Ironman’i maailma meistrivõistluste lühike ajalugu

uudised.ee

Iromani maailma meistrivõistlusi on peetud iga kord Hawaii saarel Ameerika Ühendriikide alal, seda iga aasta ning lisaks 1982.aastal. Tegemist oli lisavõistlusega tol aastal toimunud maailma meistrivõistlustele. Võistlusi korraldab Maailma Triatloni Korporatsioon ning selle võistluse korraldamise õigused kuuluvad üksnes MTK-le.

1978 ndast kuni 1980.aastani peeti triatlonit Oahu saarel, Võistlus koosnes kolmest alast: ujumine 3.86 km, jalgrattasõit 187 km ja jooksmine 42.2 km. 1981.aastal koliti aga kogu võistlus ära Big Island saarele, kus saare asustus on väiksem, pakkudes paremaid võimalusi triatloni pidamiseks ning võistlejate majutamiseks. Ümberkolimisega vähenes ka jalgrattasõidu distants 2 km võrra. 

Omavahel võistlevad mehed ja naised eraldi. Soolistes kategooriates võistlus annab sooliselt võrdse võiduvõimaluse ja tasakaalustab tingimusi. 

Rekordid

Ironmani raja rekord kuulub hetkel sakslasele Jan Frodeno’le, kes läbis kogu triatloni 2019.aastal 7 tunni ja 51 minutiga. Naiste raja rekord kuulub šveitslasele Daniela Ryf’le, kes suutis raja läbida 8 tunni ja 26 minutiga. Daniela püstitas rekordi 2018.aastal. 

 

Pandeemia paus

Kuigi Iromani võistlusi on järjepidevalt peetud iga aasta, pani epideemia saabumine ka selle võistluse 2020.aastal pausile. Võistlus lükati edasi 2021.aasta sügisesse, lootusega, et pandeemia raugeb ning elu taastub taas normaalsuse juurde. Kuid siiski, avaldasid uued haigestumise lained suuri tagajärgi nakatumise suhtes ning ka hetkel on 2021.aasta võistlus edasi lükatud järgmisesse aastasse. Sponsorlus on aastatega varieeruv ning suur osa võistluse toetajatest võib leida hoopiski meelelahutus tööstusest.

Ajalugu ja pärimus

Paljud ei tea seda, aga Ironman võistlus on välja kasvanud noore abielupaari Judy Collins’i ja John Collinsi ideest luua päeva-vastupidavus üritus, mis hõlmaks enda alla kolme aktiivselt spordiala. Noorpaar kolis Ameerika Ühendriikidest Hawai saarele 1975.aastal ning hakkasid aktiivselt endale tegevust otsima. Eelnevalt oli paar osalenud San Diegos 1974.aastal Mission Bay triatlonil ning soovisid alustada oma ning kaasaegsemat versiooni just kaunil Hawaii saarel. 

1977. aasta oktoobris toimunud Waikiki ujumisklubi banketil teatasid Judy ja John oma ümberringi saarel toimuvast triatlonist, mis nägi ette toimumise järgmisel aastal. Paari unistus oli, et paljud naudiksid ujumist, jalgrattasõitu ja jooksmist 140,6 miili ulatuses. Nad unistasid, et nende triatlonist saab Hawaii iga-aastane üritus. 18. veebruaril 1978 nägid Judy ja John Collins oma unistust teoks kõigi aegade esimese Hawaii Iron Man triatloniga. 

Nad ei teadnud siis veel, milline nähtus nende ettevõtmisest saab ja kui paljusid elusid see mõjutab. Nüüdseks on sellest kasvanud välja üritus, mille nimel paljud sportlased ja tavainimesed treenivad kogu aasta nimel, et osa võtta legendaarsest spordiüritusest. Kõikse tähtsam ei ole võit, vaid rohkem siiski osavõtt. 140 km läbimiseks tuleb teha kõvasti tööd iga sportlase füüsilise kui ka vaimse tervise kallal. 

 90ndatel lisati triatloni kategooria hulka ka füüsilise puudega inimeste võistlus, mis pakub võimaluse osaleda ka sportlastel, spordiharrastajatel ning fanattidel panna end proovile lühematel etappidel. Võrdõiguslikkus ning tasavägine heitlus lõppeb autasustamisega. Iga sügisene Ironman võistlus kaasab enda alla kogu maailma tähelepanu juba eelnevalt tähistatud mängu lõpus, kus hakatakse otsima sportlasi tulevate aastate jaoks. 

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Kommentaarid puuduvad