Homme
25. juun
17...23
7...15
Ülehomme
26. juun
16...24
10...16

TV3

Ahto Lobjakas "Kolmeraudses": miks Eesti riiki ei võiks juhtida robot?

13:50 08. märts 2019
Autor: TV3

Eilses  “Kolmeraudses” debateerisid kolumnistid Ahto Lobjakas ja Raul Rebane teema üle, kas pärast Merd, Rüütlit, Ilvest ja Kaljulaidi on jätkuvalt Eestile vaja presidendi institutsiooni või oleks mõistlik see üldse kaotada? Ahto Lobjakas tõstatas küsimuse, et miks Eesti riigi president ei võiks olla robot? 

"Kui aus olla, mõtlesin, et mida uut mul sel teemal öelda on, kuid üks uus mõte on. Eesti reputatsiooni ja võimekust arvestades, miks ei võiks olla me esimene riik, kus president on robot? Ma ei usu, et see oleks tehtamatu tänase tehnoloogia taseme juures - paned talle kiibi sisse, räägib välissaadikuga, peab kõne," sõnas Lobjakas. 

"Pean tunnistama, et Ahto Lobjakaga on hämmastavalt lihtne mitte nõus olla. See on natuke sügavam küsimus - see läheb sinna välja, et kus on tegelik võim. Meil on ettekujutus, et tegelik võim on valitsuses. Seal pole tegelikku võimu. Tegelik võim on sümbolites, meie südames, tegeliku võimu nimel surrakse. Aktsiiside nimel mina ei tea, et keegi oleks surnud, aktsiiside nimel kakeldakse. Aga riigi lipu nimel surrakse - see on tegelik võim. Kui ma teie käest küsiksin, kui teil tuleks valida kas lipp või aktsiisid, olen täiesti veendunud, et valiksite lipu," kommenteeris Rebane. 

"Mina rääkisin tänasest Eesti Vabariigist - väitlasest ja müüdavast nagu ta on. Kõik, mida ma kirjeldasin, on see protseduur, millega Kersti Kaljulaid valiti presidendiks. Kui oleks teistmoodi läinud, oleks Kaljulaid täna ilmselt Isamaa juht. Päris aus olla, siis minu vaatepunktist legitiimne president võiks või peaks olema Siim Kallas, kes võitis viimase hääletuse valimiskogus, sai päris mandaadile kõige lähemale. Tänasel presidendil pole isegi mandaati, välja arvatud see, et ta määrati päriselt ka tagatoa diiliga paika. Ma ei näe, et inimene, kes peaks kandma riigi moraalset väärtust - tal ei saa sellist funktsiooni olla, ta ei kanna seda välja, ta on selleks võimetu," lisas Lobjakas. 

kolmeraudne.ee veebilehel toimus ka hääletus, kus küsiti inimeste käest, kes on taasiseseisvunud Eesti parim president? Hääletuse võitis 39% ülekaalukalt Toomas Hendrik Ilves, 28% hääletas Lennart Meri poolt, 23% Arnold Rüüteli poolt ning Kersti Kaljulaid sai 10% häältest. 


Kommentaarid

Kommentaare 0
Sinu nimi:*
Telefon:
Kommentaar:*
Ole esimene ja lisa oma kommentaar!

Kerro kuu
Mida toob juunikuu Sinu tähemärgile?