Maailma parim pressifoto on selgunud! Fotograaf Raigo Pajula: pilt ei ole kõige olulisem, vaid sündmus

Duubel

Maailma parimad pressifotod on valitud ning parimaks osutus pilt, kus hooldekodu töötaja kallistab läbi kile eakat hoolealust. Uurime fotograaf Raigo Pajulalt, miks mõni foto kõnetab teistest rohkem.

Maailma parimaid pressifotosid on jagatud juba aastast 1955 ning aja jooksul on muutunud nii mõndagi. Näiteks oli vanasti oluline, et foto oleks tehtud kõrvaltvaataja pilgu läbi, et tänapäeval on need tihti ka pigem "lavastuslikud" ehk fotograafi poolt sätitud. "Vahepeal läks sisu väga rajuks ja vägivaldseks. Kõik ju teavad, et kõik vägivald ja negatiivne müüb," mõtiskleb Raigo.

Pilt võib ju võimas olla, aga ilma tausta ja pildiallkirjata ei mõistaks vaataja väga midagi. Ühtlasi ei saaks öelda, et auhinnatud pressifotod sünnivad planeerides. "Hea fotograaf on õigel ajal õiges kohas ja tal lihtsalt veab," tunneb Raigo.

Paljud piltnikud paratamatult tuunivad ja muudavad oma fotosid ilusamaks kui need päriselt on. Raigo sõnul on näiteks parima pressifoto konkursil keelatud fotol asjade asukoha vahetamine nii, et pildi sisu muutub. "Pilt ei ole kõige olulisem, vaid sündmus ja selle suurus," lisab ta.

Vaata täispikka intervjuud videost!

[embed]http://www.tv3play.ee/play/11565099[/embed]

Kommentaarid puuduvad