Achtung-achtung viiner-šnitsel: imelihtne valmistada!

uudised.ee

Vorstiabi teada on Wiener Schnitzel nimetus patenteeritud Austrias ja keel nii keerulist nime välja ei häälda – meile tundub suupärasem kutsuda seda rooga hoopis viiner-šnitsel. Viineritest me täna siiski ei räägi. 

Selle roa jaoks kasutame hoopis laagerdunud lihaveiseliha. Kuigi veiseliha tihti kardetakse, sest arvatakse, et see jääb sitke või tuim, siis antud retseptiga purustame me selle müüdi - isegi lapsed saavad mängleva kergusega õhtusöögi valmistamisega hakkama ja liha tuleb mahlane, mõnus ja pealt krõbeda koorikuga.

Retsepti jaoks (kogus 4-le) läheb vaja:  

  • tükk pehmet lihaveise liha ca 500-600 gr 
  • Äntu mõisa kanamunad 2-3 tk 
  • Kotzebue hapusai speltaga (või valmis saiapuru) 
  • Jahu 0,75dl
  • Soola 
  • Oliivõli ja või praadimiseks

Kõrvale serverimiseks:

  • kartulisektorid
  • sidruniviilud
  • Hiiumaa maitsesool ahjukartulile 
  • pesto 

Lihaveise liha, Äntu mõisa kanamunad ja Kotzebue hapusai speltaga, Hiiumaa maitsesoola ja pesto leiab Vorstiabi kauplustest, täpseid asukohti vaata siit

Valmistamine: 

  1. Alusta kartulitest, pese need korralikult puhtaks, aga ära koori! Lõika sektoriteks, aseta ahjupannile ja nirista kergelt õliga üle. Seejärel maitsesta võrratu Hiiumaa maitsesoolaga, mis on ekstra ahjukartulitele mõeldud! Pane kartulid ahju küpsema 200 kraadi juurde ca 35-45 minutiks. See on piisav aeg, et tegeleda lihaga, sest siis on mõlemad samal ajal valmis.
  2. Nüüd võta ette liha, mis on saanud parasjagu toatemperatuuril soojeneda. Lõika liha viiludeks (ca 1-1,5cm), lihatükid tuleb haamriga õhemaks ja pindalalt suuremaks taguda (soovitav oleks enne naabritele märku anda, et tegemist pole vara saabunud jõuluvanaga, kes uksele klohmib, vaid sinu soov perele maitsev õhtusöök valmistada). Kui klohmimisega liiga hoogu satud, võib juhtuda, et lihatükk ei mahu pannile!
  3. Edasi läheb viinivalsi taktis... üks-kaks-kolm-kaks-kaks-kolm. Otsi kapist kolm taldrikut ja aseta need järjestikku. Lubatud on ka eri kuju ja pildiga taldrikuid kasutada. Ühele kalla jahu, teisele lahtiklopitud munad ja kolmandale riivsai. Jahule ja riivsaiale sega kummalegi ca pool teelusikat soola. Lihatükid kasta kõigepealt jahusse ja vaata, et mõlemad küljed saaks jahuga kaetud. Seejärel kasta need muna sisse ning seejärel veendu, et tükid saaksid korralikult saaks riivsaiaga kaetud.
  4. Praadimiseks kuumuta või ja oliivõli pannil. Siin kehtib reegel, et rasvaga ei ole vaja koonerdada ja temperatuuri ei tohi liiga kõrgeks tõsta, sest liha on paneeritud ja liiga kõrge temepratuur küpsetab paneeringu liiga kiiresti krõbedaks, nii et liha ei jõua ise läbiküpseda. Šnitsli küljed peaksid mõlemad ca 4 minutit küpsemisaega saama. Ja voila - valmis nad ongi!
  5. Taldrik vali suur, sest liha on seda mõnusam, mida rohkem seda taldrikule mahub! Serveeri koos krõbedate kartulite, sidruniviilu ja Vorstiabi parima pestoga!

NIPINURK!

  • Riivsaia saad ise teha oma lemmiksaiast, mille paned madalal temperatuuril ahju kuivama, jahutad ja lased köögikombainiga peeneks puruks ;)

 

Kommentaarid puuduvad