Timm Thaleri nukuteater”, mis on omamoodi järg esimesele raamatule?
Timm Thaler on üks vahva sell, kes kasvab vaesuses. Tema isa sureb, kui poiss on päris väike ning teda kasvatab pahatahtlik ja ahne võõrasema ja võõrasvend. Eks unistab Timm Thalergi paremast elust ja võimalusest edasi liikuda, kuid unistada on ju lihtne – reaalne elu on hoopis midagi muud.
Hipodroomil kohtub ta salapärase mehega, parun Tarukiga, kes poisiga kavala lepingu sõlmib. Esialgu tundub see Timmile üsna mõistlik, sest ta võidab ju kõik kihlveod, kuid varsti on selge, et naer on rahast olulisem.
Sirgudes üritab poiss oma naeru tagasi saada, kuid ta kaaslaseks on pidevalt Taruk ja mida rohkem Timm paruniga kokku puutub ja koos on, seda selgemaks saab, et naeru tagasi saamine on üsna võimatu ettevõtmine. Järjest rohkem tekib lugejas tunne, et parun Taruk on saatan ise ehk kurat (ja lugege nüüd nime Taruk tagurpidi).
Õnneks viib ta elutee kokku laevafirma omaniku härra Richteri, tüürimees Jonny ja stjuuard Kreschimiriga ning neist saavad sõbrad. Ja kui Timmist saab isegi vaata et maailma rikkaim inimene, on selleks ajaks juba noormeheks sirgunud Timmil asi selge, et palju olulisem rahast on see, kui sul on sõbrad ja kui sul on naer.
Aga kas Timm saab naeru tagasi ?
”Timm Thaler ehk Müüdud naer” on vahva, põnev ja kaasahaarav lasteraamat, kus seiklused viivad lugeja Saksamaalt Itaaliasse, Mesopotaamiasse ja ümbermaailma reisile ning lõpuks ringiga Saksamaale tagasi.
James Krüssi jutustamisoskus on võrratu. Ta suhtub nooresse lugejasse kui suurde inimesse ning jutustab sellest, et elus ei ole ainult rõõmu ja naeru, vaid on ka raskusi, pisaraid ja muresid.
Soovitan kindlasti lugeda, kes tõeliselt head lasteraamatut tahavad nautida.

Raamatu autor: James Krüss (Tänapäev)

 

Kommentaarid puuduvad