Investor Kristi Saare: kui sa ei ole varem investeerinud, ei maksa seda teha pensionivaraga

Duubel

Aastavahetusel jõustus pensionireform, mis tähendab, et teise sambaga liitumine või sealt välja astumine muutus kõigile vabatahtlikuks. Sellega kaasnevate muudatustega seoses on tekkinud palju küsimusi. Mida pensionirahaga peale hakata, küsime investor Kristi Saarelt.

Saare sõnul kavatseb ta ise jätkata teise sambasse kogumist ja lisab, et temal on lausa huvitav kuulata inimeste põhjendusi, miks soovitakse raha välja võtta. "Tihti ei usaldata riiki, aga minu silmis kui sa ei usalda, on mõistlik teisest sambast mitte lahkuda. Kui lahkud, maksad sa tulumaksu, mis läheb praeguse valitsuse eelarvesse. Teises sambas on konkreetne raha, mida sa ise kontrollid," selgitab ta.

Keskmisel eestlasel ei ole teise sambasse kogutud rohkem kui 6-8 tuhat eurot, millest pärast tulumaksu mahaarvestamist ei jää isegi piisavalt kinnisvara sissemakseks. Seejärel ei pruugi tema hinnangul ka pank enam laenu anda, sest inimesel ei ole enam sääste. 

Saare ühtlasi hoiatab, et kes teevad praegu oma samba tühjaks, peavad tulevikus arvestama väiksema pensioniga. "Kurb tõsisasi on see, et Eesti inimesed ei ole pensioniks piisavalt kogunud," nendib ta.

Milline on aga tema soovitus neile, kes suure hurraaga investeerima lubavad hakata? "Pensionivaraga ei maksa investeerida, kui sa pole varem seda teinud. Investeerida saab seda raha, mis ära ei kulu," ütleb ta lõpetuseks.

Vaata täispikka intervjuud videost!

Kommentaarid puuduvad