“Laseri” eksperiment Balti jaamas: lapstööjõud ja mürgid? On okei?

TV3

Lapstööjõud, ohtlikud pestitsiidid ning orjatöö hiiglaslikes istandustes. Just need on mõned põhjused, miks tuhandete kilomeetrite kauguselt tulev banaan on poes odavam kui Eesti oma porgand.

Tõstmaks inimeste teadlikkust, pani “Laser” Balti jaama püsti müügitelgi odava banaaniga – vaid 39 senti kilogrammi eest. Enne igat müüki selgitasime ostjale – odava hinna taga on lapstööjõud ja rohke pritsimine mürgiga.

Tulemused olid aga jahmatavad – vähem kui kahe tunniga müüs Marii Karell maha 90 kilogrammi banaane. Pensionärid, pereemad, koolilapsed, turistid ja ärimehed – kõik olid nõus mõnekümne sendi säästmise nimel järjekorras seisma. Sajakonnast ostjast keeldus kaubast ainult viis.

“Lapstööjõud – seda ei tohi ju,” on üks banaaniostja mures, kuid lisab siis kohe kiirelt: “Palun mulle 50 sendi eest!”

Kas lapstööjõud on tõesti tänapäeval veel reaalsus?

“Mitu-mitu Eesti täit lapsi ei saa käia koolis, vaid teevad odava raha eest tööd, et meie saaksime siin rõõmsalt banaane osta ja neid süüa,” kirjeldab MTÜ Mondo vastutustundliku tarbimise eestvedaja Kristina Mänd banaanitootmise tagamaid.

Kui oluline banaan eestlase jaoks on ja kuidas odav hind inimesed hulluks ajab, näeb juba täna õhtul kell 20.00 TV3 saates “Laser”.

Kommentaarid puuduvad