„Kasper ja viis tarka kassi“ on raamat, mis lastele kindlasti meeldib!

Marko Tiidelepp

Kasper kolib oma perega vanasse puumajja ja saab naabriks veidra vanatädi Amaalia. Esialgu on poiss veidi pettunud, sest naabruses ei ela ühtegi lastega peret. Õnneks on Amaalia-tädil viis vahvat kassilast, kes on mitu korda nutikamad kui tavalised loomad. Nendega saab Kasper peagi heaks sõbraks. Kui vanatädi usaldab Kasperile oma kasside suure saladuse, tuleb poisile ebatavaline idee.

Kristiina Kassi „Kasper ja viis tarka kassi” saavutas Eesti Lastekirjanduse Teabekeskuse, ajakirja Täheke ja kirjastuse Tänapäev 2004. aasta lastejutuvõistlusel „Minu esimene raamat” III koha.

Kristiina Kassi kirjutatud vahva lasteraamat „Kasper ja viis tarka kassi“ ilmus esimest korda juba 2005. aastal, teist korda 2011. aastal ja kolmandat korda 2015. aastal. 

See on selle vahva lasteraamatu neljas trükk! See näitab kindlasti seda, et „Kasper ja viis tarka kassi“ meeldib lastele ja miks ei peaks meeldima, sest see on üks igati vahva lugu. 

Raamat algab sellega, et saame teada, kuidas ühes keskmise suurusega linnas, Lillkapsa tänaval (mis vahva tänavanimi!) punases puumajas elas väike vana tädi, kelle nimeks oli Amaalia Kullerkup. Amaalia-tädi on väga vahva ja vana naine, kellel on viis kassi, keda ta kutsub oma lapsukesteks. Amaalia ostab sageli oma lapsukestele kohaliku pagari käest koorekooke. Ta on neile ka piima, mida vanasti müüdi klaaspudelites. Seetõttu on tal ühel päeval taaskord toidukorv ilmatuma raske, kuid õnneks on tal vahva naabripoiss, kel nimeks Kasper, kes aitab vanatädil toidkorvi koju viia. Raamatu autor ütleb, et Kasper oli umbes sinuvanune poiss, kes oli üsna lahke ja sõbralik poiss. Kui vana see sinuvanune täpselt on? Eks see ole sama vana, kui lugeja parajasti on. Igal juhul meeldib Kasperil käia Amaalia-tädi juures kassidega mängimas.

Seejärel saame lugeda sellest ajast, mis juhtus veidi varem ehk sellest ajast, kuidas Kasper Metsaniit koos oma ema Maie ja isa Matiga Lillkapsa tänavale kolis. Kasper oli veidi õnnetu, sest läheduses ei pidanud elama eriti palju lapsi, kellega mängida, kuid õnneks märkab Kasper kohe naabritädi kasse! Need hakkavad talle kohe meeldima!

Need viis vahvat ja nutikat kassi on punasetriibuline Mataleena, kes on kassidest kõige vanem. Valter on valge kass, kes on kõige noorem. Pruunitäpilised Rosaalie ja Sebastian on kaksikud, pika helekollase karva ja siniste silmadega kass on Emeli.

Nii nag ütlesin, hakkab Kasper käima Amaalia-tädi juures kassidega mängimas. Seejärel saame lugeda ka Amaali elust, mis pole olnud just kõige õnnelikum, pigem õnnetu ning me saame teada ka üht-teist vägagi ootamatut ka kasside kohta! Pärast seda hakkab Kasper kassidega veelgi rohkem tegelema, ta asutab lausa kassikooli ja hakkab õpetama neile kirjutamist! Uskumatu lugu!

Kuna Amaalia-tädi on väga vana, siis ühel päeval ta haigestub ning ta viiakse haiglasse, kus Kasper koos oma emaga vanatädi vaatamas käib. Poiss võtab haiglasse salaja kaasa ka väiksema kassi ehk Valteri. Samal ajal, kui Kasper emaga haiglas on viiakse ära ülejäänud neli kassi, kes viiakse loomade varjupaika!

Kasper selgitab ka emale ja isale, millised on lood Amaalia-tädi kassidega tegelikult, mistõttu otsustakse üheskoos kassid varjuapiagast ära tuua.

Kas see õnnestub? Kas kassid leitakse? Mis saab Amaalia-tädist? Ja mis lood on kassidega tegelikult? Nendele küsimustele leiate vastuse, kui loete selle vahva ja huvitava raamatu lõpuni. Ma ei saa ju teile kõike ka ära rääkida.

Igal juhul on „Kasper ja viis tarka kassi“ üks väga-väga vahva, lahe, põnev lasteraamat, kus juhtub palju ja paljud juhtumised on üsna muinasjutulised.


Raamatu autor: Kristiina Kass (Tänapäev)

Kommentaarid puuduvad