Teadusnõukoja juht Irja Lutsar tuletab meelde: reeglid tehakse selleks, et viirust eemal hoida

Duubel

Koroona vastu vaktsineerimine edeneb endiselt teosammudega ning kuigi nakatanute arv on pealt vaadates väike, on esmaseid positiivseid proove siiski iga päev enam kui 10% proovide koguarvust. Kuigi kardetud pauku positiivsete testide näol peale aastavahetust pole tulnud, ei ole olemasolevad numbrid siiski väga rõõmustavad. Kas valitsuse kehtestatud piirangud on toiminud nii nagu loodeti, räägib lähemalt Teadusnõukoja juht viroloog Irja Lutsar.

"Mingi rahunemine on tekkinud," ütleb Lutsar, et piirangutest Ida-Virumaal on kasu olnud. Kui kuu aega tagasi oli Ida-Viru Keskhaiglas üle 60 inimese, siis viimased päevad on olnud kuskil 30-40 piires.

Tallinna piirangute tõhusust on viroloogi hinnangul veel vara öelda. Lutsari sõnul pole saladus, et paljud seltskonnad pidasid hoolikalt aastavahetusel pidusid ning nende koroonaproovide tulemused peaksid selguma täna-homme.

Palju küsimusi ja vastakaid arvamusi on tekitanud ka spordiklubide sulgemine. Liiati, kui teistes maakondades, peale Harjumaa ja Ida-Virumaa, on treeningsaalid avatud.

Põhjus on selles, et haiguse levik pole täpselt teada. Lutsari sõnul ei tea kolmandik inimesi, kust nad haiguse saavad. "Kui me väga hästi teaks, kuidas haigus levib, siis me saaksimegi suunatult ühte kohta kinni ja teist lahti hoida. Kahjuks ei ole täna selliseid teadmisi," räägib ta.

Lutsar lisab, et reeglid ei ole tehtud selleks, et hakata kohe mõtlema, kuidas neist reeglitest kõrvale saaks astuma hakata. "Reeglid tehakse selleks, et viirust eemale hoida. Need ei ole kellegi kiusamiseks tehtud," kinnitab viroloog.

Vaata täispikka intervjuud videost.

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11293428[/embed]

Kommentaarid puuduvad