Keskkonnasõbralik Epiim on käivitanud rohepöörde

uudised.ee

Epiim on üks Eesti suuremaid juustu- ja võitootjaid, mis kuulub enam kui sajale kohalikule piimafarmerile. Epiima meiereid rajati juba 20. sajandi alguses – esimene neist 1910. aastal Põltsamaal ning teine 1911. aastal Järva-Jaanis. 

Täna on Epiim alustanud ettevõtte jätkusuutlikkuse edendamise ja Euroopa Liidu Roheleppe programmi elluviimisega. Epiim lõi Hooliva Farmi süsteemi loomade heaolu tagamiseks, alustas süsiniku jalajälje mõõtmist ja vähendamist (näiteks uued piimaautod sõidavad lehmasõnniku gaasiga), keskendub hoolsalt looduse- ja liigirikkusele ning hakkab pakkuma innovaatilisi vegan lahendusi.

Juhatuse esimees Jaanus Murakas selgitab, et tegelikult on rohepöörde väljakutsetega tegeletud juba paar aastat. Ökonoomsus ja keskkonnasõbralikkus läheb eriti korda just nooremale põlvkonnale. Meie head naabrid Skandinaavia riikides on rohepöörde esirinnas kogu maailmas ja see mõjutab ka Eesti hoiakuid ja suundumusi.

Lisaks tõdeb Jaanus Murakas, et kliimaneutraalsuse poole liikumine on paratamatu - seda eirates võib kaotada kliendid. Äri ja kaubavahetus muutub väärtuspõhiseks: kui sa rohepööret ei rakenda, jääd lihtsalt rongist maha ja maailm läheb ilma sinuta edasi. Toidutootjana loodetakse, et ka tarbijad eelistavad osta ökonoomselt toodetud kaupa. Skandinaavias ja Lääne -Euroopas on selline tarbija juba tekkimas.

Ettevõtte jätkusuutlikkuse programmiga saab täpsemalt tutvuda Epiim grupi kodulehel. Tarbijad saavad kodulehel näha näiteks farmide keskmist CO₂ näitajat 1 kg piima kohta ja edaspidiseid plaane loomade heaolu, farmiauditite, kasvuhoonegaaside, taastuvenergia ja loodusrikkuse teemadel. Lisaks, alates veebruarist 2022 on Epiim grupi kodulehel saadaval ettevõtte jätkusuutlikkuse aruanne.

Epiim väärtustab kohalikku jätkusuutlikku maaelu. Ettevõtte omanikud on Eesti ja Läti farmerid ning kogu ärikasum makstakse välja ühistu liikmetele. Ühistu on pühendunud igapäevaselt piima tootmise ja selle väärindamisega. Lõpptarbijale lubatakse kvaliteetset ja puhast toitu, järgides samal ajal loomade heaolu ja vähendades põllumajanduses tekkivaid heitkoguseid. Aastaks 2040 loodab SCE Epiim saavutada süsinikuneutraalsuse.

Kommentaarid puuduvad