Perearst Piret Rospu Pfizeri koroonavaktsiinist: need uuringud on väga põhjalikult tehtud

Duubel

Möödunud aasta viimastel päevadel hakkas tunneli lõpus paistma valgus ja esimesed Covid-19 vaktsiinid jõudsid kohale, kuid vaktsineerimine ei edene Eestis ega ka mujal Euroopas nii kiiresti kui esialgu loodeti. Millal on lootust, et järjekord jõuab tavainimesteni ja kui ohutu vaktsiin ikkagi on, seda uuris "Duubel" perearst Piret Rospult.

Mõned päevad tagasi mahasadanud lumi on inimesed välja talveilma nautima meelitanud ja paratamatult võib ohtralt õues viibides ka külmetuda. Kergete külmetusnähtude ilmnedes inimesed aga koroonaohtu ei näe ja kerge nohu pärast arsti poole pöörduma ei kipu. Perearst Piret Rospu hinnangul on aga selline suhtumine täiesti vale.

Tema sõnul tuleb perearsti poole pöörduda kohe, ükskõik, milliste sümptomite ilmnemisel. Nädalavahetusel saab helistada perearsti nõuandeliinile 1220.

"Kui sul on väsimus, köha, nohu, külmavärinad, lihasevalu või natukenegi haiglane tunne, tuleb kohe testima minna," ütleb Rospu. Ta lisab, et testima tasuks minna isegi ühe sümptomi esinemisel. "Piisab sellest kui on üks, mis on nüüd järsku tekkinud," ütleb Rospu, kelle sõnul on neil olnud haigeid, kellel esines vaid maitsemeele kadumine ja silmapõletik.

Piret Rospu sai Pfizeri koroonavaktsiini esimese doosi 30. detsembril. Erilisi kõrvalmõjusid ei esinenud, esimesel päeval tundis ta lihasvalu, mis teiseks päevaks leebus.

"Ma olin seda nii oodanud ja selle kohta hästi palju lugenud," sõnab arst ning kummutab ringlevad jutud nagu Pfizeri koroonavaktsiini oleks liiga väha testitud. "Need vaktsiinid on väga põhjalikult uuritud," kinnitab ta.

Vaata täispikka intervjuud videoloost.

Kommentaarid puuduvad