Thermowave’i ekspert selgitab, milline materjal on spordiriiete jaoks parim

uudised.ee

Tänapäeval on saadaval palju erinevaid riidematerjale ning see, millise kasuks otsustada, võib olla segadust tekitav. Spordirõivaste valimisel on tähtis arvestada treeningu aktiivsusega. Lisaks trenni internsiivsusele on oluline arvesse võtta isiklikke eelistusi ehk seda, milline riie nahal mõnus tundub.

Spordiriideid valmistatakse puuvillast, meriinovillast, bambusest ja polüestrist. Üha olulisem on teha keskkonnasõbralikke otsuseid, tänu millele pakuvad mitmed brändid riideid, mis on tehtud looduslikest materjalidest ning arvestavad sealjuures ka planeedi heaoluga.

Puuvill

Spordiriidete valmistamisel on väga levinud puuvilla kasutamine. Tööstusliku puuvilla kasvatamiseks kasutatakse väga suures koguses putuka- ja taimekaitsevahendeid. Seega on tegemist ühe äärmiselt keskkonnavaenuliku materjaliga.

Sellest tulenevalt eelistatakse üha enam orgaanilist puuvilla, mille kasvatamisel ei kasutata keskkonnale kahjulikke kemikaale. Samuti on orgaaniline puuvill pehmem ja vastupidavam.

Meriinovill

Meriinovillal on lausa mitu omadust, mis selle materjali spordiriiete jaoks ideaalseks teevad. Meriinovillane jooksudress hoiab sind soojas siis, kui väljas on külm ning jahutab, kui ilm on palav.

Lisaks sellele on materjal väga vett imav, mis on intensiivse treeningu puhul eriti tähtis. Tänu sellele püsib meriinovill kuiva ja mugavana kõikides tingimustes. Erinevalt puuvillast on materjal ka vee- ja tuulekindel.

Tänu meriinovilla struktuurile ei ole kangas bakterite jaoks sobiv elupaik. See tähendab, et materjal on looduslikult antibakteriaalne ning hoiab ebameeldivad kehalõhnad eemal.

Polüester

Polüester on plastikkiududest valmistatud materjal, mis on spordirõivaste valmistamisel väga levinud. Polüester on vastupidav ja kerge ning sobib seega hästi suurema intensiivsusega treeninguteks. Lisaks sellele on polüester üsnagi hingav ning raskesti kortsuv.

Materjal on olemuselt märgumatu, tänu millele kuivab see kiiresti ning on hea valik nii külma kui kuuma ilmaga.

Ümbertöödeldud polüester

Populaarsust kogub ka ümbertöödeldud polüestri kasutamine, mida tehakse peamiselt plastikpudelitest. Pudelid purustatakse, sulatatakse ning saadud graanulitest luuakse vill.

Ümbertöödeldud polüestri valmistamiseks kulub vähem energiat kui klassikalise polüestri tootmiseks ning seega on tegemist keskkonnasõbralikuma alternatiiviga. Sarnaselt tavalise polüestriga on tegemist vastupidava ja kerge materjaliga, mis on hea niiskusjuhtivusega ning seega kiiresti kuivav.

Bambus

Bambus on materjal, mille kasutamine spordiriiete koostises üha rohkem hoogu kogub. Kuna see taim kasvab kiiresti ning ei vaja väetisi ega pestitsiite, on tegemist üsna keskkonnasõbraliku toorainega.

Lisaks bambuse lihtsale kasvatusviisile on see pehme ja mõnus ka naha vastas. Bambus juhib puuvillaga võrreldes niiskust 3 korda paremini. Sellegipoolest tuleb arvesse võtta, et väga aktiivsete treeningute puhul ei pruugi bambuskiud piisavalt kiiresti ära kuivada ning materjal võib muutuda niiskeks.

Elastaan

Elastaan on sünteetiline elastikkiud, mis on spordirõivaste valmistamisel üks populaarsemaid valikuid. Põhjuseks on kanga venivus, tänu millele on elastaanist spordirõivad mugavad ja liikuvad.

Elastaan võib venida oma algsuurusest lausa kuni 100 korda suuremaks. Lisaks sellele kuivab materjal kiiresti ning on tuntud oma hingavuse ja imavuse poolest.

Nailon

Esimest korda kasutati nailonkiudu naiste sukkade valmistamiseks. Tänapäeval kasutatakse seda laialdaselt ka spordidresside, tuulejopede ja muude spordiriiete materjalina.

Nailon kuivab kiiresti ning on veniv ja hallituskindel. Sellele lisaks on materjal hingav ning kehatemperatuuri reguleeriv.

Ümbertöödeldud nailon

Ümbertöödeldud nailonit valmistatakse tavaliselt tavalise nailonkanga jääkidest. Toormaterjaliks võidakse kasutada ka veekogudes hulpivaid kalavõrke. Kangas on siidine ning suure venivusega.

Samuti on ümbertöödeldud nailonil hea niiskusjuhtivus ja hingavus, tänu millele sobib see hästi ka intensiivsemaks treeninguks.

Kokkuvõte – milline materjal on parim?

See, mis materjalist spordiriie sulle kõige paremini sobib, oleneb sinu treeningu intensiivsusest ja isiklikest eelistustest. Võta arvesse materjali hingavust, niiskusjuhtivust ja kergust. Kõige olulisem on aga see, et riietus trenni tehes mugav oleks!

Kommentaarid puuduvad