Eesti parim pagari lahing startis võimsalt: 20 isuäratavat küpsetist, 10 värvikat osalejat ja närvekõditav võistluspinge!

TV3

Eile alustas TV3 ekraanil kõige maitsvam küpsetamislahing "Eesti parim pagar". Avaepisoodis sai näha kodukokkade kümmet parimat retsepti, sest igaühel tuli küpsetada miskit, mis kõige paremini õnnestub. Kohtunike Angeelika Kang-Osula ja Ants Uustaluga liitus Birgit Sarrap, kes hea toidu austajana oskas anda ka hinnangu, mis kook mekiks lastele, milline aga sobiks suisa kohvikusse müügiks.

Saate “Eesti parim pagar” neljas hooaeg tõi Saue mõisa õue kokku Eesti parimad kodupagarid. Alari Kivisaare juhtimisel asus ahjude taha kirju seltskond. Rahvusvahelist mõõdet annavad itaalia ja soome juurtega küpsetajad. Erinevaid maitseid tutvustavad nii õpetaja, lüpsja, siseviimistleja kui modelli taustaga pühendunud pagarid.

Esimene ülesanne oli soojenduseks üsna lihtne. Selleks, et osalejatega tuttavaks saada, pidi igaüks küpsetama midagi oma isiklikust retseptivaramust. Midagi sellist, mis annab aimu võistleja lemmikmaitsetest ja temale iseloomulikust käekirjast. Olgu see siis beseerull või  lihapirukas.

Pärnumaalt  pärit Liina töötab turbatootmisettevõttes müügijuhi assistendina. Vabal ajal meeldib talle lisaks küpsetamisele veel aias toimetada ning lausa tööstuslikes kogustes raamatuid lugeda. Oma magusaks visiitkaardiks küpsetas Liina beseerulli vaarikate ja vahukoorega. Särasilmne Sandra on saatesse tulnud Tallinnast. Ta on vabakutseline modell, kes rambivalgusest välja astudes on kodune ema kahele väikesele põnnile. Esimeses saates küpsetas ta valmis trühvliunelma nimelise šokolaadikoogi kirsimoosi ja vaarikatega. Järgmine käbe küpsetaja on Kaijaliina Sauelt, kes on hetkel lapsega kodune. Tema parimas küpsetises on aga kõike, sest kokku on pandud mitu erinevat lemmikut - Pavlova, toorjuustukook ja tarretis. Kuusalust Harjumaalt saatesse tulnud Lea töötab lüpsjana. See reibas viie lapse vanaema ütleb, et ta peab hästi palju sporti tegema, sest talle meeldib väga pärmitaignast hõrgutisi nautida. Tema valmistas pärmitaignast õunakoogi. Meretagust eksootikat toob saatesse Soomest pärit Jorma. Mees elab Saaremaal, kus ta peab päris oma turismitalu. Ta on juba viimased kakskümmend aastat Eestis elanud ning siinsest loodusest ja toorainetest kokkamisel inspiratsiooni saanud. Avaküpsetiseks oli kilustritsel, kuhu läks ka rukola, spinat, till ja muna. Lisaks Jormale on köögis veel üks meesterahvas – koolipoiss Noel! Noel on vaid 16, kuid kogemust köögis üksjagu. Nimelt on ta lapsest saadik abiks olnud ühe Tallinna vanima itaalia restorani köögis. Noeli isapoolne suguvõsa on pärit Itaaliast nii, et siit võib oodata vahemerelisi maitseid. Noel tegi marjade, kohupiima ja vahukoorega biskviittorti. See küpsetis on tuntud Eesti laste lemmik ning ka Noeli retseptiraamatusse tee leidnud tänu eestlasest emale. Meidi on saatesse tulnud Tallinnast. Ta töötab naisterõivaste hulgimüügiga tegelevas firmas ja vabal ajal loomulikult küpsetab. Meidi ahjust tuli välja metsapähkli-šokolaadikook. Šokolaadikoogi tegi ka noorsootöötaja Cärolyn Tallinnast. Tema koogile andsid särtsu marjad. Apelsini-kardemonikeeksi Grand Marnieri likööriga küpsetas Ellen Pärnumaalt. Ellen on üliõpilane, kes vähemalt osa oma vaba aega pühendab küpsetamisele. Viimane võistleja on Kristiina Pärnumaalt, kes on ametilt kunstiõpetaja. Vabal ajal meeldib Kristiinale looduses mõtteid koguda. Avalöögiks oli tal brita kook kohupiimaga.

Mida kohtunikud avaküpsetistest arvasid?

Lüpsja Lea õunakoogis oli veidi vähe õunu ja maitset. Kristiina brita nägi suurepärane välja ning maitses hästi. Birgit arvas, et kui selline kook oleks kohvikus müügil, ostaks ta ühe hoobilt endale. Elleni keeks oli Antsu sõnul keeksi tipptase - ideaalne! Noeli tort jäi sutsu tooreks, aga suures plaanis edukas töö. Carolyni šokolaadikook oli veatu välimuselt ja maitselt. Malbe maitsega ning hõrk küpsetis. Kaijaliina kook vajus veidi laiali, sest ilmselt võeti ette liiga suur töö. Maitsed klappisid aga hästi kokku. Jorma kilustritsel oli täiesti uue maitsega ning seda postiivses võtmes. Ilus ja hea. Meidi šokolaadikook jäi välimusel tagasihoidlikuks ning maitselt igavaks. Sandra trühvlikook rabas ilusa välimusega kuid maitselt oli natuke intensiivne ehk sobis pigem tumeda šokolaadi sõpradele. Liina beseerull jõudis lauale mõningate remontimisjälgedega, aga maitses hea.

Kui esimest ülesannet said kõik kodus treenida, siis teine ülesanne on traditsiooniliselt üllatusvoor. Küpsetama hakati Angeelika Kangi retsepti järgi õunapommi. Täidiseks maitsev mandlikreem ning mantliks ümber kiir-lehttainas. Kuigi retsept oli kõigil üks, jõudsid lauale väga erineva välimusega õunapommid.

Koogid hinnatud, jõudis kätte aeg selgitada välja päeva parim pagar ning kojumineja. Ideaalse keeksi ning õunapommiga sai päeva parimaks pagariks Ellen. Joone alla jäid Meidi ja Lea kuid koju ei saadetud veel kedagi. Uus köök vajab harjumist ning kõik said teise võimaluse.

 "Eesti parim pagar" avaosa saab järelvaadatav TV Playst!

 

Kommentaarid puuduvad