Interneti uurija Katrin Tiidenberg: kui Trump poleks olnud USA president, oleks tema sotsiaalmeediakontod ammu kinni pandud

Duubel

Eelmisel nädalal toimusid USAs tervet maailma šokeerinud sündmused, kui Donald Trumpi toetajad tungisid Washingtonis asuvasse Kapitooliumisse ja mille tagajärjel mitu inimest suri. Nüüd on sotsiaalmeediavõrgustik Twitter Donald Trumpi konto sulgenud ning seda põhjendati vägivalla õhutamise riskiga tulevikus. Lisaks Twitterile on hakatud piirama ka ligipääsetavust platvormile Parler, kuhu miljonid kasutajad pärast Trumpi konto sulgemist ümber kolisid. Aga millistele platvormidele Trump veel üldse pääseb, seda oskab kommenteerida sotsiaalmeedia ja interneti uurija Katrin Tiidenberg.

Tiidenberg ei ole imestunud, et Donald Trumpi sotsiaalmeediakontod suleti. "Arvestades, et ta on aastaid rikkunud Twitteri sisu reegleid. Kui ta poleks olnud USA president, oleks see konto tal ammu kinni pandud," selgitab ta ja toob näiteks robotkontod, mille eesmärk oli ainult Trumpi tweete uuesti postitada ja mis on alati paari päevaga kinni pandud. Tiidenbergi sõnul ei saanud nad seda varem lihtsalt teha, sest Trump oli presidendi rollis ja Twitteri sõnul oli kõik tema öeldu uudisväärtuslik. Nüüd aga on ta peagi ametist vabastatud ja see võimaldas neil tema konto sulgeda.

Tiidenberg ei näe mõtet tõlgendada seda suure strateegilise nihkena, sest hetkel on antud reaktsioon pooleldi emotsionaalne ja pooleldi küüniline. "Twitter polnud Trumpi ainus kanal oma jälgijatega suhtlemiseks, aga väga oluline kanal. Kõik sotsiaalmeediaplatvormid väitsid, et tähendus peitub sisus ja see on objektiivne. Nüüd aga väidavad nad, et tähendus peitub tõlgenduses ja kontekstis," selgitab ta, miks otsustasid meediahiiud ühiselt Trumpi kõikjal järsku blokeerida.

Tiidenberg lisab, et tema silmis on kõikvõimalikel platvormidel liiga suur võim ja liiga palju kasutajaid. Need kõik koonduvad vaid väheste ettevõtete kätte ja nende kontroll avaliku kõne üle on ebaproportsionaalselt suur.

Vaata täispikka intervjuud videost!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11302764[/embed]

Kommentaarid puuduvad