Täna
20. sept
13...16
2...12
Homme
21. sept
15...18
7...13

Sport

Eurobasketi traagiline 1995. a finaal: Leedu ja Jugoslaavia

Foto: Pressimaterjal/TV3
14:08 09. mai 2020
Autor: uudised.ee

Pärast seda mängu 1995. aastal nuttis peaaegu kogu Leedu. Leedu meeste korvpallikoondis koos Šarūnas Marčiulionise ja Arvydas Sabonisega kaotas dramaatiliselt Jugoslaaviale 1995. aasta korvpalli Euroopa meistrivõistlustel. Seda emotsioonidega täidetud mängu näeb taas sel laupäeval kell 21.30 kanalis TV3 Sport ja veebis Go3.tv. Otse-eetris kommenteerivad kohtumist Kalev Kruus Gert Kullamäe.

Kogu mäng oli emotsioonirohke – kohtunikutöö peale vihased leedulased lahkusid mängu teises pooles areenilt ja keeldusid naasmast. Alles pärast pikki läbirääkimisi olid nad nõus edasi mängima ja andsid võidu Jugoslaaviale. See päev oli Leedus rahvuslik tragöödia.

Leedulasi tõukas meeleheitele ka 27-aastase Saša Džordževiči esitlus, kes mängis 40 minutit, korjates selle ajaga 41 punkti, tabades üheksa kolmepunktiviset 12-st, kaks kahepunktiviset kolmest ja kümme vabaviset 12-st. See Serbia staari esitlus läks ajalukku kui Euroopa meistrivõistluste kõigi aegade kuues tulemus.

Isegi kogu turniiri fantastiliselt mänginud Šarūnas Marčiulionis ei suutnud leedulasi päästa. Ta tabas 32 punkti, sealhulgas kaheksa kahepunktiviset üheksast, kolm kolmepunktiviset viiest ja seitse vabaviset üheksast. 39 minuti jooksul võttis ta veel 6 lauapalli ja 6 resultatiivset söötu, kuid kaotas palli viiel korral. Arvydas Sabonis kogus finaalis 20 punkti ja kaheksa lauapalli. Artūras Karnišovas lisas 19 punkti.

Auhinnatseremoonia ajal vilistasid Kreeka fännid Jugoslaavia välja ja hõikasid „Leedu, Leedu“. Nad olid veendunud, et leedulased jäeti kullast ilma, kuna serblane Borislav Stankovič oli tol ajal FIBA peasekretär ja peaaegu kõik Jugoslaavia koondise mängijad olid serblased.

Kreekas võitis Leedu Horvaatiat, Saksamaad, Kreekat, Itaaliat, Rootsit ja Venemaad, kuid kaotas mõlemad korrad Jugoslaaviale. Jugoslaavia meeskond oli täis superstaare - Sasha Djordjevic, Predrag Danilovic, Vlade Divac, Dejan Bodiroga ja Žarko Paspalj.

Leedu Šarūnas Marčiulionis valiti turniiri kõige väärtuslikumaks mängijaks. Ta kogus keskmiselt 23,7 punkti mängu kohta, mis oli turniiri parim tulemus. Teise koha sai ses tabelis Sabonis keskmiselt 22 puntiga, kes korjas ka keskmiselt 15,3 lauapalli. Viimase näitaja osas polnud talle vastast – lähim konkurent jäi alla keskmiselt 5 lauapalliga.

TV3 Sport jätkab spordialadele pühendatud temaatiliste päevadega. Esmaspäevad on pühendatud ajaloolistele KHL-i mängudele, teisipäev ja kolmapäev eksklusiivsetele jalgpallimatšidele ning neljapäev ja reede parimatele korvpallikohtumistele korvpalli Euroliigast ja NBA-st. Nädalavahetustel näidatakse kõige meeldejäävamaid finaalmänge.


Kommentaarid

Kommentaare 0
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!