Sven Mikser USA rahutustest: isegi Trumpi lojaalsed toetajad on temast distantseerunud

Duubel

Viimase ööpäeva jooksul on kõigi pilgud olnud suunatud Ameerika Ühendriikide poole, kus täna kinnitati Joe Bideni valimisvõit. Küll aga üritasid Trumpi toetajad seda ära hoida ja tungisid eile Kapitooliumisse. Rahutuste käigus hukkus koguni neli inimest. Juhtunu suhtes on oma šokeeritust väljendanud nii tipp-poliitikud kui ka näitlejatest ja muusikutest maailmakuulsad staarid. Kuidas see juhtuda sai ning millised rahutused võivad veel Ameerika Ühendriike ees oodata? "Duubel" uuris seda Euroopa Parlamendi saadik Sven Mikserilt.

Kas see oli riigipöördekatse, terroriakt, lihtsalt huligaanitsemine? „Kõiki neid sõnu on Ameerika Ühendriikide meedias kasutatud. See kõik oli erakordselt šokeeriv, aga mitte üllatav,“ kommenteeris Mikser.

Saatekülalise sõnul on selles süüdi poliitikud. „Trump kutsus marssima Kapitooliumile. Suletud kogukonnad levitavad valesid ja inimesed saavad tarbida valeinfot. Sisimas usutakse, et tehakse õiget asja. Laiemalt vaadates on nendes sündmustes süüdi poliitikud, kes sellist infot levitavad ja õhutavad,“ lisas ta.

Donald Trump on veel 13 päeva president. Kas maailm võib kindel olla, et planeedi kõige võimsam mees veel midagi sarnast ei korralda? „Vähe on asju, milles saab kindel olla, aga isegi mitmed Trumpi lojaalsed toetajad on temast distantseerunud. Ma ei usu, et Trump enne valitsusaja lõppu kõrvaldatakse, kuigi märkimisväärne on, et sellest räägivad isegi mitmed vabariiklased,“ ütles Mikser.

Saatekülalise sõnul jääb trumpism meiega veel mõneks ajaks. „Tegemist on laiema fenomeniga, mis ilmus juba enne Trumpi kandideerimist. Ilmselt see ei kao veel niipea,“ rääkis poliitik.

Vaata täispikka intervjuud videost.

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11297499[/embed]

Kommentaarid puuduvad