Homme
27. okt
7...12
4...9
Ülehomme
28. okt
8...13
3...11

SISUTURUNDUS

Spinati-seenetäidisega ahjulõhe: peolaua pärl!

Foto: Peetri Lõheäri
13:14 16. detsember 2020
Sisuturunduslugu
Autor: uudised.ee

Kui pühadelaua taha koguneb rohkem sööjaid, võiks vaagnal olla ka veidi rohkem kala. Täidisega ahjulõhe sobib selleks puhuks päris kenasti. Kõrvale passivad ühtviisi hästi nii salat, riis kui aurutatud või ahjukrõbedad köögiviljad.

Kastmena saab kasutada pannile kogunenud kalaleent, millele võib soovi korral anda veel kastmesema iseloomu – kalla fooliumi all seismist tekkinud leem väiksemasse potti, lisa u 2 dl vahukoort ja lase keema tõusta. Lisa 1 tl sinepit ja mõned tüümianilehed ja keeda keskmisel kuumusel, kuni kaste täidlasemaks muutub. Maitsesta vajadusel soolaga.

Kaheksale kuni kümnele sööjale:

  • 2 x 800 g lõhefileed
  • 250 g šampinjone või austerservikuid
  • 150 g värsket spinatit
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 dl kuiva valget veini
  • 1 tl Dijoni sinepit
  • 2 sl toorjuustu
  • 0,5 tl kuivatatud tüümiani
  • soola, pipart
  • õli ja veidi võid

Katteks:

  • 1 sidrun
  • Tüümianioksi

Eemalda fileedelt soomused ning tee mõlema filee nahale kerged sisselõiked paarisentimeetriste vahedega, et maitseained paremini mõjule pääseksid ja kala lihtsamani läbi küpseks. Maitsesta kergelt soolaga nii nahaosa kui sisemus ja hõõru nahk kergelt 1 sl õliga sisse.

Haki sibul ja küüslauk peeneks ning tee sama seentega. Kuumuta sibulat pannil väikese koguse või ja õliga umbkaudu 7 minutit keskmisel kuumusel, kuni see on pehmenenud. Lisa küüslauk, seened ja tüümian ning veidi soola-pipart ja pruunista veel u 5 minutit. Lisa vein ja lase paar minutit tugevamal kuumusel muliseda, kuni vedelik on peaaegu kadunud. Viimaseks sega sekka sinep, toorjuust ning spinatilehed ja sega kuni lehed on pehmenenud. Maitsesta soola-pipraga ja lase veidi jahtuda.

Tõsta üks kalafilee, nahaosa allpool, küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Tõsta sellele täidis ja aja ühtlaselt mööda fileed laiali. Kata teise fileega, nii et nahaosa jääks pealmiseks. Kinnita fileed kööginööriga (selle käigus võib veidi täidist pannile kukkuda – pista see lihtsalt kahe kalakihi vahele tagasi, kui oled sidumise lõpetanud).

Katte valmistamiseks viiluta sidrun ja pruunista kuumal pannil mõlemalt poolt. Lükka sidrunid nööri vahele ja pista sinna ka tüümianioksi. Küpseta 200-kraadises ahjus u 25 minutit ja lase 10 minutit fooliumi all puhata, enne kui serveerid.

Retsept: Britt Paju


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!