Gerd Kanter lõpetas karjääri viimase tiitlivõistluse viiendana

Seitsmesed

Kergejõustiku Euroopa meistrivõistlustel pani olümpiavõitja Gerd Kanter pikale ja edukale sportlaskarjäärile punkti, saades enda viimasel tiitlivõistlusel viienda koha tulemusega 64.34, teatasid Eesti Kergejõustikuliit, Postimees ja rahvusringhäälingu spordiportaal, vahendab BNS.

Kanter tegi parima heite viimasel katsel, saades kirja 64.34. Vaid ühe sentimeetriga edestas Kanter enda kõva konkurenti, samuti karjäärile joont alla tõmbavat Londoni olümpiavõitjat Robert Hartingut, kes sai neljandas voorus kirja 64.33.

Euroopa meistritiitli võitis viimasel katsel 68.46 heitnud leedulane Andrius Gudžius.

Teise kohaga pidi leppima rootslane Daniel Stahl, kes parimal katsel sai kirja 68.23. Seejuures kuuest katsest läks Stahlil mõõtmisele vaid kaks. Pronksmedali võitis austerlane Lukas Weisshaidinger 65.14-ga.

Eesti Kergejõustikuliidu andmetel rääkis Kanter, et oli emotsionaalne õhtu.

"Eks esimene emotsioon on ikka see, et pakuti väga suurepärast stsenaariumit, mida ei suutnud päris lõpuni kasutada. 65 meetrit oli medali hind ja see oli täna kindlasti sees olemas. Kahjuks seda päris oma heidet ära teha ei õnnestunud, see on sportlikust küljest esimene emotsioon," ütles Kanter.

"Tunne oli nagu suurvõistlustel ikka, esimesel katsel tuleb suur adrenaliinitulv peale ja esimene katse läheb selle nahka. Teist läksin hästi kindla peale heitma ja tegin kindla peale tulemuse. Sealt edasi otsisin seda oma heidet, aga ei jäänud ükski nagu päris "näppude taha" ja sellest on tuline kahju. Aga vähemalt suutsin vanameistrile kohaselt veel tulemust parandada ja Robert Hartingu ka selja taha jätta. Vanakeste duelli võitsin," jätkas Kanter lõbusas meeleolus.

Viimast korda suurvõistlusel ringist välja tulla oli karjääri lõpetava mehe sõnul hea tunne. "Publik oli vinge ja oli minu jaoks väga emotsionaalne võistlus. Tagasirgel fännide ees tuli pisar ka silma, see karjäär on olnud piisavalt emotsionaalne ja suutsin fännidele vastuvõetava lõppvaatuse anda," lisas Kanter. Karjääri kokkuvõtteks pani olümpiavõitja endale hindeks "4". "Selline tubli "4" ma arvan. Ei õnnestunud Euroopa meistri tiitlit võita ja kirkamaid medaleid oleks võinud rohkem olla, aga eks ma olen head ja stabiilset karjääri pakkunud. Alets 2005. aastast alati lõppvõistlusel, see on omaette kvaliteedimärk, paljud konkurendid ei saa sellist toimikut ette näidata."

Kanteri seeria lõppvõistlusel:  59.30 - 63.31 - 62.72 - 62.97 - 63.29 - 64.3.

Euroopa meistriks krooniti leedulane Andrius Gudžius, kes möödus viimase heitega seni liidrikohal olnud rootslasest Daniel Stahlist. Gudžiusele tõi kulla 68.46 pikkune heide. Stahl sai parimal katsel kirja 68.23. Pronks kuulub tulemusega 65.14 austerlasele Lukas Weisheidingerile. Kanter edestas sarnaselt temale täna oma viimase suurvõistluse teinud sakslast Robert Hartingut, kes heitis 64.33.

Magnus Kirt pääses odaviske kvalifikatsioonis avakatsel visatud 83.15ga kindlalt lõppvõistlusele. Tanel Laanmäe viskas 77.21, mis edasi ei viinud ning sai 15. koha. 

Kirdi  sõnul midagi lihtsalt ei tulnud.

"Enne võistlust oli korralik pinge peal, sest mu eelnev EMi parim tulemus on olnud 74 meetrit. Ei saanud väga mütsiga lööma minna," ütles Kirt ja tõdes, et väljakul valitses kohutav kuumus. "Mul olid jääpudelid õnneks kaasas, sain end jahutada, see toimib hästi, hea mõte treeneri poolt. Nüüd tuleb jätkuvalt olla väga keskendunud."

Laanmäele  tegi häda vana vigastus.

„Pole midagi keerutada: säär läks esimesel katsel krampi. Tundsin seda soojendusel ja teadsin, et oleksin pidanud kohe esimesel katsel hea tulemuse ära viskama. Kahju,” ütles Laanmäe.

Merilyn Uudmäe ja Tähti Alver kumbki kolmikhüppe eelvõistluselt edasi ei pääsenud, Uudmäe sai parimal katsel kirja 13.74, Alver 13.76. Alveri lõppkoht on 22. Uudmäel 24.

Alver rääkis, et edasipääsuks oleks pidanud asjad ideaalilähedaselt õnnestuma.

"Oleks pidanud pakku saama ideaalselt, teine ja kolmas hüpe välja tulema. Väga palav oli ja pool tundi oli tehniline probleem, mis segas väga palju, lihtsalt ootasin. Kokkuvõttes oli see suurvõistluse kogemus väga äge ja annab mulle kindlasti tulevikuks palju motivatsiooni jätkata. Elu neljas tulemus, ei saa tegelikult kurta," rääkis Alver-

Uudmäe  sõnas samuti, et sai EMilt lisamotivatsiooni: „Sain aru, et tuleb samamoodi edasi teha ning usaldada oma treenerit ja treeningumetoodikat. Olen saavutanud stabiilsuse ja hüpanud tänavu korduvalt 13.80, üks hea hüpe on veel puudu. Tahan 14 meetrit kindlasti täis hüpata, see on kolmikhüppes ikkagi teatud märk."

Eleriin Haas  sai kõrgushüppe kvalifikatsioonis kirja 1.76, mis andis 25. koha.

Kümnevõistluse teine päev oli eestlaste jaoks täis ebaõnne. Head võistlust teinud Karl Robert Saluri kahjuks kettaheites tulemust kirja ei saanud ning jättis võistluse pooleli. Kahjuks ei saanud võistlust lõpuni teha ka Karel Tilga ja Maicel Uibo, kellest esimene vigastas teivashüppe soojendusel kukkudes kätt ning Uibo pidi teivashüppe pooleli jätma kannavalu tõttu. Kümnevõistluse võit läks sakslasele Arthur Abelele, kes kogus 8431 punkti. Hõbemedal riputati kaela neutraalse lipu all võistlevale Ilja Šurenjovile (8321 punkti) ning pronks valgevenelasele Vitali Žukile (8290 p).

Kommentaarid puuduvad