Sääsed kimbutavad? Aleksei Turovski avaldab, kuidas end tüütute vereimejate eest hoida

Paljude jaoks on suve suurimaks nuhtluseks sääsed, kelle ründamine on eriti valus teema enne jaanipäeva pidustusi. Kas sääskede eest tasub end kaitsta või tuleb nendega lihtsalt ära harjuda, seda küsime zooloog Aleksei Turovskilt.

Turovski sõnul on Eestis on lausa mitukümmend liiki sääski ja inimesteni jõuavad nad just seetõttu, et me kiirgame süsihappegaasi ja soojust. "Inimesed kutsuvad sääsed peole ligi 3km raadiusest," sõnab Turovski, et sääsed on äärmiselt tundlikud.

Vaatamata sellele, et tegemist on tüütute putukatega, on nad ökosüsteemi kohapealt väga paljude loomade toiduks. Turovski hinnangul on neil isegi rohkem vaenlasi kui saaki. "Sääsk elab umbes kaks kuud, mitte küll kõik. Neil on suurepärane nägemine ja nad otsivadki just sooja kohta, kust verd imeda, täpselt nagu puugid, nii et olge etevaatlikud," sõnab ta.

Sääskede eemalepeletamise puhul toimivad igasugused sääsetõrjevahendid ja repellitid, ent Turovskil on hoopis teistsugune sõnum: "Sõbrad, toitkem sääski, siis meie kalamaimudel on suurepärane!"

[embed]https://play.tv3.ee/embed-video/-,CLIP-3036308[/embed]

Kommentaarid puuduvad