Kvaliteetsed padjad tagavad kvaliteetse une

uudised.ee

Miks on une kvaliteet oluline?

Kahtlema mängivad iga inimese jaoks kvaliteetse une loomisel rolli erinevad tegurid, mis kõik kokku moodustavad eelduse kvaliteetse une jaoks. Kvaliteetne uni omakorda on inimese elukvaliteedi seisukohalt äärmiselt olulise tähtsusega, kuna puhanud inimene on õnnelik, terve, tegus ja aktiivne. Kui inimesel tekib kvaliteetsest unest puudus, siis kannatab selle all ka üleüldine elukvaliteet, esineda võib meeleolu muutusi, väsimust, keskendumisraskusi ning ka tervis võib pikaajalise halva une kvaliteedi tõttu halveneda. Seetõttu on väga oluline, et inimene mitte ainult ei saaks kodus puhates piisavalt palju magada, vaid et ka une kvaliteet oleks heal tasemel.

Miks on padi kvaliteetse une puhul oluline?

Kuna une kvaliteet mängib olulist rolli, siis on oluline pöörata tähelepanu, millised on põhilised näitajad, mis inimese une kvaliteeti mõjutavad. Neid on mitmeid, esimene ja kindlasti üks tähtsamaid on korralik voodi, millele järgneb õige atmosfääriga magamistuba, mis soodustab kiiret uinumist ja segamatut und. Sama moodi mängib kvaliteetse une juures väga olulist rolli padi. Võib tunduda üllatav, kuid padja funktsioon kvaliteetse une juures on palju olulisem kui kiputakse arvama. Nimelt aitab padi toestada inimese kaela ning selgroo osa magamise ajal, mis omakorda vähendab tekkivaid pingeid pea, kaela ja selja piirkonnas, mis mängivad olulist rolli kvaliteetse une tagamisel.

Millise sisuga patja eelistada?

Patjade puhul on mitmeid erinevaid tegureid, mis avaldavad mõju nende omadustele. Patju on saadaval erinevates suurustes, erineva kuju ja erineva täidisega, mis kõik mõjutavad padja kvaliteeti ja selle omadusi. Kindlasti tekib siinkohal küsimus, et millise sisuga padi tuleks valida, kui on soov, et magamistoas oleks olemas kvaliteetne padi. Padjad jagunevad kasutatud täitematerjalide poolest järgmiselt: polüester kiududega täidetud padjad ja sulepadjad. Polüester ei ole küll looduslik materjal, kuid see ei muuda seda kehvemaks. Polüestri puhul on tegemist sünteetilise materjaliga ning tänu sellele ei toimu bakterite ja mikroorganismide paljunemist padja sees. Lisaks on polüester vastupidav materjal ja taastab kiiresti esialgse kuju. Sulepadjad sisaldavad erinevas mahus loodusliku päritoluga sulgi. Sulepadjad on erakordselt pehmed ja kohevad ning loovad kvaliteetse une jaoks head tingimused, kuna juhivad nahalt ära üleliigse niiskuse, vältides higistamise teket.

Kuidas mõjub ebakvaliteetne padi une kvaliteedile?

Kui magamiseks kasutatakse ebakvaliteetset patja, avaldab see väga suure tõenäosusega ka suurt mõju une kvaliteedile. Kui padi on valmistatud kasutades ebakvaliteetseid materjale, mis ei ole hingavad ja nahasõbralikud siis muutub padjaga kontaktis olev nahk kiiresti higiseks ja on oht ka nahalööbe tekkimisele. Higistamise korral on une kvaliteet häiritud ning see omakorda põhjustab korduvat ärkamist öö jooksul. Kui padja sees olev täidis on ebakvaliteetne, seda on padja sees liiga vähe või on padi juba niivõrd vana, et täidis on läinud tükki, siis ei paku padi enam magamise ajal kaela ja selja piirkonnale piisavat toestust. Selle tulemusena halveneb taas une kvaliteet ning on oht, et uni on pinges kaela tõttu pidevalt häiritud. Kui padi on liiga vana ja ei paku enam piisavalt tugevat toestust, tuleb see välja vahetada.

Kuidas peaks patju hooldama?

Nagu kõik teised magamistoas kasutusel olevad tekstiilitooted nagu näiteks voodipesu ja tekid, vajavad ka padjad regulaarset ja korraliku hooldust. Padja regulaarse hooldamise juures ei ole midagi keerulist, kuna tootja poolt on iga padja külge alati lisatud etikett, mis sisaldab padja hooldamiseks vajalikku teavet. On äärmiselt oluline seda silti padja küljest mitte eemaldada, kuna vastasel juhul on keeruline tagada padjale ettenähtud õigeid hooldamise tingimusi .Patjade hooldamise seisukohast lähtudes on eelis kindlasti sünteetilise polüester täidisega patjadel, kuna need on üldjuhul kõik masinas pestavad ja taluvad hästi ka masinas kuivatamist. Padja pesemise järgne masinas kuivatamine on suurepärane nipp, kuna see klopib padja mõnusalt kohevaks ja aitab taastada selle esialgse kuju ning lisaks eemaldab padjast kogu üleliigse tolmu.

Mida pidada silmas padja valimisel?

Koju sobiva padja valimisel tuleks lähtuda isiklikest eelistustes ja vajadustest. Juba padja kuju osas on inimestel väga erinevad eelistused. Osad eelistavad magada väiksemas mõõdus padjaga, mõned jälle suuremõõdulise padjaga. Üldjuhul eelistab enamik inimesi kandilise kujuga patju, kas ristküliku või ruudu kujulisi, kuid on ka neid kes soovivad ümmargust patja.

Kommentaarid puuduvad